Головна Новини Суспільство події Що найчастіше підробляють в Україні під час війни – які масштаби
commentss НОВИНИ Всі новини

Що найчастіше підробляють в Україні під час війни – які масштаби

В Україні лідерами серед підробок, як і раніше, є молоко та масло

21 січня 2023, 13:10
Поділіться публікацією:

Експерти розповіли виданню "Коментарі", як йдуть в Україні, що майже рік живе у стані повномасштабної війни з РФ, справи з підробками.

Що найчастіше підробляють в Україні під час війни – які масштаби

Продукти у магазині. Фото: із відкритих джерел

В Україні тепер підробляють продукти більш цинічно та з вищими цінами

Виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов акцентує, що під час повномасштабної війни підробляють те саме, що й раніше, лише цинічніше і з вищими цінами.

"Приміром, червона ікра, зроблена у Львові та зроблена в Німеччині – йде за однією ціною (150 грн за 100 грамову банку). А маркування на них зроблено одним верстатом, що говорить про явну підробку. Торік було, здається, близько 120 грн. При цьому, якщо брати оптом (5 шт), то вийде по 100 грн за банку, – розповідає експерт. – На території України все ще можна знайти ікру із РФ. Так у Києві, в районі станції метро "Лісова", ми цього тижня під час перевірок виявили жінку, яка торгує ікрою із Сахаліну. Чи це явна підробка, чи виходить, що український ринок відкритий для товару із країни-агресора".

За словами експерта, виникає логічне питання – наскільки високий рівень захисту харчових продуктів в Україні? Чи не вийде, що росіяни просто масово отрюватимуть українців?

"Свої нюанси на ринку оливкової олії. Через зниження температури вона густіє — до білого кольору. А підробка просто залишається рідкою. Наші перевірки показали, що у 90% магазини мають підроблену оливкову олію. Крім того, можуть вводити в оману з тим, яке це віджимання — екстра або друге", – пояснює Максим Несміянов.

Є, запевняє він, проблеми і з вершковим маслом. Раніше у нас продавалося багато білоруської, але оскільки ця країна тепер, по суті, ворожа для нас, білоруську олію продають як українську.

"Є виробник із Київської області, із Таращанського району, який постійно підробляє олію, – розповідає експерт. – Молочних жирів там і близько нема. Це спред, а не масло. А продається воно (залежно від процентності) за 40-50 грн. за 200 грамову упаковку. На жаль, у цьому ракурсі нічого не змінюється. Причому торговці підробками на мене ще намагалися наскакувати, посилаючи до Донецької області, де зараз тривають запеклі бої. Я показав їм документи, що нещодавно проходив службу саме там. Тоді вони просто втекли".

Харчопром сам зацікавлений у тому, щоб не було нелегальних виробників

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній зізнався:

"У мене ставлення до промислових підробок, з огляду на нинішній воєнний час, досить ліберальне зараз. Виходжу з принципу: нехай роблять хоч щось, бо в Україні – величезне безробіття. Ми маємо виходити з цього. І питання недотримання деяких авторських прав у нинішніх реаліях не таке актуальне. Наприклад, якщо українці розбирають якісь дрони, які не підходять для військових цілей, і споруджують із них щось, потрібне армії, не дотримуючись при цьому авторських прав – нехай роблять. Нехай сплачують податки, забезпечують людей роботою. Будь-яке промвиробництво на території України – нам у плюс".

Якщо ж говорити про продуктові підробки – у нас система досить жорстка, перевірки проводяться періодично, зазначає експерт. За його словами, харчопром сам зацікавлений у тому, щоб не було нелегальних виробників.

"Якщо легальні знайдуть "конкурента", який виробляє неякісну продукцію під їхнім брендом, вони самі забезпечать його притягнення до відповідної відповідальності. Не думаю, що у цьому сегменті загострилися за останній рік проблеми. Наші компанії, великі, зокрема, не зацікавлені, щоб тінь через продаж кимось неякісних продуктів харчування під їхньою маркою, падала на них. Інтереси держави та легальних виробників тут збігаються", – констатує Тарас Загородній.

Читайте також на порталі "Коментарі" — міністр оборони України Олексій Резніков заінтригував: українські танкісти вже готові розпочати навчання на танках Leopard.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kissa

21 січня 2023, 16:46

Здесь сучки любят сосать и давать в попу: без денег и подарков, все анонимно. Попробуй пока регистрация бесплатная ------ https://min.lc/sisy


Новини