Головна Новини Суспільство події Що стоїть за переговорами Лукашенка та Сі Цзіньпіна: чому саме зараз відбулася зустріч
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стоїть за переговорами Лукашенка та Сі Цзіньпіна: чому саме зараз відбулася зустріч

Китай продовжує посилювати свій вплив

4 грудня 2023, 11:52 comments1505
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко відвідав Китай для переговорів з главою КНР Сі Цзіньпіном. Незважаючи на те, що в Білорусі, всупереч побажанням КНР, розмістили російське ядерне озброєння, чим Лукашенко нещодавно вихвалявся в черговий раз, йому влаштували теплий прийом у Китаї. Сі нібито навіть захопився тим, як Білорусі "вдалося подолати вплив різних негативних факторів, зберегти соціальну гармонію та стабільність, здійснити економічне відновлення та зростання", а також говорив про готовність "разом із білоруськими партнерами зміцнювати стратегічну взаємодію в ім'я створення спільноти єдиної долі людства". Що означає таке китайсько-білоруське зближення? До чого воно може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що стоїть за переговорами Лукашенка та Сі Цзіньпіна: чому саме зараз відбулася зустріч

Лукашенко та Сі Цзіньпін. Фото з відкритих джерел

Не варто очікувати якихось суттєвих результатів подібних візитів

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський розмірковує так:

"Немає нічого дивного в тому, що Китай посилює свій вплив. Для Лукашенка, який нині став політиком-ізгоєм і не має особливого вибору в рамках міжнародних активностей, візити такого рівня – це насамперед спосіб хоч якось підтвердити свою легітимність і показати власному народу, що з ним ще рахуються на світовій арені".

Для Китаю, своєю чергою, пояснює експерт, подібні контакти необхідні, щоб мати прямий вплив на державу, яке територіально розташована у Європі (тим самим прибравши посередника – Росію – з цієї схеми).

"Я не очікував би якихось суттєвих результатів подібних візитів, – каже Денис Гороховський. – У кращому разі, Китай збільшить обсяги постачання автомобілів та техніки в РБ, яку маркуватимуть уже в Білорусі та видаватиму за власні ноу-хау, як це вже бувало раніше".

Лукашенка викликали "на килим" та відчитали

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що насправді Лукашенко приїжджав скоріше на "порку". Тому що зірвав усі контракти з виробництва, які на нього навісили Путін та Сі.

"Отже Лукашенко буквально навколішки просив, щоб його не зміщували", – упевнений експерт.

На його думку, приїзд Лукашенка до КНР – це критичний сигнал невиконання офіційним Мінськом взятих на себе зобов'язань.

"Його викликали "на килим" та відчитали. Ну, а у ЗМІ, зрозуміло, дали зовсім іншу картинку", – констатує Микола Давидюк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може зламати перебіг війни в Україні: про що говорять прогнози.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини