Головна Новини Суспільство події Ще одна спроба президента змусити США почути Україну: чого тепер чекати від Вашингтона
commentss НОВИНИ Всі новини

Ще одна спроба президента змусити США почути Україну: чого тепер чекати від Вашингтона

Експерти розповіли, що стримує США від того, щоб максимально почати допомагати Україні у боротьбі з російським агресором

16 березня 2022, 18:35 comments1407
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський виступив 16 березня перед Конгресом США. Серед іншого, попросив запровадити жорсткіші санкції проти Росії, її економіки та олігархів; про гуманітарну безпольотну зону над Україною та надання нам потужних систем ППО, включаючи С-300; закликав ВСІ американські компанії залишити ринок РФ; закрити американські порти для російських товарів. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цей виступ та його можливі наслідки.

Ще одна спроба президента змусити США почути Україну: чого тепер чекати від Вашингтона

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Захід, незважаючи на ганебні дії російської армії в Україні, не бажає сам входити у відкритий військовий конфлікт з ядерною зброєю РФ, якою та володіє

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай зазначає, що виступ Зеленського перед американським Конгресом за своїм змістом мало чим відрізнявся від подібних до інших парламентів – британського, польського, канадського, Європарламенту.

"Але оскільки це був саме американський парламент (а США грають головну скрипку у наданні нам допомоги, у тому числі воєнної), президент України був наполеглевим у питанні відповідних вимог, – вважає експерт. – Тому наполегливо озвучував важливість закрити повітряний простір над Україною, дати нам авіацію, потужні засоби ППО тощо. Адже те ж гальмування з передачею авіації чи навіть, по суті, не вирішення цього питання на користь України – дає нам право докоряти західним політикам у нерішучості. І Зеленський правильно наголошує на цьому увагу. І під час своїх щоденних виступів перед нацією, і під час інтерв'ю, і під час подібних до сьогоднішнього звернень – до політичних еліт тієї чи іншої країни. Він наголошує, що вони мало роблять для підтримки України у цей страшний час".

При цьому, продовжує Валентин Гайдай, із боку Заходу є фінансова та військова підтримка України, є санкційний тиск на РФ. Але все це могло бути набагато ширше, потужніше.

"Так, США надали нам понад 10 млрд дол підтримки. Так, виділяють кошти ЄС, МВФ тощо. Так, до нас йдуть амуніція, паливо, гуманітарка, медикаменти, певні види озброєння звідусіль. Так, це внесок у нашу перемогу та підтримку нашої держави. Але, повторюся, докори з боку Зеленського – можна пояснити", – вважає експерт.

На його думку, навряд чи цей виступ підштовхне наших міжнародних партнерів діяти більш активно. Передати нам ті ж самі радянські системи ППО С-300 або закрити небо навіть над окремою частиною України.

"Захід, незважаючи на ганебні дії російської армії в Україні, на те, що загарбники без підтримки з повітря давно були б розбиті, не бажає сам входити у відкритий військовий конфлікт із РФ, яка володіє ядерною зброєю. А закриття неба (зі збиванням російських літаків та ракет відповідними силами та засобами НАТО) означало б саме це. Отже такого кроку навіть після полум'яних звернень Зеленського чекати навряд чи варто, – каже Валентин Гайдай. – Думаю, ми продовжимо отримувати засоби ППО, але, найімовірніше, не такі потужні, як хотілося б. Продовжиться також підтримка нашої економіки та фінансової системи. Буде гуманітарна допомога. Але Захід далекий від чогось істотнішого. Від надання нам потужніших засобів оборони. Втім, не забігатимемо наперед. Просочується інформація, що ми можемо отримати ті ж дрони-вбивці та інше озброєння — як наступальне, так і оборонне. Виходячи з того, що війна набула затяжного, позиційного характеру, Захід дивиться на розвиток ситуації. І не робитиме радикальних дій, якщо сама РФ не змусить до цього посиленням агресії. А ось санкції наростатимуть постійно".

Важливо, що наш президент запропонував американцям, якщо вони не хочуть закрити небо, надати нам відповідні системи ППО

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній звертає увагу, що завжди виступи президентів України перед Конгресом США були знаковими подіями для України як знак щирих відносин між двома дружніми націями. Сьогодні ж, коли українці стали на захист не лише своєї держави, а й західної цивілізації, виступ президента України Зеленського став подією для Конгресу та власне американського народу, упевнений він.

"Виступ українського лідера – це цілісна промова перед друзями та союзниками, які надають неоціненну допомогу нації, яка воює за нашу та їхню свободу. При цьому США роблять багато, але не все. І це – головний лейтмотив виступу нашого президента", – наголошує експерт.

За його словами, для нас під час війни важливими є питання "закритого неба", надання можливості передати літаки з Польщі в Україну, продовження надання технічної та військової підтримки.

"Важливо те, що наш президент запропонував американцям, якщо вони через незрозумілі Україні причини не хочуть закрити небо, надати нам відповідні системи ППО. Важливо й те, – продовжує Юрій Подорожній, – що ми звернулися до Конгресу не з інфантильною позицією, а виходячи з реалій – надати альтернативу, яка потрібна для того, щоб ми могли остаточно розбити ворога та здобути перемогу над російським окупантом".

Без емоцій не обійшлося, зазначає експерт.

"Перед початком виступу конгресмени влаштували овації українського народу-переможця в особі президента. Тому що і в Америці розуміють – ця війна для українців справедлива та народна, а це означає, що нація показала свою здатність перемагати, – пояснює Юрій Подорожній. – Не менше емоцій у конгресменів викликали й кадри зруйнованих міст і сіл України, що засвідчують всю брехливість і підступність Росії як країни, що заслуговує на згасання як нації – і виключення її зі світового цивілізаційного процесу. Тому що терор і тероризування країн, націй та окремих людей, жага до руйнування та смертей – це природна риса Росії".

Ці емоції сколихнули весь світ завдяки високопрофесійній контратаці України в інформаційній війні, упевнений експерт. Вони змусили не лише захищатись Росію та закривати головні у сучасному світі канали поширення інформації – соцмережі, а й формувати коло друзів України. У тому числі завдяки адекватній ситуації інформування народів світу про злочини Кремля в Україні – за щирої підтримки цих злочинів з боку росіян.

"У своєму виступі президент не менше уваги приділив і фінансовій підтримці України, важливості санкцій та бойкоту Росії у торгівлі та економіці. Важливо, що Зеленський не виглядав прохачем, – наголошує Юрій Подорожній. – Тому що українці впевнені в тому, що ми переможемо за будь-яких обставин, але швидше – за активної підтримки США. І тому що головне, чого ми потребуємо – це навіть не зброя чи фінанси, а – свобода та незалежність, яку завойовує зараз український народ-переможець!".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у МВС розповіли, який торг окупанти можуть влаштувати довкола "ЛДНР".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини