Головна Новини Суспільство події Що не так із закупівлями ООН – хто на цьому може «прикурити»
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не так із закупівлями ООН – хто на цьому може «прикурити»

Організація Об’єднаних Націй централізовано закуповує для різних країн щось потрібне, однак, схоже, і в оонівських закупівлях є можливість для понаднормового збагачення

7 жовтня 2023, 17:00
Поділіться публікацією:

Українські журналісти "Дзеркала тижня" з’ясували що не так з закупівлями Програми розвитку ООН (ПРООН) та чому не все так прозоро в, здавалося б, найбільш нетерплячої до корупції міжнародній організації. 

Що не так із закупівлями ООН – хто на цьому може «прикурити»

ООН. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, мова йде про закупівлі Програми розвитку ООН (ПРООН). Це спеціальне агентство в структурі Організації Об’єднаних Націй, створене для надання допомоги країнам, що розвиваються. Воно проводить закупівлі для різних країн, але завжди за дуже непрозорими правилами. Українцям, що вже звикли до "Прозорро", це може видатися дикунством, але на сайті ПРООН зовнішній спостерігач може побачити лише отакі оголошення закупівель. З них не зрозумілі достеменно ні предмет закупівлі, ні обсяг, ні приблизна ціна.

"Приміром, найсвіжіше оголошення закупівлі для України – це "послуги з організації конференцій і заходів". Усередині оголошення ви побачите тільки дату передтендерної конференції та дату самого аукціону. А якщо хочете знати більше, то маєте зареєструватись як юридична особа – учасник закупівлі. Не юрособам і не учасникам пхати носа у проонівські справи зась!", – зазначають журналісти.

Видання зауважує, які ще були пропозиції – не повідомляють. Максимум, що може з’явитися у публічному доступі – це фірма-переможець та сума контракту. 

"Дзеркало тижня" зазначає, що підстав до підозри, що нечисто проводились ті чи інші закупівлі в тому числі для України більш, ніж достатньо. 

"Наприклад, повідомляється, що український офіс ПРООН замовив ТОВ "Роботикс трейдинг" поставку електростанцій для забезпечення безперебійного робочого процесу на 35 779 дол. Дорого це чи економно? А які були ще пропозиції та скільки їх було? А що пропонували конкуренти? Чи всі були коректно оцінені? Підстав для підозр додає і інформація про "нутрощі" однієї із закупівель ПРООН для України. Йдеться про засоби реабілітації для цільових закладів охорони здоров'я у Вінниці, Боярці, Дрогобичі, Павлограді, Хмільнику, Кривому Розі, Львові, Макарові і Чернігові", – йдеться в матеріалі.

Журналісти додають, найгірше що ніхто не може ніяких претензій виставити ООН, тому що вони все роблять згідно своїх норм і процедур. Журналісти зазначають, що гроші хоч і не українських платників податків, проте вони витрачаються, а тому дивно що прозорості в закупівлях ООН практично немає.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливе перезавантаження ООН – найважливіше у ході візиту Зеленського до США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини