Головна Новини Суспільство події Що робить конкретне ЗМІ авторитетним: експерти назвали головні ознаки
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робить конкретне ЗМІ авторитетним: експерти назвали головні ознаки

Фахівці відзначають, що якісна журналістика повинна давати не тільки новину, але і її аналіз

24 червня 2021, 13:08
Поділіться публікацією:

Вітчизняні засоби масової інформації все частіше піддаються критиці з боку українців. Іноді це виправдано, іноді — ні. "Коментарі" звернулися до експертів, які назвали найголовніші ознаки, котрі допоможуть визначити дійсно авторитетне ЗМІ, гідне довіри.

Що робить конкретне ЗМІ авторитетним: експерти назвали головні ознаки

Експерти назвали ознаки авторитетного ЗМІ. Фото із відкритих джерел

На думку політолога, аналітика, експерта Українського інституту політики Руслана Бізяєва, дійсно професійний журналістський ресурс визначають чотири головних характеристики. До них фахівець відносить конкретику, аналітику і рівновіддаленість; останнє стосується балансу думок і відсутності симпатій журналіста до когось зі сторін конфлікту. Четвертою важливою складовою якісного ЗМІ Бізяєв називає вміння формувати порядок денний.

Журналіст і блогер Георгій Раут переконаний, що авторитетне видання завжди має забезпечувати читача авторськими матеріалами. Якщо в стрічці новин знаходиться менш як 50% рерайту з інших джерел, а все інше — ексклюзив видання, тоді такому ЗМІ варто довіряти.

"Тобто найголовніше — наявність інформації, яку ніде, крім як у цьому ЗМІ, ти не отримаєш, — пояснює експерт. — А об'єктивність, оперативність та актуальність в подачі новин навіть і обговорювати немає сенсу, вони необхідні для якісної журналістики".

У схожому ключі щодо об'єктивності мислить і юрист-міжнародник Вадим Трюхан. На думку фахівця, гарне видання виділяє відмова від пропагандистських висловлювань і присутність аналізу від експертів-профі.

"Авторитетним видання робить відсутність пропаганди та міфологем а-ля "соросята", "вашингтонський обком", "державний переворот у лютому 2014-го" тощо", — підкреслює фахівець.

Також важливим для ЗМІ Вадим Трюхан вважає якісний аналіз подій, в тому числі авторства не "диванних", а професійних експертів. Таких людей відзначає наявність успішного досвіду в тій сфері, яку вони аналізують.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, з яких причин в Україні хочуть відмовитися від звання заслуженого журналіста. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як російські окупанти займаються залякуванням журналістом в анексованому Криму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини