Головна Новини Суспільство події Що потрібно знати про удосконалену подачу декларацій НАЗК – чого ще не вистачає
commentss НОВИНИ Всі новини

Що потрібно знати про удосконалену подачу декларацій НАЗК – чого ще не вистачає

Для перевірки запропонованої інформації про доходи тепер можна скористатись активними посиланнями на низку джерел

13 січня 2023, 16:00
Поділіться публікацією:

У березні минулого року Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) повідомило, що особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, під час дії військового стану мають право не подавати декларації. Коли цей стан закінчиться, у них буде три місяці, щоб надати державі відповідні відомості. Разом з цим Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, функціонує. І бажаючі можуть подавати декларації навіть у період воєнного стану. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які зміни у декларуванні вже відбулися, а також – які ще необхідно передбачити.

Що потрібно знати про удосконалену подачу декларацій НАЗК – чого ще не вистачає

НАЗК. Фото: із відкритих джерел

Вже не треба втрачати кілька годин, щоб виправити всі неточності перед збереженням декларації

Народний депутат України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Олена Мошенець зазначає, що НАЗК активно попрацювало над внесенням змін до механізму подачі декларації. Зокрема відбулись такі зміни. 

Перша — НАЗК додало активні посилання на свої оновлені роз’яснення щодо правил заповнення окремих полів декларації.

Друга — тепер можна зберігати чернетку декларації, навіть якщо там неповні дані та є логічні помилки. Тобто, пояснює Олена Мошенець, вже не треба втрачати кілька годин, щоб виправити всі неточності перед збереженням декларації, а можна зберігати навіть часткові дані й продовжувати їх потім додавати, починаючи з місця останнього заповнення. 

Третя — НАЗК оновило функцію в Реєстрі декларацій "Дані для декларації". Тепер інформацію про доходи суб’єкту декларування не потрібно вносити самостійно. Ці дані, підкреслює нардеп, будуть вже пораховані за офіційними джерелами й запропоновані для заповнення у відповідних полях декларації. Це зручніше, аніж було, бо в такому випадку помилитись з цифрами буде значно важче.

Четверта — для перевірки запропонованої інформації про доходи тепер можна скористатись активними посиланнями на джерела, серед яких:

– Державний реєстр речових прав на нерухоме майно,

– Державний земельний кадастр, Єдиний державний реєстр транспортних засобів,

– Державний реєстр обтяжень рухомого майна,

– Державний реєстр фізичних осіб-платників податків,

– Спадковий реєстр.

"Але інформація з реєстрів відрізняється актуальністю, – наголошує Олена Мошенець. – Дані з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру обтяжень рухомого майна та Спадкового реєстру надаються станом на дату формування запиту, а от інформація з Державного земельного кадастру, Єдиного державного реєстру транспортних засобів та Державного реєстру фізичних осіб-платників податків – станом на 31 грудня відповідного року. Тому формувати запити потрібно тоді, коли в реєстрах будуть вже всі дані за звітний рік".

Нам важливо підключитись до системи обміну податковою інформацією з різними країнами, які є частиною проекту BEPS

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ вважає, що в нас, нарешті, має розпочатися кореспонденція декларацій, поданих українцями, із даними з інших країн. Тим самим, пояснює він, ми приєднаємося до боротьби з розмиванням бази оподаткування і виведенням прибутку з-під оподаткування (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS).

"Україна підписала низку відповідних конвенцій, але частиною проекту BEPS, який охоплює провідні держави світу, ми поки що не стали. А нам важливо підключитись до системи обміну податковою інформацією з різними країнами, які є частиною цього проекту. А це – всі країни Організація економічного співробітництва та розвитку, яких на даний момент близько 40, включаючи більшість країн ЄС, Великобританію, США, Канаду, Туреччину, Австралію, Ізраїль, Канаду, Японію, Південну Корею, низку держав Південної Америки", – зазначає Олексій Кущ.

За його словами, потрібно створити алгоритм, за допомогою якого дані щодо українських декларантів автоматично розсилалися б нашим міжнародним партнерам. І в рамках обміну податковою інформацією ми мали б зворотний зв'язок у вигляді даних щодо закордонних активів громадян України, їх цінних паперів, грошей у зарубіжних банках.

"І тоді ми матимемо можливість перевіряти не лише те, що декларанти мають в Україні, а й те, чим вони володіють за кордоном (і що, можливо, не задекларували або задекларували не в повному обсязі). Нині такого немає. Декларації ми можемо перевіряти лише на наявність активів в Україні. Щодо закордонної власності – доводиться просто довіряти тому, хто заповнює декларацію. Такі перевірки можливі лише за точковими запитами при порушенні кримінальних справ. А ставши частиною проекту BEPS, ми матимемо можливість отримувати необхідні дані в автоматичному режимі", – пояснює експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому до 8-го "Рамштайну" так багато уваги – які рішення можуть бути ухвалені.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини