Головна Новини Суспільство права людини Стамбульську конвенцію ратифікували: як проголосували депутати
commentss НОВИНИ Всі новини

Стамбульську конвенцію ратифікували: як проголосували депутати

В Україні ухвалили прийняття Стамбульської конвенції

20 червня 2022, 13:53
Поділіться публікацією:

20 червня народні депутати проголосували за ратифікацію Стамбульської конвенції. "За" проголосувало 259 депутатів. Як написав депутат Ярослав Железняк, не віддали жодного голосу "за" депутати "Батьківщини", від "Слуги народу" — 193 голоси, від ЄС — 9, від Платформи за життя та мир — 15 (колишня ОПЗЖ), від фракції "За майбутнє" — 2 голоси, від партії "Голос" — 10, від "Довіри" — 13, "Відновлення України" — 12 голосів та п'ять від позафракційних депутатів.

Зокрема, це рішення дуже важливе не лише для того, щоб інші країни змінили думку про нас, для євроінтеграції України, а й для формування європейського гуманного суспільства, де немає дискримінації жінок, де значну увагу приділяють та борються з домашнім насильством, насильством проти жінок. В тексті Конвенції гендер прописано, як "соціально закріплені ролі, поведінку, діяльність і характерні ознаки, які певне суспільство вважає належними для жінок та чоловіків".

Стамбульську конвенцію ратифікували: як проголосували депутати

Верховна Рада, фото з відкритих джерел

Віце-прем'єрка Ольга Стефанишина говорить, що ратифікація покращить позицію України та збільшить шанси на отримання позитивної відповіді на заявку про надання нашій державі статусу кандидата в члени ЄС. Конвенцію підписали вже 46 країн з моменту її створення в 2011 році.

Координаторка Громадської ради з гендерних питань при МФО "Рівні можливості" Лариса Кобелянська в коментарі detector.media розповідала, чому важлива Конвенція для захисту українських жінок.

В Україні було створено державну соціальну програму рівних прав і можливостей чоловіків і жінок, запроваджено соціальну програму протидії та запобігання домашньому насильству. Депутати затвердили зміни до законодавства щодо санкцій за насильство в сім'ї. Однак ратифікація на державному рівні має вагу для нашого законодавства та для репутації України на міжнародному рівні.

Звісно, за її словами, ратифікація — це лише вимоги на папері, а українцям треба змінювати своє ставлення до насильства в сім'ях, до проявів дискримінації. Оскільки важливим для імплементації та реалізації законів є саме ставлення та поведінка громадян до випадків, коли порушуються законні права когось із них чи оточуючих.

Як писав портал, які закони ухвалили депутати 19 червня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини