Головна Новини Суспільство події Скільки українців підтримує статус російської мови, як другої державної
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки українців підтримує статус російської мови, як другої державної

Більшість українців вважає, що російську мову потрібно усунути з офіційно спілкування по всій території України та не надавати їй статус другої державної.

12 березня 2024, 11:40 comments2283
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Починаючи з 1997 року в Україні постійно зменшується частка тих, хто вважає, що російську мову потрібно зробити другою державною в країні. У 2024 році спостерігається найнижчий показник – 3% підтримки за російську, як другу державну. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на дослідження КМІС.

Скільки українців підтримує статус російської мови, як другої державної

Яким має бути статус російської мови в Україні. Фото з відкритих джерел

Згідно з опитуванням КМІС у 2024 році більшість українців – 66% вважають, що російську мову необхідно усунути з офіційного спілкування по всій території України. Ще 24% вважають, що російська мова може отримати статус другої офіційної лише в тих регіонах, де більшість населення підтримає таку ініціативу. Лише 3% українців підтримали ідею про надання російській мові статусу другої державної.

Тенденція до зниження ідеї щодо надання статусу спостерігається починаючи з 1997 року. Тоді ідею надати російській мові статус другої офіційної підтримали 39%. У 2012 році цей показник знизився до 28%. У 2015 за статус російської, як другої офіційної погоджувались 19%, а у 2024 році цей показник впав до 3%.

Скільки українців підтримує статус російської мови, як другої державної - фото 2

Яким має бути статус російської мови в Україні. Опитування КМІС

У порівнянні з попередніми роками найбільше зміни зазнали південні та східні області України. У 2013 та 2015 роках у цих областях усунення російської мови з офіційного спілкування підтримувало 2-13% населення, тоді як у 2024 — 40-54% українців.

Раніше портал ""Коментарі" повідомляв, що в Україні досі навчають російською мовою в школах. Відомо, де та скільки учнів.

Також "Коментарі" писали, що опитування КМІС показало, як українці ставляться до російськомовних співгромадян.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини