Головна Новини Суспільство події Скільки абітурієнтів цьогоріч вступатимуть до українських вишів
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки абітурієнтів цьогоріч вступатимуть до українських вишів

У 2024 році абітурієнти вступатимуть до вишів України за результатами НМТ

26 березня 2024, 12:20
Поділіться публікацією:

Близько 260 тисяч абітурієнтів цьогоріч вступають до українських вишів. Попри війну, значна частина молоді обирає навчання на батьківщині. Такі дані надав заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький в інтерв'ю для Українського радіо.

 Скільки абітурієнтів цьогоріч вступатимуть до українських вишів

Абітурієнти. Фото з відкритих джерел

"Щодо абітурієнтів. Минулого року в нас було 260 тисяч. Ми очікуємо приблизно те саме число. Але минулого року у нас було 20 тисяч, які писали за кордоном. А зараз ми бачимо достатньо велику кількість абітурієнтів, які повертаються з-за кордону. Ми забезпечуємо велику кількість тестових центрів за кордоном, в основних містах скупчення наших громадян, але передбачаємо, що їх буде дещо менше, ніж минулого року", — сказав він.

В умовах воєнної ситуації в країні, Міністерство освіти і науки України вносить зміни до формату вступних іспитів, зокрема, замість традиційного ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання), впроваджено національний мультипредметний тест (НМТ). Новація полягає в складанні чотирьох предметів, серед яких обов'язкові: українська мова, математика та історія України, плюс один предмет на вибір. За словами Винницького, таке зміщення у бік розширеного формату НМТ є вимушеним кроком, спричиненим потребою адаптуватися до умов воєнного часу, що вимагає особливих заходів безпеки.

Винницький також наголосив на важливості створення умов для того, щоб молодь з тимчасово окупованих територій мала можливість отримати якісну освіту в Україні.

"Ми хочемо, щоб вони поверталися, щоб вони вчилися в українських закладах вищої освіти. Відповідно, для них передбачена система співбесід, яка фактично перевіряє ті речі, які є в НМТ. Але в будь-якому випадку ця мова йде про співбесіди, які організовуються через освітні центри "Донбас-Україна" або "Крим-Україна". І треба розуміти, що це та річ, якою ми намагаємося створити певний магніт для наших людей, щоб громадяни України, де б вони не були, розуміли, що Україна – це їхній дім, українські заклади вищої освіти є якісними, і ми чекаємо наших громадян вдома", — сказав заступник міністра освіти.

Нагадаємо, що нещодавно Міністерство цифрової трансформації України представило чергове нововведення, яке допоможе абітурієнтам. Тепер реєстрація на національний мультипредметний тест (НМТ) стала можливою через додаток "Дія". Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини