Головна Новини Суспільство події Штурм польського кордону мігрантами не припиняється: чого прагне Лукашенко від ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Штурм польського кордону мігрантами не припиняється: чого прагне Лукашенко від ЄС

На білорусько-польському кордоні мігранти не припиняють спроб прорватися до Польщі, а далі до Німеччини.

9 листопада 2021, 13:50
Поділіться публікацією:

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні продовжується і викликає дедалі більше тривоги. У НАТО називають трафік мігрантів з Білорусі до країн Євросоюзу – гібридною атакою, організованою самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком з метою дестабілізації ЄС у відповідь на санкції. Прес-секретар польського уряду Петер Мюллера запевняє, що у Білорусі перебувають понад 10 тисяч мігрантів, які готові спробувати перетнути кордон із Польщею. Експерти проаналізували те, що відбувається для видання "Коментарі".

Штурм польського кордону мігрантами не припиняється: чого прагне Лукашенко від ЄС

Мігранти на кордоні. Фото: VIA REUTERS, SCANPIX

Маємо справу із конкретною спробою агресії режиму Лукашенка проти суміжних країн НАТО

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що те, що відбувається, навряд чи можна називати "міграційною кризою".

Петро Олещук пояснює: "У даному випадку ми маємо справу не з якимось мимовільним розвитком подій, а з більш ніж конкретною спробою агресії режиму Лукашенка проти суміжних країн НАТО. При цьому очевидно, що не режим Лукашенка – основний ініціатор того, що відбувається. Швидше за все, за всім тим, що відбувається, стоїть Росія, яка використовує методи тиску для вирішення своїх завдань".

За словами політолога, це традиційний російський метод вирішення проблем: створити "кризу", а потім запропонувати свою допомогу у її вирішенні.

"При цьому, можливі цілі можуть бути різні. Завдання щонайменше змусити європейців бути зговірливішими в питанні легалізації "Північного потоку-2" у прискореному режимі. Завдання максимум – прорвати кордон НАТО і показати слабкість Північно-Атлантичного альянсу перед сучасними загрозами". При цьому Росія в будь-якому випадку нічого не втрачає, бо безпосередній виконавець – Лукашенко, на якого й обрушуватимуться санкції у будь-якому випадку”, – резюмує Петро Олещук.

Лукашенко надсилає своєрідний сигнал ЄС

На думку експерта Українського інституту політики Миколи Спірідонова, ситуація, яка відбувається зараз на кордоні Білорусі та Польщі (а частково і на білорусько-литовському), здебільшого пов'язана з тим, що Лукашенко незадоволений невизнанням його як президента. Що на нього накладають певні санкції, називають так званий президент.

"Відповідно, ті зобов'язання, які брав на себе раніше Лукашенко (зокрема щодо стримування потоку мігрантів), він уже не вважає за потрібне виконувати. Адже і так Білорусь під санкціями, його не визнають. Який сенс тоді йому стримувати мігрантів? Ну, а для мігрантів Білорусь – своєрідний транзитний пункт. Вони біжать до Євросоюзу, де їм надають тимчасове житло та гарну щомісячну допомогу", – пояснює Микола Спірідонов.

Він вважає, що позиція ЄС щодо мігрантів дещо лицемірна. З одного боку Євросоюз усіма силами намагається біженців не пускати. З іншого боку, якщо вже впустили, то їм виплачується серйозна допомога.

"У Франції, наприклад, платили якийсь час біженцям по 3 тисячі євро на місяць. Потім "прикрутили" до 600 євро. Знайомий австрієць запевняє, що там біженцям платять навіть більші суми, аніж отримують деякі місцеві пенсіонери, – розповідає експерт. – Загалом це проблема ЄС, а не Лукашенка. Адже Білорусь мало цікавить біженців, бо там вони не отримають такої величезної допомоги, як у країнах ЄС. І Україна в цьому плані також певною мірою врятована від потоку біженців, бо тут невигідно приземлюватись. Тут навіть свої пенсіонери та трудящі живуть дуже скромно".

Тому, продовжує Микола Спірідонов, Лукашенко посилає своєрідний сигнал ЄС: якщо визнаватимете мене – я виконуватиму свої зобов'язання, мігрантів стримуватиму. А якщо я у вас так званий президент, якщо сиджу під санкціями, то і мене ваші проблеми не турбують.

"Українська влада, до речі, теж називала Лукашенка "так званим президентом". А потім звернися до Білорусі із проханням купити вугілля. І почули відмову. Зі зрозумілих причин. Якщо ви людина загалом не визнаєте – чому вона має допомагати вирішувати ваші проблеми? Очевидно, так міркує і Лукашенко. І у певній логіці йому тут не відмовиш, – вважає експерт. – Швидше з нього знімуть санкції, якщо він не вирішуватиме чужих проблем, ніж якщо він, будучи під санкціями, стане їх вирішувати".

Також читайте на порталі "Коментарі" – понад тисячу курдів не припиняють спроб прорватися до Польщі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини