Головна Новини Суспільство події Що відбувається з Грузією – чому допомагає агресору: як у цій ситуації діяти Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається з Грузією – чому допомагає агресору: як у цій ситуації діяти Україні

Незважаючи на прихильність більшості грузинського суспільства до європейського західного вектора, влада Грузії намагається вибудовувати добрі відносини з Росією

27 червня 2022, 13:00
Поділіться публікацією:

У порту Батумі знаходиться танкер із нафтопродуктами Росії, які підпадають під санкції. Про це повідомляє грузинський опозиційний канал Mtavari, припускаючи, що в Грузії планують змінити походження вантажу та відправити його до Європи як продукцію з Казахстану. У свою чергу лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що під час візиту до США українська делегація довела до відома союзників, що грузинська влада допомагає росіянам обходити санкції. Чому склалася така ситуація, яка вже коштувала Грузії статусу кандидата в члени ЄС, якого вона, на відміну від України та Молдови, не набула? Як можуть події розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається з Грузією – чому допомагає агресору: як у цій ситуації діяти Україні

Прапор Грузії. Фото: із відкритих джерел

Грузинський народ сам вирішить, що йому робити з урядом, який підігрує агресору

Керівник фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих розмірковує так:

"Те, що грузинська правляча еліта (прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі, правляча партія "Грузинська мрія", низка олігархів) позитивно налаштована по відношенню до Росії – не секрет. Це вже неодноразово викликало внутрішні конфлікти, мітинги населення та напруженість у суспільстві. Після ухвалення рішення про надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдови, напруга у грузинському суспільстві почала наростати. Війна з росією, яка відібрала життя мирних громадян і військових Грузії, а також території, залишилася в пам'яті громадян країни. І постійно нагадує про сусідство із агресивною країною з імперськими замашками. Нинішня влада підтримує відносини з Росією. Намагається у цей важкий момент для України та всього світу, знаходити собі економічні вигоди від війни та санкцій, якими світ намагається приборкати агресора. У свою чергу, росія шукає шляхи уникнення санкцій – і за допомогою підкупу політиків, великих знижок на енергоресурси, налагоджує нові схеми постачання до себе необхідних технологій та обладнання, експорту своїх товарів".

Експерт упевнений, що світова спільнота відстежуватиме такі спроби – і каратиме російських посібників. Включно з Грузією.

"Що зрештою може призвести до більшого протистояння всередині суспільства. Населення Грузії дуже активне, має досвід проведення зміни влади через вулицю. Ну, а росія зараз завантажила у боях в Україні. Крім того, почався процес ослаблення її позицій у Казахстані, розпалюється конфлікт з Литвою за доступ вантажів до Калінінграда. І кидати сили на підтримку уряду в Грузії в ситуації народного обурення Кремль навряд чи стане, – вважає Олег Вострих. – У цій ситуації важливим є міжнародний розголос і оприлюднення всередині країни таких дій грузинського керівництва. Висвічуючи цю інформацію, контролюючи потоки вантажів з Росії, світова спільнота може досягти ефекту від санкцій, що вводяться. За бажання… Ну, а грузинський народ сам вирішить, що йому робити з урядом, який підігрує агресору та заробляє на цьому. І не сумніваюся, що він зробить правильний вибір!

Завдання України – відслідковувати посібників у порушенні санкцій проти РФ

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв наголошує, що Грузія в ситуації російсько-української війни займає подвійну, м'яко кажучи, позицію.

"Позиція ця пов'язана і з історичною пам'яттю (невдалою для Грузії війною з РФ у 2008 році), і з подальшими політичними подіями, завдяки яким країна отримала владу, яка намагається маневрувати між Росією та Заходом, західними інституціями (як той самий ЄС)", – пояснює соціолог.

За його словами, завжди є країни, які намагаються скористатися чужим конфліктом для отримання власної вигоди. Як тут і зараз, так і на віддалену перспективу. Виходячи із різних мотивів.

"Ось так і зараз із російсько-українською війною, – наголошує Павло Федорченко-Кутуєв. – Туреччина, наприклад, робить так не лише для отримання внаслідок економічної кооперації з РФ якихось фінансових бонусів, а й для посилення своєї геополітичної автономії. Найменша і найслабша Грузія, з нижчим рівнем економічного розвитку – виключно з розрахунку на миттєву вигоду. Наше завдання – відслідковувати посібників у порушенні санкцій проти РФ. Виводити їх на чисту воду, повідомляти наших партнерів. І вимагати відповідного покарання цих російських помічників, дворушників, які дають можливість країні-агресорові оминати санкції. Ми маємо підходити до ситуації без емоцій, по-діловому. Думати і діяти так, щоб вигода від допомоги агресору в тієї чи іншої країни була значно меншою, ніж втрати внаслідок покарання за таку допомогу".

Читайте також на порталі "Коментарі" – на Херсонщині українська авіація вдарила по скупченню живої сили та техніки ворога.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини