Головна Новини Суспільство події Чому в Україні хочуть ліквідувати звання "Заслужений журналіст України"
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в Україні хочуть ліквідувати звання "Заслужений журналіст України"

Автори петиції вважають, що така нагорода суперечить журналістській етиці

15 червня 2021, 15:06
Поділіться публікацією:

В Україні хочуть ліквідувати звання "Заслужений журналіст". Відповідну заяву опубліковано на "Інтерньюз-Україна".

Чому в Україні хочуть ліквідувати звання "Заслужений журналіст України"

Звання "Заслужений журналіст України" - фото з відкритих джерел

У тексті петиції йдеться про те, що звання "Заслуженого журналіста України" є рудиментом радянської епохи та продовжує формалістичну традицію тієї доби, пропагуючи "служіння" уряду заради отримання певних особистих благ.

"За часів Незалежності це звання перекочувало до Закону України "Про державні нагороди", який у статті 10 відбив перелік ще з радянського акта. Фактично незалежна Україна продовжила формалістичну радянську традицію партійно-державного схвалення роботи тих чи інших професій, де потрібно було "заслужити" щось від уряду", — зазначено в тексті.

Також автори заяви говорять, що така нагорода суперечить численним журналістським етичним кодексам, які наголошують на принципах незалежності та незаангажованості. 

"Нагородження державою журналістів таким званням навіть із найчистіших намірів підважують незалежність медіа та довіру до журналістики як такої. Адже в сухому залишку об’єкт критики намагається влестити критика", — йдеться у тексті.

Наразі до петиції приєдналося 12 підписантів: Незалежна медійна рада, ГО "Інтерньюз-Україна", ГО Фундація "Суспільність", ГО "Детектор медіа", ГО Центр демократії та верховенства права, ГО Інститут масової інформації, ГО Платформа прав людини, Дмитро Тузов (ведучий радіо НВ), VoxCheck, StopFake, Могилянська школа журналістики та Texty.

Нагадаємо, що так званий президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко вніс зміни в закони про ЗМІ, якими заборонив місцевій пресі висвітлювати неузгоджені акції протесту в прямому ефірі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Аиров

15 червня 2021, 16:14

Давно пора! Журналист не должен быть слугой у властьпредержащих!!! Журналист должен быть свободен в своих публикациях и высказываниях, неся при этом ответственность в соответствии с законодательством.


Новини