Головна Новини Суспільство події Скандал із Червоним Хрестом через вивезення маріупольців до країни-агресора: що розповіла Ірина Верещук
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал із Червоним Хрестом через вивезення маріупольців до країни-агресора: що розповіла Ірина Верещук

Віце-прем'єр Верещук прокоментувала скандал з міжнародною організацією Червоного хреста

29 березня 2022, 09:49
Поділіться публікацією:

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук прокоментувала скандал, який виник з міжнародною організацією Червоний Хрест. Про це написала нардеп Галина Третякова в Фейсбуці.

Скандал із Червоним Хрестом через вивезення маріупольців до країни-агресора: що розповіла Ірина Верещук

Фото ілюстративне / Pixabay

На ресурсах Червоного Хреста з'явилася інформація про те, що їх представники брали участь у вивезенні українців з Маріуполя до росії. Пізніше вона була видалена, пояснила віце-прем'єр Ірина Верещук. Мова йде про 40 тисяч громадян, яких примусово евакуювали до рф. Хоча Україна не погоджувала гуманітарних коридорів до країни-агресора. За словами міністерки, українська влада обурена діяльністю Червоного Хреста.

"Ми глибоко обурені поведінкою Червоного Хреста. Щодня ми подаємо їм звіти про гумкоридори – що спрацювало, що ні, і чому. Фіксуємо, де Росія порушує свої зобов'язання, де відбуваються обстріли з боку окупантів. У тому числі ми чітко фіксуємо, що Україна жодного разу не погоджувала гуманітарний коридор із Маріуполя у бік Росії. Це очевидно: вони окупанти, вони вороги, вони ніякі не миротворці. Червоний Хрест за відсутності права допомагав вивезти туди людей. Чудово знаючи, що це не гуманітарний коридор", — говорить Ірина Верещук.

Відповідно до норм Женевської конвенції, гуманітарний коридор — це той маршрут, який узгодили обидві сторони й дійшли згоди в тому, що припиняють вогонь, а Червоний Хрест це засвідчив. Однак під час примусового вивезення людей до росії не було погоджено цей маршрут з українською владою.

Як заявила міністр, "фактично Червоний Хрест працює на боці ворога". А під час евакуації українців, організація не видає навіть наклейки на гуманітарні автомобілі, рух яких та забезпечення повністю забезпечує українська сторона.

"Ми маємо підстави вважати, що гроші не пахнуть. От і все. Я це навіть не підозрюю, я це чудово знаю. Ніхто не приховував, що Червоний Хрест отримує "донати" від Росії", — сказала міністр.

Однак скандал має розголос і на президента Міжнародного Червоного Хреста Пітера Маурера посипалася критика від світової спільноти. На думку Ірини Верещук, така співпраця з агресором повністю дискредитувала цю організацію, а Червоний Хрест став Чорним на міжнародному гуманітарному праві.

"А чи потрібні взагалі такі Червоні Хрести, які нікого й нічого не захищають? Ось вам реальність. Мільярди вкладалися в Червоний Хрест, а це, виявляється, була просто профанація та імітація. Немає більше жодної довіри до Червоного Хреста. Це я вам говорю як людина і як міністр, який з першого дня війни працював із нею. Я щиро розчарована такою беззубістю та такою імпотентністю Червоного Хреста. Це вже не Червоний, а Чорний Хрест – на міжнародному гуманітарному праві", – заявила міністерка.

А от Український Червоний Хрест навпаки допомагає рятувати громадян. Однак на чолі колон може рухатися лише Міжнародний Червоний Хрест. Як відомо зі слів міністерки, саме керівництво міжнародної організації категорично забороняло Українському Червоному Хресту очолювати гуманітарні колони та допомагати з евакуацією українців із зони бойових дій під загрозою звільнення.

Звісно, після скандалу президент Червоного Хреста має піти з посади, але це не вирішить всіх проблем, тому що потрібна інституційна перебудова організації, переконана Ірина Верещук.

Як повідомляв портал, стало відомо, яка ситуація із забезпеченням переселенців на Прикарпатті та Тернопільщині.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини