Головна Новини Суспільство події СБУ - 29: коли ілюзії влади перетворяться на реальні реформи сектору безпеки
commentss НОВИНИ Всі новини

СБУ - 29: коли ілюзії влади перетворяться на реальні реформи сектору безпеки

Головний провал Служби - це нездатність протистояти МВС, яке лобіює ослаблення функцій СБУ в Офісі президента

25 березня 2021, 14:48
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 25 березня, Служба безпеки України відзначає 29-річницю існування. Які важливі реформи повинні пройти в СБУ, щоб її робота стала більш ефективною? На це питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

СБУ - 29: коли ілюзії влади перетворяться на реальні реформи сектору безпеки

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"СБУ точно не повинна використовуватися в політичних цілях"

Екс-заступник міністра МВС та голови СБУ, колишній губернатор Закарпаття й Луганщини, народний депутат Верховної Ради 6-го і 7-го скликань Геннадій Москаль вважає, що бравурних заяв від СБУ куди більше, ніж реальних перемог.

"Та ж нинішня ситуація з нібито розкриттям ПВК Семенченка-Шевченка, на мою думку, може закінчитися, як і гучна справа про те, як екс-нардеп, Герой України Надія Савченко разом з екс-керівником Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимиром Рубаном нібито готувалися обстріляти або підірвати Раду, спробувати повалити конституційний лад і захопити владу. Чим закінчилося? Нічим. Я не бачив і не бачу вироків із гучних справ, які з помпою відкривала СБУ. Як не бачу і реального реформування Служби", — зізнався Геннадій Москаль.

Він вважає, що СБУ повинна перестати бути частиною ЗСУ, відмовившись від військових звань. Також, на думку Геннадія Москаля, залишитися в Службі повинні тільки контррозвідка, підрозділи, які стоять на захисті нацбезпеки (щодо захисту Конституції), а також — із боротьби з тероризмом.

"І вже точно СБУ не повинна використовуватися в політичних цілях, — впевнений Геннадій Москаль. — Незалежно від зміни президента, професіонали повинні залишатися на своїх місцях. А у нас — що не зміна президента, то кадрова чехарда в СБУ".

"Ми бачимо імітацію реформи, як і будь-якої дії, що здійснюється "зеленою владою" півтора року"

Координатор у "СтопТерор" Семен Кабакаєв нагадує, що реформа СБУ повинна була відбутися у 2014 році. Але, на жаль, віз і нині там.

"Війна принесла нові виклики і стара радянська модель, яку застосували з моменту відновлення незалежності, не могла протистояти новітнім загрозам, — пояснює експерт. — Яскравий приклад реформи сектору безпеки був після теракту в США, коли впали Вежі-близнюки. На жаль, зараз ми бачимо, що "слуги народу" замість ефективної реформи хочуть створити ілюзію, яка не посилює спецслужбу, а просто прибирає кілька пунктів із закону і додає кілька інших. На цьому реформу можна вважати, з їхньої точки зору, завершеною. Посилення протидії тероризму немає, потужного аналітичного центру немає, департамент захисту національної державності не розширив повноваження ... Я вже не кажу про контррозвідку, яка залишилася з тими ж повноваженнями, а також про протидію в інформаційній галузі, в якій ми відстаємо з 2014 року".

За словами Семена Кабакаєва, ми бачимо імітацію реформи, як і будь-якої дії, що здійснюється "зеленою владою" півтора року.

"Головний провал Служби — це нездатність протистояти МВС, яке лобіює ослаблення функцій СБУ в Офісі президента. Перемоги — це успішні операції на фронті і в середині держави, які висвітлювалися в ЗМІ. У тому числі викрадення російських солдатів на Донбасі", — зазначає координатор "СтопТерор".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що СБУ ліквідувала "ботоферму", яка фінансувалася РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини