Головна Новини Суспільство події Що робить Україна в боротьбі з корупцією – чому досі немає гучних посадок
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робить Україна в боротьбі з корупцією – чому досі немає гучних посадок

У 2022 році рівень корупції у світі залишився практично незмінним з 2015-го

29 червня 2023, 13:25
Поділіться публікацією:

Корупція залишається Ахіллесовою п'ятою України. Про неї постійно говорять не лише українські бізнесменина неї нам постійно вказують з-за кордону. Той самий президент США Джо Байден нещодавно відзначив, що вступ України до НАТО багато в чому залежить від боротьби з корупцієюЩо останнім часом зроблено у цьому напрямі? Що слід зробити якнайшвидше? Чи тільки українська це біда? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Що робить Україна в боротьбі з корупцією – чому досі немає гучних посадок

Боротьба з корупцією в Україні Фото: із відкритих джерел

Запровадження електронних закупівель суттєво зменшує рівень корупції

Народний депутат України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Олена Мошенець підкреслює, що корупція є глобальною проблемою.

"За даними Світового банку, корупція коштує щорічно: 1 трильйон доларів – світовій економіці, 120 доларів – кожному з нас. Цілі сталого розвитку, ухвалені ООН у 2015 році, передбачають завдання щодо скорочення масштабів корупції до 2030-го. Досягти цього непросто. Індекс сприйняття корупції (CPI) від Transparency International свідчить, що у 2022 році рівень корупції у світі залишився практично незмінним з 2015-го", – розповідає нардеп.

За її словами, один зі шляхів зменшення корупції у світі – збільшення прозорості державних закупівель, що складають майже $13 трлн, або 15% світового ВВП. У бідних країнах вони сягають 50% державних витрат, уточнює Олена Мошенець. Ці закупівлі можна зробити прозорими, якщо перевести їх в онлайн.

Так, за словам експерта, аналітичний центр Copenhagen Consensus дослідив, що запровадження електронних закупівель:

— пришвидшує процес купівлі-продажу (наприклад, у Південній Кореї тривалість обробки пропозицій при онлайн-закупівлях скоротилась з 30 до 2 годин, а в Аргентині увесь процес держзакупівель зменшився більш ніж на 11 днів); 

— покращує якість надання послуг (в Індії якість доріг після переходу на систему електронних закупівель підвищилась на 12%);

— збільшує кількість учасників торгів (зокрема, в індійському штаті Карнатака за перші три роки кількість постачальників зросла зі 130 до 4800); 

— зменшує витрати на рекламу тендерів (після запровадження цифрових закупівель уряд Філіппін почав щорічно економити $9 млн на рекламі у ЗМІ).

"Найважливішим наслідком є те, що електронні закупівлі скорочують державні витрати, – зазначає Олена Мошенець. – Дослідження показують, що економія, в середньому, становить 6,75% щорічно. Країни з середнім рівнем доходу заощаджують за перші 12 років – понад 600 млн дол, а країни з рівнем доходу нижче середнього — понад 5 млрд дол. Електронні закупівлі є одним з найефективніших антикорупційних інструментів у світі, стверджує Бьорн Ломборг, науковий співробітник Стенфордського університету. Слід зазначити, що за шість років роботи Prozorro Україна заощадила 210 млрд грн. Участь у тендерах на Prozorro взяли майже 140 тисяч компаній та приватних підприємців".

Побороти корупцію можна, мінімізувавши вплив людини на процеси погодження чи не погодження чогось

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь розмірковує наступим чином:

"Дійсно, корупція – це внутрішній підступний ворог, який проник в усі аспекти життя українського суспільства. В нас повно антикорупційних органів, але, де гучні посадки? Тиша... Це не працює. Треба шукати інші шляхи. Але не так, як це роблять представники Офісу президента, пропонуючи відміну "кешу" (готівкової валюти) та перехід виключно на електронні платежі. Мовляв, так ми швидше поборемо корупцію. Це скоріше – про необізнаність в економічних питаннях".

На думку експерта, побороти корупцію можна, мінімізував вплив людини на процеси погодження чи не погодження чогось. А саме — вплив чиновників на видачу/не видачу будь якої дозвільної документації. Тобто, мінімізувати людський фактор у взаємовідносинах людини і держави.

"Допомогти тут може додаток "Дія". Платформа має багато функцій, вони збільшуються — і це дуже якісне напрацювання Міністерства цифрової трансформації. Треба, щоб ініціатива "Держава в смартфоні" була доведена до логічного кінця, – вважає Руслан Соболь. – Цифровізувати всі процеси дозвільної, регулюючої сфери. Зменшити армію чиновників. В нас їх 400 тисяч! Це абсурд! Хай йдуть на курси перекваліфікації, стають підприємцями, викладачами тощо. А процеси державного управління (які можна) слід передати алгоритмам, які не беруть хабарів. Це ж стосується судової системі. Корупція в українських судах зашкалює, це не є таємницею".

Потрібна ліберальна податкова реформа, яка звузить дискрецію, заміна податку на прибуток – податком на виведенний капитал, прозоре вирішення питання блокування податкових накладних

Корупція є у всіх країнах, підрекслює представник економічної експертної платформи Олег Гетман. Але вона може бути мінімальною, як, наприклад, в розвинутих країних Європи. А може бити рекордним, як в Азії. За словами експерта, ми – десь посередині.

"Безумовно, – продовжує він, – корупція залишається однією з головних проблем України. Про це свідчать і опитування самих українців, і повідомлення міжнародних організцій. Наша влада це розуміє -  і робить певні кроки".

Але, зазначає Олег Гетман, треба розуміти, що корупція – не щось віртуальне. Це – наші слабкі інституції та дискреція (вирішення посадовою особою або державним органом будь-якого питання на власний розсуд). 

"Зараз в нас є певний рух щодо судової реформі, – розповідає експерт. – Сформована оновлена Вища рада правосуддя, сформована Вища кваліфікаційна комісія суддів. Тож сподіваємось, що через кілька років в цьому напрямку будут певні успіхи".

Другий великий напрямок, за словами Олега Гетмана, – необхідність перезавантаженная правоохоронних органів. А саме – Бюро економічної безпеки, Державну подтакову службу, Державну митну службу, де зосередилась шалена корупція.

"Тут парламент спільно з експертами, з аналітичними центрами напрацював три законопроекти, які передбачають повне перезавантаження БЕБ, ДПС та ДМС за участі міжнародників (вони будуть мати вирішальний голос у цьому процесі). Всі три законопроекти є, їх треба прийняти до кінця року. Будуть нові керівники, повна переатестація, повний аудит", – підкреслює експерт.

Третій напрямок – необхідно зменшити повноваження чиновників.

"Потрібна ліберальна податкова реформа, яка звузить дискрецію; заміна податку на прибуток – податком на виведенний капитал; прозоре вирішення питання блокування податкових накладних (такі кроки повинні бути тимчасовими, а не безкінченними). Взагалі – зменьшення дискреції там, де тільки можливо", – вважає Олег Гетман.

На його думку, завдяки цим крокам, є шанс радикально знизити корупцію в Україні, хоча б до європейського рівня.

Читайте також на порталі "Коментарі" — перспективи у боротьбі з корупцією: чи допоможуть нові рішення Кабміну та призначення директора НАБУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

29 червня 2023, 13:11

Боротись треба з системою яка породжує корупцію, і міняти цю систему. Боротьба з наслідками корупцією в цій системі вигідна самій Системі. Обов'язково ліквідувати інститут президентства який став гарантом найбільшої корупції в світі. Якщо ж боротись заради боротьби, можна взяти приклад з Залужного і потанцювати з православними бубнами. Залучити попів православного сектанату і почати розкішні хрестові дійства.


Новини