Головна Новини Суспільство події Ситуація навколо України загострена до краю: війна вже почалася чи ще є шанс її уникнути
commentss НОВИНИ Всі новини

Ситуація навколо України загострена до краю: війна вже почалася чи ще є шанс її уникнути

Експерти розповіли, які насправді цілі в істерії навколо України мають Росія та США, оцінивши ймовірність повномасштабної війни на території нашої держави

20 лютого 2022, 14:25 comments2468
Поділіться публікацією:

Заголовки найрейтинговіших ЗМІ продовжують попереджати світ про швидку війну в Україні. Своєю чергою російська пропаганда почала активно нагнітати обстановку повідомленнями про "обстріл мирного Донбасу" з боку ЗСУ. Ситуація навколо України напружена до краю. Що відбувається – і чому? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Ситуація навколо України загострена до краю: війна вже почалася чи ще є шанс її уникнути

Донецьк. Фото з відкритих джерел

Військові з усього світу, керівництво США, Великобританії попереджають, що будь-якої секунди може початися повномасштабна війна

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов попереджає:

"У нас – війна на порозі. Оголосили мобілізацію у т.зв. "ДНР" і "ЛНР". Сьогодні багато міністрів оборони країн світу нагадують, що з погляду військової теорії – мобілізація – це і є війна. Воювати "ЛДНР" теоретично можуть лише з Україною чи РФ. Інших сусідів вони не мають. Оскільки Росія – їх союзник, за великим рахунком, Україні з боку ОРДЛО оголошено війну".

Віктор Савінов нагадує про війська РФ з боку Білорусі, а також про те, що на всьому українсько-російському кордоні вони нависають над територією України.

"А ще є Крим. Є ще Придністров'я, де знаходилася 14-та російська армія, яка залишила понад 3 тисячі бронетранспортерів і БМП. Ця техніка може бути заповнена особовим складом, якщо Придністров'я теж оголосить мобілізацію. Поки що її не оголосили, але у Придністров'ї проводять військові навчання. Виходить, що Україна практично оточена агресивно налаштованими щодо неї, але союзними між собою країнами та утвореннями", – наголошує експерт.

Він вважає, що ситуація практично виходить з-під контролю. Ми бачимо безліч тривожних повідомлень, що йдуть з Донбасу, кожне з яких може стати приводом до війни.

"Військові з усього світу (я сьогодні розмовляв із французькими), керівництво США, Великобританії попереджають, що будь-якої секунди може початися повномасштабна війна. З урахуванням накопичених сил та коштів, якщо ситуація не вирішиться дипломатичним шляхом (а поки що не видно, як це можливо), у Європі може розпочати найбільша війна після 1945 року", – резюмує Віктор Савінов.

Ми зіткнулися з двома протиборчими інформаційними кампаніями, розгорнутими з одного боку США та Британією, з іншого – Росією

На думку політичного експерта Михайла Чаплиги, відбувається банальний переділ світу. У тому числі – спроба Росії влаштувати так звану "Ялту-2" – за аналогією із зустріччю в Ялті 4-11 лютого 1945 лідерів трьох країн антигітлерівської коаліції (СРСР, США та Великобританії) під час Другої світової війни, яка була присвячена встановленню післявоєнного світового порядку.

"Зараз "Велика сімка" загалом і США зокрема займаються новим переділом світу під виглядом "зеленого податку". А РФ вирішила під шумок також переділити світ. Росіян-то допустили до "зеленого переділу", але не тією мірою, якою вони хотіли. Отже, вони хочуть переділити світ з погляду геополітки, встановивши ту саму "Ялту-2" – нову рамку безпеки у Європі та світі", – пояснює експерт.

Він вважає, що зараз йдеться не стільки про "Мінськ", скільки про наступні ключові для Москви речі:

1. Прямі переговори між Києвом та представниками ОРДЛО.

2. Україні – нейтральний статус.

3. За лаштунками переговорів – визнання статус-кво у Криму.

"Щоб просунути всі ці пункти та починає розпалюватися ситуація, – впевнений Михайло Чаплига. – Пункт про прямі переговори Києва з Донецьком та Луганськом закладено у 9-му пункті Мінських угод. Йдеться там про те, що контроль над кордоном буде передано Україні наступного дня після проведення виборів до ОРДЛО під контролем ОБСЄ. Фактично це суб'єктивізація представників т.зв. "ДНР" і "ЛНР". Але після проведення виборів".

Виконання цього пункту, за словами експерта, було покладено на США – за такою логікою.

Київ відмовляється вести прямі переговори з представниками ОРДЛО, мотивуючи це тим, що вони є маріонетками Кремля.

Росія відмовляється вести прямі переговори з Україною, мотивуючи це тим, що українське керівництво є маріонетками США.

Відповідно, все звелося до прямих переговорів між Росією та США. Де відповідь за імплементацію тих чи інших положень було покладено на Штати.

"США почали нагнітати ситуацію, награючи пас Зеленському за аналогією з тим, як це було з Порошенком. Якщо всіх залякати великою війною, це буде приводом для української влади підписати "Мінськ" (як було з Порошенком) та виконати "Мінськ" (як хотіли від Зеленського). Але Зеленський не пішов шляхом Порошенка, – зазначає експерт. — Він уперся, сказав, що не вірить у напад РФ, що все це нагнітання — просто знущання. Зрештою, це призвело до тих тез, які Зеленський озвучив на Мюнхенській конференції з безпеки".

Тим часом РФ, продовжує Михайло Чаплига, веде активне листування та переговори зі США та Західною Європою (насамперед – Німеччиною та Францією) про нейтральний статус України. З Парижем і Берліном ще й – про єдиний економічний простір від Лісабона до Владивостоку. І про створення континентального трикутника Москва-Париж-Берлін на противагу атлантичному англо-саксонському союзу.

"Україна вийшла розмінною монетою. Почалися інформаційні війни. З боку Британії та США – що нападе на Росію. З боку РФ – дзеркальна відповідь у вигляді інформаційної кампанії, що Київ нападе на ОРДЛО. Якщо Кличко говорив про можливу евакуацію з Києва 3 мільйонів жителів, то РФ уже евакуювала з ОРДЛО тисячі людей. Якщо у Польщі почали візуально розгортати табори для потенційних біженців з України на випадок російського вторгнення, то РФ розгорнула такі табори для мешканців ОРДЛО – у Ростовській області. Якщо раніше на порядку денному домінувало "Москва нападе на Київ", то тепер – "Київ нападе на Донецьк та Луганськ". Тобто ми зіткнулися з двома протиборчими, дзеркально схожими, інформаційними кампаніями, розгорнутими з одного боку США та Британією, з іншого – Росією", – розкладає ситуацію експерт.

Тому, впевнений він, зараз ми бачимо таке напруження навколо України.

"Але кінцевим підсумком цього всього має стати не війна, – вважає Михайло Чаплига, – а закріплення нейтрального статусу України під міжнародні гарантії, які юридично закріплені, на умовах не виходу України з договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Плюс – розв'язання питання щодо ОРДЛО відповідно до згоди представників Радбезу ООН та України на запровадження туди миротворчого контингенту ОДКБ без визнання ОРДЛО з боку РФ. І розв'язання питання щодо Криму у парадигмі того, як було вирішено між СРСР і США питання щодо Прибалтики. Коли фактично визнавалися Литва, Латвія й Естонія республіками СРСР, а торгівля між Штатами та Союзом не зупинялася, але при цьому три Прибалтійські республіки офіційно вважалися окупованими СРСР".

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти в ексклюзивному інтерв'ю нашому порталу розповіли, які заяви у Мюнхені прозвучали від президента Зеленського та західних лідерів щодо агресії РФ проти України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини