Головна Новини Суспільство події Смак свободи чи присмак контрабанди: що принесе Україні заборона ароматизованих цигарок
commentss НОВИНИ Всі новини

Смак свободи чи присмак контрабанди: що принесе Україні заборона ароматизованих цигарок

Відмивати гроші з акцизів ароматизованих сигарет стане важче – Василь Костюк

19 липня 2024, 18:55
Поділіться публікацією:

З 11 липня в Україні заборонено продаж ароматизованих цигарок, тютюну для самокруток, електронних сигарет та рідин до них. Цей крок спрямований на боротьбу з тіньовим ринком тютюнових виробів та відмиванням грошей, стверджує адвокат Василь Костюк.

Смак свободи чи присмак контрабанди: що принесе Україні заборона ароматизованих цигарок

В Україні заборонено продаж ароматизованих цигарок

За словами Костюка, ароматизовані тютюнові вироби були одним з основних інструментів мінімізації податків та відмивання коштів. Нелегальна реалізація цих товарів за готівку призводила до того, що державний бюджет втрачав мільярди гривень.

Смак свободи чи присмак контрабанди: що принесе Україні заборона ароматизованих цигарок - фото 2

Зазначимо, що заборона не поширюється на виробництво ароматизованих тютюнових виробів для експорту, оскільки такий товар легше контролювати. Проте, існує проблема контрабанди тютюнових виробів з України до ЄС, що також завдає значних збитків державі.

“Проте є інша сторона медалі, а саме контрабанда тютюнових виробів з України в ЄС. Тютюнові вироби контрабандним шляхом продовжують потрапляти в Європу. Такий товар переважно вироблений в підпільних цехах, без сплати акцизу в бюджет. Від діяльності таких контрабандних схем, Україна втрачає щорічно десятки мільярдів гривень” — зазначає Василь Костюк. 

Попри введення акцизу на рідини для електронних сигарет у 2021 році, багато виробників пішли у підпілля, а нелегальний продаж "одноразок" став поширеним явищем. За словами Костюка, Державна податкова служба та Бюро економічної безпеки не змогли ефективно боротися з цими нелегалами.

Адвокат Костюк вважає, що повна заборона реалізації ароматизованих тютюнових виробів може призвести до зниження рівня тіньового обігу тютюну, який, за його оцінками, завдає бюджету збитків понад 150 мільярдів гривень щорічно.

"Втрати бюджету від не легального ринку тютюну складають  понад 150 мільярдів гривень щороку. Чималу частку з цієї суми складали якраз ароматизовані цигарки, тютюн для самокруток, електронні сигарети та рідини до них. Повна заборона реалізації даних товарів може призвести до зниження рівня тіньового обігу тютюнових виробів" — підсумовує адвокат Василь Костюк.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини