Головна Новини Суспільство події Що означає саміт миру без Байдена та Сі: як бути Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що означає саміт миру без Байдена та Сі: як бути Україні

Перед Україною стоїть завдання залучити на саміт якомога більше держав

4 червня 2024, 18:22
Поділіться публікацією:

Чим ближче до довгоочікуваного саміту миру в Швейцарії, тим більше виникає питань. Вже стає очевидним, що не лише Сі Цзіньпін проігнорує саміт, а й загалом Китай може бути не представлений на заході. До того ж, незважаючи на публічні заклики президента Зеленського, схоже Байден, все ж таки, відмовився від ідеї відвідати саміт. Представлятиме США віце-президент Камала ХаррісЧи може знизитися статусність та значимість цього заходу через відсутність лідерів КНР та США на ньому? Чи ймовірно, що й інші лідери можуть відмовитися їхати на саміт? Чим це загрожує? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Що означає саміт миру без Байдена та Сі: як бути Україні

Джо Байден та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Професіоналізм підходів виявився не найсильнішою нашою стороною

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що ми перебуваємо в полоні завищених очікувань стосовно саміту, який відбудеться в Швейцарії 14-15 червня.  

"Питання в тому, що сьогодні йде мова про те, аби залучити на цей саміт якомога більше держав. Відсутність представників Китаю та відсутність президента США Байдена – це моменти, які можуть хіба що зменшити інтерес з боку ЗМІ, але навряд чи можуть зменшити вагу цього саміту, тому що, якщо ми хочемо добиватися миру, то ми маємо створювати якісь для цього безпосередні підстави. Якщо у нас процес цей буде настільки персоналізований, то виникає питання, як ми це собі взагалі уявляємо", – зазначив експерт.

Євген Магда додав, що у нього складається таке враження, що у нас вся логіка була побудована на тому, що ми обов'язково мали залучили Джозефа Байдена, а він чомусь вирішив не залучатися. 

"Я б не хотів критикувати українську дипломатію під час війни, але маю з сумом констатувати, що професіоналізм підходів виявився не найсильнішою нашою стороною. Ми маємо формувати, насамперед, наші внутрішні національні інтереси, а вже потім з цього виходити на широкий зовнішній загал, а не робити навпаки, що ми розраховуємо на участь тих чи інших політиків світового масштабу, а потім рухаємось далі", – констатував експерт.

Серйозного прориву за підсумками саміту очікувати не варто

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що відсутність лідерів Китаю та США знизить статусність саміту, тому що Сполучені Штати мають найбільший вплив та є головним партнером України, який передає максимальну кількість озброєнь та має найбільшу вагу серед наших західних партнерів. Це з одного боку, наголошує експерт. А, з іншого боку, каже Максим Ялі, вплине відсутність на саміті Китаю.

"Китай має максимальний вплив на Росію, допомагає російській економіці вистояти. Відповідно Китай має найбільший важіль тиску на Путіна", – висловився експерт.

На його думку, відсутність лідерів світових держав на саміті демонструє, що значного прориву не варто очікувати.

"Так само як мінімального впливу на інших учасників мирної конференції. Вкрай важко переконати ті держави після цього, які ще не визначилися зі своєю участю і, швидше за все, це також вплине на статусність представників навіть тих країн, які вже погодилися в ньому брати участь. Крім того, вже точно заявив про те, що не братиме участі у саміті світу лідер Бразилії. Індія як одна з головних країн так званого Глобального півдня також буде представлена дуже на низькому рівні. Отже, загалом можна резюмувати, відсутність цих країн говорить про те, що серйозного прориву за підсумками саміту очікувати не варто", – підсумував Максим Ялі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому блеф Путіна не спрацював: до якого рішення дозрів Захід, які наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Так

4 червня 2024, 18:16

Які очікування? Бла бла -Велике занепокоення(( Для чого продвигають цей цирк?


Новини