Головна Новини Суспільство події Що міцно пов'язує США та КНР: чи є ризик прямої ескалації
commentss НОВИНИ Всі новини

Що міцно пов'язує США та КНР: чи є ризик прямої ескалації

У КНР зацікавлені у пожвавленні торгівлі зі США

25 жовтня 2023, 21:20 comments1342
Поділіться публікацією:

Глава Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін заявив, що Китай готовий співпрацювати зі США, разом реагувати на глобальні виклики. Але при цьому закликав до більш стабільних двосторонніх відносин, які мають будуватися на засадах "взаємної поваги, мирного співіснування та взаємовигідного співробітництва". Тим часом, згідно з оновленою доповіддю Пентагону, Китай нарощує сили для нападу на Тайвань, який є партнером США. Як у найближчому майбутньому можуть розвиватися американо-китайські відносини? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що міцно пов'язує США та КНР: чи є ризик прямої ескалації

США та Китай. Фото: із відкритих джерел

Китай був і є найбільшим торговим партнером США

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко наголошує, що, незважаючи на складні політичні відносини та зменшення товарообігу між США та Китаєм за перші три квартали поточного року (порівняно з 2022-м), рівень економічної взаємозалежності обох країн залишається дуже високим.

"Китай був і є найбільшим торговим партнером США. Минулий рік за обсягом зовнішньоекономічної діяльності в 690 млрд доларів поступається хіба що рекорду 2021-го — 755,64 млрд. У той же час, минулого року Китай уступив Японії своє перше місце за вкладами в американські цінні папери. А цього року Китай поступово продавав трежеріс (державні боргові цінні папери, які випускаються казначействами країн на різний термін для фінансування державних витрат), підтримуючи юань", – зазначає експерт.

Проте, продовжує він, зростання китайської економіки, хоч і спирається значною мірою на внутрішній ринок, поки що залежить від зовнішнього попиту свої товари. США, у свою чергу, незважаючи на наявність демократів у Білому Домі, продовжують економічну політику попередньої адміністрації та зосередилися на внутрішньому провадженні, наголошує Юрій Гаврилечко.

Він звертає увагу, що військові приготування Китаю потребують додаткових витрат.

"І тому, як це не дивно може виглядати, в КНР зацікавлені в пожвавленні торгівлі зі США, з метою отримання додаткового ресурсу, – розповідає експерт. — Штати, у свою чергу, швидко не можуть замінити китайські товари, тому прискорювати зараз відмову від "всього китайського" на користь власного — для них також не варіант. Відповідно, це може бути однією з причин того, що, незважаючи на всі політичні протиріччя, співробітництво в економічних сферах між Китаєм та США продовжуватиметься. А ось структура експорту/імпорту змінюватиметься. Однак це дуже поступовий та тривалий процес. Якщо його, звісно, штучно не прискорити. Але наступний рік у США – виборний, тож зміни можуть бути радикальними. Однак саме наступного року, а не цього року".

Залежність Китаю від Заходу – глобальна

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко нагадує, що одним із перших візитів Байдена після того, як він став президентом США, був візит саме до Китаю.

"Його звинувачували у симпатіях до Китаю. Більше того – один із меседжів Республіканської партії полягає в тому, що нібито Демпартія стимулює розміщення виробництва не в США, а в інших країнах, включаючи КНР. Тим часом Байден робить акценти саме на внутрішнє виробництво", – зазначає політтехнолог.

Вона наголошує, що обидва лідери – і Байден, і Сі Цзіньпін чітко дають зрозуміти, що проти поширення, а тим більше – застосування ядерної зброї. При цьому КНР допомагає РФ (в обході санкцій, скуповуючи її ресурси, поставляючи товари подвійного призначення), яка й розповсюджує ядерну зброю (перемістила частину її до Білорусі), і постійно погрожує застосовувати. У свою чергу, США вводять санкції проти низки китайських компаній, які саме допомагають РФ в обході обмежень.

"Але слід розуміти, що економічне зростання КНР багато в чому залежить від розміщення там виробництва, передусім західними компаніями, а також від продажу своєї продукції насамперед на західні ринки (Європа, США, Канада). Тож тут залежність Китаю від Заходу – глобальна, – пояснює Катерина Одарченко. – І хоч є ризик ескалації на Тайвані (де виробляється, зокрема безліч мікрочіпів, важливих для американської економіки), навряд чи КНР перейде цю межу (як і межу щодо надання прямої військової допомоги РФ). Собі дорожче".

Тайвань представники КНР поки що атакувати не будуть

Економічний експерт Данило Монін міркує так:

"Китай уже багато років дає зрозуміти, що світ має бути двополярним, а не однополярним – з превалюючою думкою США. Це його стала позиція – і тут немає нічого нового".

Еліти США, за словами експерта, до такого не готові. Втім, акцентує Данило Монін, з боку Сі це була просто політична заява.

"Тайвань представники КНР поки що атакувати не будуть. Вони вважають, що спочатку треба серйозно відновити армію. От коли оновлять – тоді, можливо. Але навряд чи це відбудеться у найближчі два-три роки", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим закінчиться протистояння демократій та диктатури – хто формуватиме новий світопорядок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини