Головна Новини Суспільство події Скільки років українцям же жити з дефіцитом електроенергії: які насправді причини дефіциту
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки років українцям же жити з дефіцитом електроенергії: які насправді причини дефіциту

Останнім часом нестача електроенергії в Україні спостерігається саме під час пікових годин споживання

17 травня 2024, 12:40
Поділіться публікацією:

Переважна більшість українців вважала, що проблеми з електроенергією можуть спіткати Україну в зимовий період. Проте стало не так, як гадалося і відключення електроенергію через її значний дефіцит розпочалися в кінці весни. Причина тому – масовані обстріли енергосистеми України країною-агресором. Українська енергетична система зазнавала масштабних руйнувань. Через це сьогодні виник дефіцит електроенергії, який може спостерігатися до кінця літа. Скільки ще жити українцям з дефіцитом електроенергії? Які його причини? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Скільки років українцям же жити з дефіцитом електроенергії: які насправді причини дефіциту

Відключення електроенергії. Фото: з відкритих джерел

Україна перебуває в складній ситуації

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко під час брифінгу заявив, що швидше за все наступні два роки українці житимуть з дефіцитом електроенергії, навіть якщо найближчим часом Україні вдасться усунути й відновити певні пошкодження генерації. 

За словами експерта, Україна перебуває в складній ситуації через наявний відвертий дефіцит генеруючих потужностей. Водночас високовольтні мережі перебувають у значно кращому стані.

"На жаль, проблеми з генерацією швидко вирішити не вдасться. Навіть, якщо певну частину тих пошкоджень, які були нанесені, вдасться найближчим часом усунути й відновити роботу окремих енергоблоків, то, в цілому, мій особистий прогноз, що ми будемо жити з дефіцитом електроенергії наступні два роки й це буде просто нормальним станом для української енергосистеми", – сказав Харченко.

Пікова нестача електроенергії в нас є і буде

Генеральний директор "ЕнергоДжерела" та експерт з енергетичних питань Андрій Закревський в інтерв’ю УНІАН повідомив, що останнім часом нестача електроенергії в Україні спостерігається саме під час пікових годин споживання.

За його словами, в Україні є до 8 ГВт електроенергії, яку виробляють атомні електростанції. При цьому пік споживання електроенергії становить до 17 ГВт. 

Експерт пояснив, що Україна має технічні можливості отримувати допомогу з-за кордону у 3.7 ГВт. Враховуючи, що під час піку споживання потрібно 17 ГВт, то взяти цю різницю просто немає де.  

"В будь-якому випадку пікова нестача електроенергії в нас є і буде. Останнім часом, коли в нас пікова нестача сягає більше 11 ГВт, які ми можемо отримувати, то саме в цей момент починаються заплановані відключення", — прокоментував Андрій Закревський.

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого готується РФ у війні: з чим час визначитися Україні та Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини