Головна Новини Суспільство події Скасування червоних дипломів в Україні: чи зможе рішення МОН вплинути на освітній процес
commentss НОВИНИ Всі новини

Скасування червоних дипломів в Україні: чи зможе рішення МОН вплинути на освітній процес

Чому в Міносвіти вирішили скасувати дипломи з відзнакою, і як це може позначитися на успішності студентів закладів вищої освіти

15 січня 2021, 16:30 comments1917
Поділіться публікацією:

Міністр освіти і науки та України Сергій Шкарлет підписав наказ про нові форми документів про вищу освіту і наукові ступені. Відповідний документ оприлюднений на офіційному сайті Міносвіти. "Коментарі" вирішили розібратися, чому в Міністерстві освіти і науки прийняли рішення позбавити студентів можливості отримати документ про закінчення закладу освіти з відзнакою, і як це може вплинути на освітній процес надалі.

Скасування червоних дипломів в Україні: чи зможе рішення МОН вплинути на освітній процес

Колаж: Д. Романюк/Comments.uа

Відповідно до оприлюдненого документа, після випуску з закладу вищої освіти студентам в Україні будуть видавати дипломи без можливості отримати нагороду. Це означає, що останні дипломи з відзнакою, тобто червоні дипломи, отримали студенти, які закінчили навчання в 2020 році.

Очільник Міністерства освіти і науки України Сергій Шкарлет затвердив нові форми дипломів, яких, в порівнянні з попередніми роками, стало на три менше. Так, в переліку дипломів тепер відсутні дипломи молодшого бакалавра з відзнакою (червоний диплом), бакалавра з відзнакою, магістра з відзнакою і доктора філософії європейського зразка. Однак, тепер в Україні можна буде отримати диплом доктора мистецтв.

На думку кандидата педагогічних наук, філолога і викладача Володимира Шкавра, скасування червоних дипломів — прагнення української освітньої галузі до стандартів європейської освіти:

"Скасування диплома з відзнакою є актуальним, оскільки європейська освіта не передбачає червоних дипломів і дипломи з відзнакою є пережитком радянської освіти", — говорить фахівець.

За словами Володимира Шкавра, скасування червоних дипломів деякою мірою може негативно позначитися на успішності студентів, оскільки у здобувачів освіти може зменшитися мотивація. Однак педагог запевняє, що на освітній процес вцілому скасування дипломів з відзнакою вплине позитивно, тому що тепер всі студенти будуть рівні, а оцінювання буде відбуватися за реальні досягнення:

"Для студентів негативним є те, що зменшиться мотивація до навчання і отримання червоного диплома як мрії. Однак, в сучасних реаліях, роботодавця частіше цікавлять набуті компетентності та навички. Тепер в освітньому процесі будуть усі рівні, і оцінювання відбуватиметься за реальні досягнення, а не за те, що хтось зі студентів витрачає більше часу на підготовку до предмета", — підсумував фахівець.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що студенти з України більше не будуть вчитися в Британії. Великобританія більше не братиме участі в програмі Євросоюзу Erasmus. Про це заявив парламентер Мішель Барньє.







Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Рита

15 січня 2021, 19:54

Ищешь горячих девушек для страстного общения? Тогда тебе сюда -https://cutt.ly/gjWcQWQ

Устим

15 січня 2021, 18:50

ВІдсутність мотивації - коментарі "спеціаліста" самі за себе. А й насправді, радянська наука була нікудишня і медицина погана .... Але коли ми зустрічалися з їхніми інженерами, то їм ой як далеко було до наших....і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь....


Новини