Головна Новини Суспільство події Щороку мінус таке місто, як Житомир: через скільки поколінь нація українців «випарується»
commentss НОВИНИ Всі новини

Щороку мінус таке місто, як Житомир: через скільки поколінь нація українців «випарується»

Україна входить у небезпечний період, коли смертність перевищує народжуваність, при цьому українці виїжджають за кордон

6 серпня 2024, 20:55
Поділіться публікацією:

НБУ прогнозує чистий відтік населення за кордон у 2024-2025 роках на рівні 700 тис. осіб. Приплив населення, за даними Нацбанку, може розпочатися з 2026 року.

Щороку мінус таке місто, як Житомир: через скільки поколінь нація українців «випарується»

Українці

Як вважає економіст Олексій Кущ, насправді це дуже оптимістичний прогноз. За оцінками експерта, навіть у разі завершення війни відтік населення з України в контексті возз'єднання сімей за кордоном становитиме не менше 1 млн осіб.

При цьому, на думку економіста, трансферти трудових мігрантів до України скоротяться вдвічі: з 15 млрд. доларів до війни до 7-8 млрд. доларів після завершення військових дій.

Як каже Кущ, Україна входить до вкрай небезпечного треку: смертність найближчими роками становитиме по 500 тис осіб на рік, а народжуваність — до 180-200 тис.

"Тобто мінус 300 тис у вигляді негативного демографічного приросту щороку. Це щороку мінус таке місто як Житомир. За 10 років — мінус 3 млн осіб і це без урахування міграції за кордон. Демографічний стовп — тобто основа у вигляді мешканців країни віком 0-4 роки — за різними оцінками, близько 1,5 млн осіб", — зазначає економіст.

При цьому, за його словами, чітко виражена регресія народжуваності з коефіцієнтом фертильності 0,8: 8 млн. жінок — 3,5 млн. жінок — 1,4 млн. жінок — 0,7 млн. жінок фертильного віку.

"Нація може буквально випаруватися за три покоління. Хто успадкує тоді цю землю?" — Запитує економіст.

У цьому випадку Україна запрошуватиме по 300 тис мігрантів на рік, як радять демографи. Але, наголошує експерт, тоді потік трудових трансфертів буде не "в Україну", а "з України" у мільярдах доларів мінус.

"Крім того, подивіться на сьогоднішню Британію і, зокрема, на Ліверпуль. Афро-азіатська молодь та українські пенсіонери – не дуже оптимальна та стабільна демографічна піраміда", – підсумував Кущ.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав , що українці знову почали частіше залишати батьківщину та виїжджати за кордон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини