Головна Новини Суспільство події Що може допомогти уникнути глобальної війни: чим дивує поведінка колективного Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може допомогти уникнути глобальної війни: чим дивує поведінка колективного Заходу

Ігри у глобальні страшилки вигідні політикам усіх країн

2 листопада 2023, 17:50
Поділіться публікацією:

Імовірність Третьої світової війни все частіше стає темою для обговорень, особливо з огляду на те, як часто почали говорити про це політики різних країн. Видання "Коментарі" продовжує опитувати експертів щодо того – чи є така загроза? А, якщо є – як їй запобігти.

Що може допомогти уникнути глобальної війни: чим дивує поведінка колективного Заходу

Третя світова війна. Фото з відкритих джерел

Необхідні переговори

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає, що ще є час запобігти Третій світовій. Але цього часу не так багато. На його думку, нам необхідні нові міжнародні договори, оновлена структура ООН, прямий діалог між усіма зацікавленими сторонами, підвищення ролі експертного та цивільного середовища.

"Якщо порівнювати з Другою світовою, ми перебуваємо в проміжку між 1936-м і 1939-м (громадянська війна в Іспанії, напруження відносин між СРСР і Японією, Німеччина, що все більш фашує). При цьому треба розуміти, що заяви політиків, їхніх радників, чиновників, різного роду експертів про загрозу Третьої світової відіграють дуже важливу технологічну роль. Створюючи відчуття глобальної загрози, ті чи інші керівники намагаються акумулювати політичні, економічні ресурси своїх суспільств на ВПК (який слабко контролюється суспільством). Каналізувати соціальні негативно від соціально-економічних, корупційних проблем, неефективності держуправління – у сектор безпеки. А доки в людини на чільному місці безпека, інші соціальні питання відходять на другий план", – пояснює експерт.

За його словами, ігри у глобальні страшилки вигідні політикам усіх країн. Це дозволяє робити неконтрольовані витрати, а також наступати на права та свободи громадян, скорочуючи демократію, закручуючи гайки, придушуючи опозицію. Переключити фокус уваги зі свого управління (далеко не завжди ефективного) на загрозу ззовні – як реальну, так і вигадану.

"Поки що протиріччя між ключовими країнами світу не пройшли крапку неповернення. І навіть відносини між Росією та Заходом не блоковані абсолютно, не розірвані. Під час Другої світової СРСР та Німеччина точно не займалися взаємною торгівлею. А Захід та Росія – торгують. Як і США із Китаєм, які намагаються зберегти стабільність глобальної архітектури. Адже саме вони наразі є головними бенефіціарами існуючої системи", – наголошує Руслан Бортник.

Виходячи з цього, продовжує він, можна констатувати прелюдію до Третьої світової війни, але далеко не її початок.

"Щоб уникнути скочування власне в таку глобальну війну – необхідні прямі переговори між головними діючими сторонами. Вироблення нової — прозорішої міжнародної етики взаємовідносин. Нагромадилися взаємні претензії. Одні країни в одних випадках, інші в інших використовують подвійну, потрійну логіку міжнародних відносин. Знаменитою стала фраза "ви не розумієте – це інше...". Відбуваються постійні спроби викривити логіку міжнародного права, міжнародних відносин сильними країнами на свою користь. Це спричинило спочатку кризу довіри, а потім і її трансформацію в наростаюче глобальне протистояння", – акцентує директор УІП.

Він упевнений, що необхідно вибудовувати заново або оновлювати ООН (формування там нових органів управління, враховуючи, що Рада безпеки довела свою неефективність), приймати нові акти у сфері міжнародного права. Можливо, якийсь новий всесвітній пакт стабільності, який би описував правила гри, гарантії ядерної, екологічної, продовольчої, технократичної безпеки для всіх.

"Щоб уникнути потрясінь, що призведуть до загибелі мільйонів, потрібна також ширша участь експертного середовища, громадянського суспільства у ширшому діалозі, – зазначає Руслан Бортник. – Сьогодні ми всі живемо у полоні пропаганд. А діалог необхідно вести поза пропагандистськими рамками".

Третя світова йде давно

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко поділився таким коментарем:

"Третя світова війна йде давно, оскільки людство не вигадало ще альтернативних варіантів виходу із глобальних економічних криз. І початок цієї війни безпосередньо пов'язаний зі спробами відвернути увагу від причин та наслідків кризи 2007/08. Так, ця війна не схожа на попередні в тому плані, що є... еволюційнішою, чи що. У тому плані, що низка локальних конфліктів поступово переходить у фазу активного включення у війну великих держав".

Водночас, зазначає експерт, колективний Захід, за винятком хіба США, воювати не хоче.

"Та й не може, бо це банально нема ким робити і... нічим! Десятиліття пропаганди толерантності призвели до того, що професія військового стала непрестижною, а витрати на оборону стабільно знижувалися. Подивіться на звіти НАТО! Ви не знайдете і п'яти членів Альянсу (у якому зараз 31 держава), які витримували нормативи щодо обов'язкових витрат на зовнішню безпеку", – наголосив Юрій Гаврилечко.

На його думку, тільки зараз, після повномасштабної війни росії проти України, масштаби ризиків втягування у війну багатьох країн почали турбувати західних політиків. А чергова арабо-ізраїльська війна показала, що до неї також Захід не готовий. Тому й заяви саме такі, як ми зараз бачимо.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді світ на порозі Третьої світової війни: як можна зупинити глобальний конфлікт.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини