Головна Новини Суспільство події Що сталося з настроями українців – кому вони довіряють: над чим варто задуматись владі
commentss НОВИНИ Всі новини

Що сталося з настроями українців – кому вони довіряють: над чим варто задуматись владі

У новій соціології було повністю відключено цілі громадські кластери, виключено голос патріотичної опозиції

24 березня 2023, 11:57 comments4068
Поділіться публікацією:

Опитування Соціологічної служби Центру Разумкова показало, що за 5 місяців в Україні різко знизився відсоток людей, які відчувають високий рівень страху та паніки. При цьому побільшало громадян, які вірять у здатність України подолати труднощі за кілька років. На думку респондентів, держава показує найкращі результати у вирішенні проблем оборони країни, енергозабезпечення, зовнішньої політики, найгірші – у боротьбі зі злочинністю та корупцією. У рейтингу довіри державних та громадських інститутів лідирують ЗСУ та волонтерські організації, у рейтингу політиків та громадських діячів – Володимир Зеленський та Сергій Притула. Як оцінюєте наведені дані? Про що вони говорять? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що сталося з настроями українців – кому вони довіряють: над чим варто задуматись владі

Українці стали менше відчувати страх та паніку. Фото: із відкритих джерел

Цей рейтинг свідчить про велику розгубленість влади перед майбутнім

Політолог Володимир Цибулько міркує так:

"Соціологія часів війни – досить складна річ. Велика міграція та одностороння пропаганда можуть дозволяти маніпуляції з громадською думкою на користь влади. У цій соціології повністю відключено цілі громадські кластери, виключено голос патріотичної опозиції, як виключено також групу телеканалів з критичним поглядом на дії влади".

Головна маніпуляція, за словами експерта, полягає у спробі видавати рейтинги довіри за електоральні рейтинги. Причому не соціологами, а політологами, які більше виглядають пропагандистами влади, ніж безпристрасними аналітиками.

"Насправді, цей рейтинг свідчить про велику розгубленість влади перед майбутнім, про інтуїтивне намацування свого місця у повоєнному світі та українській політиці, – вважає Володимир Цибулько. – Можливо, це ще й намацування механізмів розмивання відповідальності за політичні промахи та контрпродуктивні рішення під час організації оборони України. Звідси й уникнення чесної розмови про повоєнні засади функціонування політичної системи країни".

Навіть у такій складній ситуації українці стали відчувати себе дещо стабільнішими

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш звертає увагу, що на другому році повномасштабної війни українці стали набагато спокійнішими, зваженішими, раціональнішими, підкутішими.

"Вони вже знаються на варіантах наступу, у видах озброєння та їх вражаючих здібностях, у подробицях військової логістики, у калібрах, у моделях літаків і так далі. Люди сильно вникли у те, як відбувається ця війна. І трохи заспокоїлися. Розуміючи, що більше масованого наступу не буде – не має РФ на це сил. Відповідно, навіть у такій складній ситуації українці стали відчувати себе дещо стабільнішими. Будувати деякі плани. Розуміти, що все одно буде наша перемога. Нехай не за місяць-два, але за рік – точно. Звідси і ті дані, які показало соцопитування, що обговорюється", – пояснює політтехнолог.

За його словами, показово, що до цього дослідження не включили головкому ЗСУ, генерала Валерія Залужного.

"Це серйозна маніпуляція, яку зараз періодично роблять ті чи інші агенції, не бажаючи проблем із Офісом президента. Рейтинги армії, безумовно, дуже високі. І у Залужного – теж. Звичайно, добре, що українці почали більше довіряти владі. Ми такої підтримки Верховної Ради ніколи не мали – 51%. Зазвичай, цей рівень коливався від 3 до 15%. А зараз просто суспільство консолідувалося, кожен на своєму місці робить свою справу. При цьому рівень довіри до тих самих ЗСУ – 96%, волонтерських організацій – 88%. Що говорить саме за себе", – робить висновок Денис Богуш.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Офісі президента оцінили перспективи настання росіян на сході.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини