Головна Новини Суспільство події Система колективної безпеки померла: як зміниться світ після російсько-української війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Система колективної безпеки померла: як зміниться світ після російсько-української війни

Поразка РФ у війні проти України автоматично призведе до розпаду недоімперії Путіна

11 березня 2022, 15:40 comments1288
Поділіться публікацією:

Сьогодні вже всі розуміють, що після 24 лютого світ перевернувся. Саме тому багато хто запитує: як сам світ зміниться після російсько-української війни? Що станеться з окремими країнами, із самою колективною системою безпеки? Видання "Коментарі" із цими питаннями вже звернулося до експертів.

Система колективної безпеки померла: як зміниться світ після російсько-української війни

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Все завершиться процесом деколонізації самою Росією поневолених нею протягом багатьох століть різних народів

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що багато що залежить від того, як довго триватиме ця війна – і на яких умовах буде укладено мир.

"Якщо буде завдано колосальної шкоди російській армії (до чого все і йде, виходячи з темпів та кількості втрат), то, безумовно, на Росію чекає, як я це назвав "деФСБізація". Демонтаж путінського режиму. Аналог Нюрнберзького трибуналу з військових злочинів. І Росія назавжди втратить шанси бути навіть регіональною наддержавою, про що вона зараз заявляє – і заради чого розв'язала цю кровопролитну війну в Україні. Бо без України статус імперії відновити неможливо. Я вже не говорю про те, щоб повернути Україну в зону російського впливу", – зазначає Максим Ялі.

На його думку, Китай залишиться у очікувальній позиції. І, коли Україна продемонструє серйозні військові успіхи, а РФ буде значно ослаблена, можуть розпочатися процеси дестабілізації та фрагментації в самій Росії.

"Китай, природно, заявить про свої територіальні претензії та "історичні землі". Далекий Схід іже з ним. Кримським прецедентом сама Росія дала відповідні карти до рук тим, хто її ділитиме у майбутньому. Ну, а далі спрацює так званий "ефект доміно". Вихід окремих республік, починаючи з Кавказу. Та сама Чечня, цілком можливо, однією з перших вийде зі складу РФ, коли побачить, що програш Росії неминучий. Той самий Татарстан, де одні з найбільших запасів нафти, заявить про незалежність. Тобто Росія розпадеться на безліч республік, – прогнозує політолог. – Підключаться і наші партнери, сусіди, які також мають осередки напруженості та окуповані території. Та сама Молдова поверне Придністров'я, Грузія – Абхазію та Південну Осетію. Японія вже заявила про територіальні претензії – і спробує повернути Південні Курили".

Це, продовжує експерт, буде крах РФ як імперії. Єдиною, що залишилася зі всіх європейських. Пережила і Першу, і Другу світову війну.

"Перша світова призвела до розпаду Австро-Угорської імперії, Німеччини як імперії. Франція та Великобританія після Другої світової війни розпрощалися зі своїми територіями, що мали колоніальний статус. Подібний процес відбуватиметься з РФ після цієї війни, яка за своїми масштабами, за своїми геополітичними, тектонічними зрушеннями та змінами увійде в історію – як Перша та Друга світова війни. Все завершиться процесом деколонізації самою Росією поневолених їй протягом багатьох століть різних народів, які поки що перебувають у складі РФ", – резюмує Максим Ялі.

Важливо, щоб Україна не просто зламала ситуацію, а й зламала саму Росію

На думку експерта Української фабрики думки Юрія Гаврилечка, ключовим фактором того, як саме зміниться світ (а він точно зміниться після цієї війни) полягає в тому, яким чином буде досягнуто нашої перемоги (у якій ми не сумніваємося).

"Важливо, щоб Україна не просто зламала ситуацію, а й зламала саму Росію. Остаточно її перемогла. На її теренах. Щоб ми диктували вмираючій РФ свої умови. В іншому випадку, якщо ми просто вийдемо на межі своїх територій, вийде черговий статус-кво, який дорівнює замороженому конфлікту на найближчі десятиліття. І ми тоді ризикуємо за 15-20 років отримати нову хвилю війни", – застерігає експерт.

Саме тому, пояснює він, від того, якою буде наша перемога, залежить і переформатування світового порядку.

"Але вже зараз можна сказати, що ООН вичерпала себе, як свого часу Ліга Націй. І протягом найближчих десятиліть ми побачимо трансформацію цієї організації, – прогнозує Юрій Гаврилечко. – На що саме вона перетвориться, сказати поки що складно. Але те, що на даний момент вона не виконує своїх функцій, є марною і навіть шкідливою (з огляду на те, що членом Ради безпеки ООН з правом вето на всі рішення є країна-агресор – Росія) – незаперечний факт. НАТО також виявило себе як слабкий блок. Армії своєї немає, сил немає, готовності воювати-захищати – ні. Ну а США і ситуацію в Афганістані, і ситуацією в Україні продемонстрували, що світовим поліцейським вони так і не стали. Що монополярний світ не пішов їм на користь. Що після розпаду СРСР своє нове місце у світі Штати так і не змогли окреслити та закріпити. Сподіватимемося, що вже нова, швидше за все, республіканська адміністрація щось із цим робитиме".

Окрема розмова, на думку Юрія Гаврилечка, про Китай, що набирає чинності.

"Ми поки що не знаємо, яку він наростив військову міць. Економічно він, безумовно, сильний. Поки що не ясно, які нові системи паназіатської безпеки виростуть з економічних союзів. З тієї ж Шанхайської організації співробітництва. Однозначно з'являтимуться нові альянси. І ми, гадаю, побачимо якийсь азіатський аналог НАТО", – каже експерт.

Він наголошує, що прогноз робиться, виходячи з оцінки нинішньої ситуації. І наголошує, що сучасний світ дуже швидко змінюється. І ці оцінки можуть застаріти чи не зі швидкістю їхньої появи.

"Можна також наголосити, що жодні гарантії колективної безпеки не працюють. І ту допомогу, яку ми отримуємо, ми отримуємо від окремих урядів. Отже, союзницькі відносини з різними державами – це працюючий, ефективний механізм безпеки. А ось вступ до будь-яких глобальних союзів, спроба потрапити під парасольку колективної безпеки, як виявилося, річ, яка не працює", – резюмує Юрій Гаврилечко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти розповіли, скільки ще солдатів Путін готовий покласти в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини