Головна Новини Суспільство події Що для українців означає соборність та свобода – як за рік ми переусвідомили ці поняття
commentss НОВИНИ Всі новини

Що для українців означає соборність та свобода – як за рік ми переусвідомили ці поняття

Сьогодні нікому з нас вже не потрібно доводити, наскільки важливо, аби тепер, як ніколи раніше, ми були одним цілим, однією нацією

22 січня 2023, 13:20 comments1512
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 22 січня, відзначається День Соборності та Свободи УкраїниНаскільки ми за рік переусвідомили ці поняття? Чому для українців Свобода означає значно більше, ніж для тих самих росіян (якщо судити з того, що зараз відбувається)? Портал "Коментарі" з цими запитаннями звернувся до експертів.

Що для українців означає соборність та свобода – як за рік ми переусвідомили ці поняття

День Соборності та Свободи України. Фото: із відкритих джерел

Після 24 лютого проблема нашої соборності настільки загострилась, що сьогодні ми всі відчуваємо її буквально фізично

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Сергій Магера розмірковує так:

"Соборність України (читайте — її цілісність) сьогодні є дуже болючим питанням для кожного з нас, українців. І всі розуміють, чому саме. Як проблему єдність нашої держави ми почали гостро сприймати і відчувати ще у 2014 році. Хоча багато хто з представників росії говорив про поділ України ще після Помаранчевої революції. Принаймні, в мене була така інформація".

Проте, підкреслює експерт, реалізувати цей план фізично завжди було непросто.

"Хто б зараз що не говорив, а Україна ментально дуже різнопланова. Це правда. І – так, чимала частина українців від народження розмовляла російською (я теж належу до їхнього числа). Проте! Попри всі наші розбіжності, попри уявлення ворожого сусіда, що роз'єднати нас досить легко, в бажанні жити В УКРАЇНІ ми – єдині! Після 24 лютого проблема нашої соборності настільки загострилась, що сьогодні ми всі відчуваємо її буквально фізично. І нікому з нас не потрібно доводити, наскільки важливо, аби тепер, як ніколи раніше, ми були одним цілим, однією нацією".

І путін, продовжує Сергій Магера, сам того не розуміючи, багато зробив для нашого внутрішнього єднання, для того, аби створити з нас українців у повному сенсі цього слова, об'єднати нас як націю.

"Тому день Соборності сьогодні став для нас ще більш важливим днем, ніж він був до повномасштабної війни", – резюмує нардеп.

Головним антиподом поняттю війни є свобода

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній пояснює:

"Коли замислюєшся над словом "війна", її змістом та значенням і намагаєшся зрозуміти її природу, то звісно, починаєш шукати її антиподів. Бо на контрасті – усе яскравіше і зрозуміліше. І здається, що ключовим у протиставленні понятті війна є не менш ємке і глибоке поняття – мир. Мир – це те, до чого прагнеш під час війни. Але мир – це не антипод війни, а лише стан її відсутності, особливо враховуючи, що людська цивілізація це швидше війна, а мир є тільки перервами у війні. А тому головним антиподом поняттю війни є свобода. Свобода, бо війна – це рабство. І як би нам українцям, вихованим на культі "миру" та фрази "Аби не було війни", не складно сприймати чергову війну з кремлем, для нас мир – це свобода. Бо інший стан відсутності війни – це рабство для однієї частини суспільства і винищення – для іншої".

В день соборності України, продовжує експерт, з особливою урочистістю думаєш про наші змагання за бажання бути разом у вільній країні.

"Як і в будь якій важливій, чи не дуже, справі – спочатку було слово, ідея, яка закладає фундамент або стає напрямом руху в реалізації дії. Так от, ця новітня війна для українців розпочалась не в 2022-му, і, навіть, не 2014 року. Ця війна росії проти України почалась 1900 року, коли харківський інтелігент Микола Міхновський видав у Львові брошуру під назвою " самостійна Україна". Не буду переказувати її зміст, але наголошу на тому, що текст її – пророчий та засадничий, а цілі поставлені в ній ми лише завершуємо виконувати за понад 120 років від часу її написання. Це проста і коротка праця, яка викладена на 16 сторінок, звісно, викликала обурення та переслідування з боку властей тодішньої імперії. А реалізація поставлених задач в цьому творі затягнулось на такий довгий проміжок часу, бо й серед політично активних українців слова самостійність та свобода без росії викликали заперечення. Та як би ми українці, не намагались залишитись із росіянами поряд, жити і розвиватись в єдиній системі, усе завершувалось одним – війною, яку Москва раз за разом розпочинала із Україною. І кожного разу ця війна це намагання нав’язати українцям, що прагнули до свободи в різних формах, ідею антисвободи", – зазначає Юрій Подорожній.

Він підкреслює, що нині багато хто використовує термін що Україна – це така собі антиросія. Але це, на його думку, надто просто в розумінні нашого шляху, що ми долаємо з 1900 року.

"Бо насправді росія – це антисвобода, проти якої ми завжди протиставляємо свободу, – пояснює Юрій Подорожній. – Тож Україна – це не антиросія, а свобода, що воює з рабством. І якщо вже говорити про символи в день Соборності, то хочу нагадати, що рівно 100 років тому у 1923 року, в росії було створено Соловецький концтабір, де Москва перемолола мільйони життів, а сам він став символом росії у ХХ столітті. І сьогоднішня росія – це намагання відродити Соловецький концтабір. А нам в Україні хотілося б, щоб 2023 став роком остаточного звільнення українців від російського концтабору, від росії як антисвободи".

Читайте також на порталі "Коментарі" - системи ППО на дахах адмінбудівель у Москві: до чого готує Кремль росіян.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини