Головна Новини Суспільство події Що показав похорон Кернеса: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що показав похорон Кернеса: думки експертів

Масове прощання харків'ян з Геннадієм Кернесом відзначили українські експерти

24 грудня 2020, 10:01 comments2665
Поділіться публікацією:

Похорон мера Харкова Геннадія Кернеса, згідно з офіційними даними, зібрав понад 100 тисяч осіб, включаючи відомих політиків. І спровокували масу коментарів, в тому числі в ключі, що українці ніяк не можуть витравити з себе "совок". Про що говорять і такого роду похорон і такого роду коментарі розбиралися експерти.

Що показав похорон Кернеса: думки експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Кернес не міняв лінію поведінки"

Політичний експерт Михайло Железняк підкреслює, що харків'яни незабаром відчують, що означає жити без Кернеса. І станом доріг, і по проходженню цього опалювального сезону. На його думку, почнеться переділ Харкова — і нічого хорошого це не обіцяє.

Коментуючи висловлювання українського режисера Олега Сенцова (п'ять років провів в російських в'язницях, визнаний на Заході політв'язням, звільнений в рамках обміну полоненими між Росією і Україною), який заявив, що похорони Кернеса повинні були б стати "остаточними похоронами совка в нашій країні", Михайло Железняк зазначив, що той, схоже, сам не зрозумів, що сказав ...

"Якщо подивитися на першу столицю України, вона на сьогодні день — аналог європейського міста. Ні про який "совок" мови бути не може. Такі люди як Сенцов періодично подають голос, щоб просто бути поміченими, — вважає політексперт. — Водночас водять пряму дружбу з Офісом президента, який після вчорашніх подій ще більше впав очах харків'ян, тому що ні президент, ні представники ОП не відвідали похорон Геннадія Адольфовича... Ну і, звичайно, обурює вчинок мера Києва Віталія Кличка, який прямо на похоронах Кернеса робив селфі з городянами".

Михайло Железняк нагадує відому фразу про Кернеса — що той був неоднозначною людиною.

"Так, він був людиною різкого характеру, але ось це якраз було однозначно. Не міняв лінію поведінки. А ось хто у нас неоднозначний, так це президент Зеленський, який діє лише за рекомендаціями своїх помічників. Здійснюючи часом прямо протилежні дії. Тобто, не здатний до самостійних рішень, — підкреслює Михайло Железняк. — З моєї точки зору, вчора ховали не тільки Кернеса, а й залишки рейтингу Зеленського".

"Країна рухається в неправильному напрямку"

У політолога Максима Джигуна ситуація з похоронами Кернеса не викликає настільки широких роздумів як — "совок або НЕ совок".

"Не вкладається в поняття похорону людей парадигма "совковості або демократії". Схожі процедури існують в усьому світі, незалежно від того, в якому політичному режимі люди живуть, — пояснює експерт. — Те, що жителі міст прощаються зі своїми мерами, чиновниками, президентами — загальносвітова практика. Універсальне явище поваги, печалі. Воно не вимірюється — живемо ми в сучасній країні або в умовній "радянщині". Інша справа, що ми можемо говорити про дотримання тих же картинних заходів. До цього є питання. Дотримуватися потрібно, але такі події змушують людей забути про обмеження".

Максим Джигун сумнівається, що попрощатися з Кернесом прийшло понад 100 тисяч людей, як заявлено офіційно. Дані, на його думку, перебільшені. Проте, підкреслює він, кількість людей було дійсно великим. І те, що прийшло стільки людей попрощатися з мером, говорить про те, що результатами його діяльності харків'яни були задоволені.

"Наявність таких дискусій, які виникли у нас в публічному дискурсі з приводу похорону Кернеса, говорить про те, що країна рухається в неправильному напрямку, — вважає політолог. — Не повинно одним з найважливіших подій України за день ставати обговорення похорону мера облцентру ... Слід постійно обговорювати дійсно важливі питання — відновлення економіки, закінчення війни на Сході України, демократизація процесів і так далі".

Як повідомляв портал "Коментарі", Олег Сенцов висловився з приводу смерті та похорону мера Харкова Геннадія Кернеса. В день поховання політика український режисер підкреслив, що хотів би щоб разом з Кернесом сьогодні поховали й "совок", але щоб це сталося, ще багато кого потрібно поховати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Изя

25 грудня 2020, 19:39

Сташинский, тоскуете по похищениям и пыткам "на подвале" от гепы с подручными, отрезании ими носов и ушей?

Сташинский

24 грудня 2020, 13:14

Той, хто щось будував, втилював, вырощував для "свидомых" бандэрлогив незрозумила постать. Звидкы йим знаты що такэ людына-творэць, людына-будивельнык. Бо бандэрлогы за свое никчэмнэ жыття тилькы руйнувалы и злыдни оставлялы.

Гриша

24 грудня 2020, 10:54

Молодець Тарас - все написав так як воно є.

Тарас

24 грудня 2020, 10:20

Хоче, харківська, жидівсько-кацапська мафія увічнити пам'ять свого керманича -- так і зробить. Народ тупий і безпам'ятний! Але на табличках вулиці, станції метро, пам'ятнику нехай напишуть: "Названо на честь злодія, який найбільше обікрав Харків!!!"


Новини