Головна Новини Суспільство події Скільки в Україні держслужбовців: чи доцільно скорочувати держапарат
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки в Україні держслужбовців: чи доцільно скорочувати держапарат

На державній службі працює більше 200 тисяч громадян

15 липня 2022, 14:35
Поділіться публікацією:

В Україні працює приблизно 237 тисяч держслужбовців, без врахування працівників службовців місцевого самоврядування та працівників силових структур та судів. Про це розповіли експерти CASE Україна Володимир Дубровський та Андрій Саварець, пише CASE Україна.

Скільки в Україні держслужбовців: чи доцільно скорочувати держапарат

Фото ілюстративне / Pixabay

А також нараховується ще 134 тисячі поліцейських, 30 тисяч працівників СБУ, 60 тисяч прикордонників, 15 тисяч працівників прокуратури та чимало суддів — всі ці люди, як і службові особи органів місцевого самоврядування, не підпадають під дію Закону "Про державну службу", але заповнюють електронні декларації.

"Кілька органів, таких як служба зайнятості та інші, виведено з-під дії закону. Мені самому логіка не зрозуміла, оскільки вони по суті виконують функції держави і навіть самі себе вважають державними службовцями. Це вплинуло на загальну чисельність державних службовців. Уряд може звітувати про зменшення їхньої кількості, однак якщо взяти всіх бюджетників за напрямами – державні підприємства, вчителі, лікарі, вийде цифра більш як 5.5 млн бюджетників. Це люди, які отримують зарплату за рахунок державного бюджету, платників податків, — говорить Андрій Саварець.

Як відомо з офіційних даних, в 2021 році було витрачено на держапарат близько 100 млрд грн, 2% ВВП, та майже 5% бюджетних витрат.

"Я б сказав, якщо справді можна скоротити витрати на державний апарат удвічі, не зменшуючи якості його роботи, а можливо навіть збільшуючи ефективність, то це дуже шляхетне завдання, і це треба робити безумовно", — говорить Володимир Дубровський.

Андрій Саварець додає, що "шкоду від чиновників" можна розділити на три частини: перешкоди для доступу до адміністративних послуг і ринків; корупційні схеми, в яких задіяні державні службовці; неефективність їх роботи.

Тому керівники органів виконавчої влади мають визначити ефективність роботи фахівців та залишити професіоналів, створити проектні команди замість департаментів чи міжсекторальні команди. Основною метою скорочення державного апарату має бути не заощадження бюджету, а розбудова ефективної державної служби, вважають експерти.

Як писав портал, майже мільярд доларів окупанти витратили на бої за Зміїний.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини