Головна Новини Суспільство події Розшук зниклих громадян в період війни: в Україні створюють нове відомство
commentss НОВИНИ Всі новини

Розшук зниклих громадян в період війни: в Україні створюють нове відомство

В Україні призначать Уповноваженого з питань розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

18 квітня 2022, 17:20
Поділіться публікацією:

Розшук зниклих громадян в період війни: в Україні створюють нове відомство

фото Нацполіції

14 квітня народні депутати ухвалили закон "Про внесення змін до Закону України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти" №7244. Відповідно до нового закону, який передали на підпис президенту, змінено деякі формулювання, розширено коло осіб, які можуть подавати запит на розшук зниклої особи.

Особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Реєстр при Міністерстві внутрішніх справ України наповнюватиме державне підприємство, що належить до сфери управління МВС, раніше держателем реєстру була спеціальна комісія з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин та Мін'юст. Це держпідприємство забезпечує програмне забезпечення реєстру та захист бази даних.

В Україні буде створено посаду Уповноваженого з питань розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, замість Комісії. Також буде створено Секретаріат Уповноваженого.

Уповноважений з питань розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин як посадова особа має виконувати певні функції, серед них такі:

- координація всіх відомств та органів, міжнародних організацій, які залучені до розшуку зниклих безвісти, надання їм рекомендацій.

- утворення за погодженням з правоохоронцями пошукових груп (гуманітарних місій), діяльність яких спрямована на пошук осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, їх останків, розшук і фіксацію місць поховання таких осіб, проведення вилучення тіл (останків) померлих (загиблих) осіб та вивезення їх останків по всій території України.

- сприяння поверненню останків та особистих речей особи, зниклої
безвісти, її родичам; інформування їх про хід пошуків;
- залучення міжнародних місій та організацій до цих робіт на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях тощо.

- здійснює моніторинг виконання заходів щодо розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, і має право витребувати у відповідного територіального органу Національної поліції України інформацію про результати виконання таких заходів.

Законом передбачається адміністративна відповідальність за ненадання Уповноваженому відповіді на запити до місцевої влади щодо отримання інформації про розшук зниклих безвісти за особливих обставин.

Відповідно до закону, старий перелік правоохоронних органів, уповноважених на облік та/або розшук осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, виключено.

В Україні діє за номером 0 894 201 867 цілодобова  гаряча лінія для родичів осіб загиблих чи зниклих внаслідок військової агресії рф.

Як повідомляв портал "Коментарі", створять реєстр геномної інформації українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини