Головна Новини Суспільство події З 11 липня в Україні заборонили продаж деяких видів сигарет
commentss НОВИНИ Всі новини

З 11 липня в Україні заборонили продаж деяких видів сигарет

З цього дня на прилавках не повинно бути ароматизованих сигарет, тютюну для самокруток, електронних сигарет та рідин до них

11 липня 2024, 15:19 comments1165
Поділіться публікацією:

Від сьогодні в Україні заборонено продавати ароматизовані сигарети та електронні сигарети. Також на упаковках тютюнових виробів з'явилися нові медичні попередження. 

З 11 липня в  Україні заборонили продаж деяких видів сигарет

З 11 липня в Україні заборони продаж деяких видів сигарет

Закон України №1978-XI, який набув чинності рік тому, відсьогодні, 11 липня 2024 року, забороняє продаж ароматизованих сигарет, тютюну для самокруток, електронних сигарет та рідин до них, а також сигаретних упаковок з неналежним маркуванням.

Хоча закон надав 12-місячний період для реалізації продукції, введеної в обіг до набуття чинності нових правил, цей термін завершився. Відтепер усі заборони, передбачені законом, діють у повному обсязі.

Тепер на 65% площі найбільшої сторони пачки тютюну має бути зображення, яке показує шкоду куріння, і текст про небезпеки цієї звички. Додатково, на пачках є QR-код, який веде до безкоштовного сервісу допомоги відмови від куріння.

Закон також забороняє додавати до тютюнових виробів деякі добавки, які можуть вводити споживачів в оману щодо їхньої безпеки, наприклад вітаміни в електронних сигаретах.

В Україні 24,5% населення щодня споживають тютюнові та нікотинові вироби: 36% чоловіків та 15% жінок. Якщо серед чоловіків є тенденція до зниження, то серед жінок поширеність куріння подвоїлася за 7 років: у 2017 році щоденними курцями були 7% українок.

"Тютюнова індустрія з 2015 року блокувала впровадження Україною євроінтеграційних положень для захисту здоровʼя населення від шкоди тютюну та нікотину. У 2024 році нарешті Україна виконала частину зобовʼязань, проте за цей час виникли нові зобовʼязання щодо заборони ароматизованих сигарет для нагрівання та гармонізації акцизів, які Україні слід запровадити невідкладно", – зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор громадської організації "Життя".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини