Головна Новини Суспільство події Швейцарія не проти віддати заморожені активи РФ Україні, але є нюанс
commentss НОВИНИ Всі новини

Швейцарія не проти віддати заморожені активи РФ Україні, але є нюанс

Швейцарія не проти віддати заморожені активи РФ Україні, але може знадобитися референдум

20 січня 2023, 14:00
Поділіться публікацією:

Швейцарія готова підтримати ідею конфіскації заморожених російських активів та використання їх для відновлення України. Ось тільки банки проти такої пропозиції. Як передає видання "Коментарі", про це заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс, пише Bloomberg.

Швейцарія не проти віддати заморожені активи РФ Україні, але є нюанс

Гроші. Фото: з відкритих джерел

Касіс зазначив, що серйозність у намірах допомогти Україні з відновленням від війни потрібно продемонструвати не лише на словах, а й на ділі. А отже, треба подумати, як профінансувати такий великий обсяг робіт. Якщо говорити про гроші, які можна взяти з російських активів, то "це має бути зроблено коректно і в рамках верховенства права".

За словами Кассіса, Швейцарія заморозила активи росіян, які потрапили під санкції, на 7,5 млрд франків (8,2 млрд доларів), але, згідно з швейцарським законодавством, вони не можуть бути конфісковані. Зміна цього закону, ймовірно, вимагатиме референдуму.

"Ми не можемо просто взяти гроші, які нам не належать лише тому, що ми вважаємо це морально правильним. Право власності є фундаментальним", — сказав Кассіс.

Швейцарські банки дуже критично поставилися до цієї пропозиції. За словами одного з банкірів, якого цитує видання NZZ, нехтування правом власності підірве позицію Швейцарії як фінансового центру.

За даними ЗМІ, Сполучені Штати та інші західні країни тиснуть на Швейцарію через заморожені російські активи, які можна було б використати для відновлення України після російського вторгнення.

Читайте також на порталі "Коментарі" — США змінили своє ставлення до повернення Україною Криму, — NYT.

Також видання "Коментарі" повідомляло — президент України Володимир Зеленський знову просить Берлін перестати блокувати передачу танків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини