Головна Новини Суспільство події Що українці думають про домашнє насильство та Стамбульську конвенцію
commentss НОВИНИ Всі новини

Що українці думають про домашнє насильство та Стамбульську конвенцію

Як українці ставляться до Стамбульської конвенції

5 липня 2022, 15:40
Поділіться публікацією:

Українців опитали, що вони думають про Стамбульську конвенцію, яку буде ратифіковано після ухвали парламентом в червні. Опитування провели соціологи компанії Оперативна соціологія, дослідили думку 1000 осіб з різних регіонів.

Що українці думають про домашнє насильство та Стамбульську конвенцію

Фото ілюстративне / Pixabay

Під час опитування респондентам задавали питання: "Чи були ви жертвою, свідком домашнього насильства?" Схвально відповіли 22,9% опитаних, заперечили — 71,6%. Найбільше відповідей "Так" серед громадян в центрі та на заході — 28,2% та 26,7%, на сході — 23,2%, на півночі — 17,9%, на півдні — 16,3%. В розрізі гендеру, то більше відповідей "Так" серед жінок — 26,4%, менше — серед чоловіків — 18,7%.

Що українці думають про домашнє насильство та Стамбульську конвенцію - фото 2

З опитаних 34,6% відповіли, що нічого не знають про Стамбульську конвенцію. Головні тези в ЗМІ прочитали — 28,6%. Повний текст читали лише 3,6%. Результати опитування свідчать, що серед чоловіків більше тих, хто зацікавився та ознайомився з тезами чи текстом конвенції.

Що українці думають про домашнє насильство та Стамбульську конвенцію - фото 3

В той же час, 45,3% респондентів вказали, що схвалюють її ратифікацію, не підтримують — 5,6% опитаних, не визначилися — 46,6%. Підтримують ратифікацію конвенції 40,9% опитаних жінок та 45,4% чоловіків; не згодні з ратифікацією — 4,6% чоловіків та 3,5% жінок.

У віковому розрізі найбільш схвально ставляться до ратифікації Стамбульської конвенції — молоді люди віком від 18 до 25 років — 54,9% та громадяни пенсійного віку — 47,2%. Найменші показники з позитивними відповідями в громадян віком від 35 до 49 років.

Що українці думають про домашнє насильство та Стамбульську конвенцію - фото 4

Також під час опитування респондентів просили визначити, що на їх думку є головною метою Стамбульської конвенції. Захист жінок та ліквідацію домашнього насильства назвали метою конвенції 44,1% опитаних. Ліквідацію дискримінації стосовно жінок та заохочення рівності між жінками та чоловіками — обрали 34,2%.

Захист прав гендерно невизначених осіб в публічному житті як мету конвенції обрали 13,7%. Заохочення рівності між гомо те гетеросексуальним парами та подальше сприяння легалізації одностатевих шлюбів обрали 10,8%. Не визначилися — 30,9%.

Що українці думають про домашнє насильство та Стамбульську конвенцію - фото 5

В той же час 13,8% опитаних скоріше згодні, що Стамбульська конвенція дискредитує чоловіків та робить їх односторонньо відповідальними за вчинення домашнього насильства, та ще 5,7% повністю погоджуються з цим твердженням, не згодні — 22,7% респондентів.

З твердженням, що конвенція веде до руйнування традиційної сім'ї погодилися 5,4% опитаних — відповіли "скоріше згоден", та 4,5% — "повністю згоден". Категорично відкидають це — 35,1%. Повністю згодні з тим, що діти, які жили в сім'ях з насильством, потребують захисту та підтримки — 62,6%. Погоджуються з тим, що релігія, традиції можуть бути виправданням насильства — 4,8%, та ще 2% повністю згодні з цим, не погоджуються — 70,7%.

Що українці думають про домашнє насильство та Стамбульську конвенцію - фото 6

Як написав депутат Ярослав Железняк, не віддали жодного голосу "за" ратифікацію конвенції депутати "Батьківщини", від "Слуги народу" — 193 голоси, від ЄС — 9, від Платформи за життя та мир — 15 (колишня ОПЗЖ), від фракції "За майбутнє" — 2 голоси, від партії "Голос" — 10, від "Довіри" — 13, "Відновлення України" — 12 голосів та п'ять від позафракційних депутатів.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Tato

5 липня 2022, 19:06

Стамбульска конвенція - це троянський кінь, за фасадом боротьби з насиллям в ньому протаскується ЛГБТ - термінологія. І на цьому треба наголошувати. В України достатньо розвинене законодавство і поліпшувати його нема сенсу. Отож, мудрі українці мусять розуміти, що Україна ратифікувала Стамбульську конвецію під тиском збоченців. І відноситись до неї відповідно. Нагадаю, Польща вже почала процес відмови від Стамбульської конвеції.


Новини