Головна Новини Суспільство події Що стоїть за статусом кандидата ЄС – коли Україна стане повноцінним членом Євросоюзу
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стоїть за статусом кандидата ЄС – коли Україна стане повноцінним членом Євросоюзу

Перш ніж говорити про повноцінне членство в ЄС, Україна має виконати великий обсяг "домашнього завдання" від Євросоюзу

23 червня 2022, 10:05
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні наголосив, що вже сьогодні може бути прийняте історичне рішення Європейської Ради щодо надання нашій країні статусу кандидата у ЄС. Чи буде це історичне рішення? Які перспективи набуття Україною повноцінного членства у Євросоюзі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що стоїть за статусом кандидата ЄС – коли Україна стане повноцінним членом Євросоюзу

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Одностайне голосування доведе високу міру єдності Євросоюзу

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій погоджується з тим, що надання Україні статусу кандидата в ЄС буде історичним рішенням.

"Адже воно чітко окреслює Україну як державу однієї цивілізації з Європою, – аргументує експерт. – Це цивілізаційний рубікон".

Важливо також, продовжує Олександр Палій, що це рішення ухвалюється під час війни. І Україна, і Європа показують, що вони готові платити за євроінтеграцію нашої країни.

"Також важливо, що свої аргументи за це рішення почули країни-скептики. І одноголосне голосування доведе високий рівень єдності Євросоюзу", – пояснює експерт.

Щодо набуття Україною повноцінного членства в ЄС, то, на думку Олександра Палія (за умови швидкого завершення війни), це перспектива кількох років.

"Важливо те, що Євросоюз взявся допомагати нам цим шляхом, з якого ми звертати не маємо наміру", – резюмує експерт.

Набути статусу потенційного члена ЄС – це лише половина шляху

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк розмірковує так:

"Напевно, ні в кого вже немає сумніву, що надання Україні статусу потенційного членства в ЄС факт, що вже практично відбувся. Це важливо і з політичного погляду (демонструється консенсус усіх країн ЄС, ми продовжуємо курс на євроінтеграцію), і як стимулювання української влади оперативніше проводити необхідні реформи, приймати потрібні закони навіть у такий складний воєнний час. Важливим є те, що подібний статус дає нам доступ до європейських фінансових фондів, які будуть відповідними вливаннями готувати нас до членства в Євросоюзі. Допомагаючи, зокрема, проводити кардинальні реформи у судовій, антикорупційній, економічній сферах".

При цьому, зазначає експерт, треба розуміти, що набути статусу потенційного члена ЄС – це лише половина шляху. Щоб стати повноцінним членом, доведеться провести колосальну роботу.

"Але важливо, що ситуація у розвитку. Що відчувається динаміка. І, якоюсь мірою на зло Росії, саме війна прискорила дані процеси. Як і багато процесів і в Україні, і у світі, – наголошує Тарас Семенюк. – Так що – так, це важливе, історичне рішення. Що демонструє, що Європа приходить до тями після певного періоду сплячки. Вона розуміє, що саме Україна нині чи не найбільше захищає європейські, демократичні цінності. Ті самі, що в окремих країнах ЄС, на жаль, забуті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — час уже підтискає: експерт розповіли, чому Україна має лише один варіант – як бути із зерном у портах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини