Головна Новини Суспільство події Саміт щодо України на Мальті: що може наблизити мир
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт щодо України на Мальті: що може наблизити мир

Дуже важливо, що на зустрічі будуть присутні представники країн Глобального Півдня

27 жовтня 2023, 20:28 comments2251
Поділіться публікацією:

На Мальті 28 та 29 жовтня буде проведено третю зустріч із реалізації Української формули миру на рівні радників з національної безпеки та зовнішньої політики. Про це заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. Втім, про те, що саме Мальта стане третім майданчиком для такого роду консультацій (після Данії та Саудівської Аравії) стало відомо ще близько тижня тому. На даний момент, за даними Єрмака, свою участь підтвердили представники понад 60 країн. А ось Китай, який брав участь у попередній зустрічі в саудівській Джидді, мальтійську вирішив проігнорувати. Які очікування чергового раунду переговорів радників глав держав? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Саміт щодо України на Мальті: що може наблизити мир

Мирний саміт по Україні на Мальті. Фото: з відкритих джерел

Війна б'є не тільки по Україні чи Заходу, а й взагалі по всіх

Політичний експерт Сергій Таран називає головним очікуванням від зустрічі на Мальті те, що дедалі більше країн Глобального Півдня говоритимуть саме про Українську формулу миру.

“Це для нас дуже важливо, – пояснює він. – Представники Глобального Півдня не повинні потрапити до пастки російських наративів, що агресія РФ проти України – це нібито протистояння Кремля із Заходом. Слід наголосити, що війну Росія веде проти всіх цивілізованих норм і правил, що б'є не лише по Україні чи Заходу, а й взагалі по всіх".

Така війна, зазначає Сергій Таран, руйнує міжнародні норми, глобальну економіку та безпеку (включаючи продовольчу). Тобто – це війна проти Глобального Півдня.

"На зустрічах подібних до тих, що пройшли в Данії, Саудівській Аравії, а тепер відбудуться і на Мальті необхідно підкреслювати саме такі моменти, – упевнений експерт. – Я не маю надій, що такі зустрічі призведуть до реалістичних планів завершення війни. Зрозуміло, що шляхи миру шукатимуть у Києві, Вашингтоні, європейських столицях. Але те, що під час таких консультацій, які пройдуть і на Мальті, обговорюється власне російсько-українська війна, її причини та вже наявні наслідки, ті проблеми, які вона ще може викликати, – великий позитив. Який підштовхує, хочеться вірити, всіх учасників подібних зустрічей до пошуку справедливого миру".

Буде пошук саме компромісу, на базі чого і триватимуть переговори

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса поділився таким коментарем:

"У мене немає жодних очікувань від зустрічі на Мальті. Вважаю, що цей раунд переговорів нічим суттєвим не закінчиться".

На думку експерта, буде продовжено спробу пошуку компромісу між країнами Заходу та не Заходу щодо формули миру в Україні.

"Але навряд чи буде ухвалена повною мірою та, яку просуває президент Зеленський, – вважає Ілля Куса. – Швидше буде пошук саме компромісу, на базі чого й продовжуватимуться переговори, ймовірно, вже наступного року".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи слабшає європейська підтримка України – як реагувати на те, що відбувається.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини