Головна Новини Суспільство події Розширення ШОС та заяви Путіна: що найголовніше – чи є ризики для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Розширення ШОС та заяви Путіна: що найголовніше – чи є ризики для України

Важливо розуміти, що головні торгові партнери Китаю та Індії, як і їхні головні інвестори – США та ЄС, а зовсім не "партнери" з ШОС

5 липня 2023, 10:32
Поділіться публікацією:

До Шанхайської організації співробітництва (ШОС) приєднався Іран. Він став дев'ятим членом міждержавного об'єднання, куди входять також Китай, Росія, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан, Індія та Пакистан. Російський диктатор Володимир Путін, який брав участь у заході онлайн, закликав до швидкого вступу до ШОС ще й Білорусі. Говорив також про ризик глобальної кризи, в якій традиційно звинувачував Захід. Про що говорить розширення ШОС, чи є ризики для України та її союзників? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Розширення ШОС та заяви Путіна: що найголовніше – чи є ризики для України

Виступ Путіна на ШОС. Фото: із відкритих джерел

ШОС – пустушка, зібралися, поговорили – і нічого більше

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Сама собою ШОС – мертва структура. І прийняття Ірану її точно не пожвавить. Коли об'єднуються країни, сповідуючи взаємовигідні інтереси, які співпрацюють, а не конкурують – у цьому є сенс. А, коли в одній структурі знаходяться Індія та Китай, які один одного ненавидять, конкурують, у яких мало не ворожі відносини – це абсурд. З цієї причини прийняття-не прийняття до ШОС Ірану не має особливого значення. Тим більше, що ця країна є специфічною. Так, там є нафта. Але курйоз у тому, що той же Китай, який має певний вплив на Іран, нафту особливо не купує. Основну частину купує Саудівська Аравія. Індія купує зараз із значною знижкою нафту в РФ. І теж не має особливо видів на іранську. Чому так? Тому що Індія та Китай бояться купувати іранську нафту, обкладену американськими санкціями. І підставлятися під ці санкції вони не бажають".

Щодо путінських заяв – вони, за словами експерта, витримані у традиційному дусі російської пропаганди.

"Всі розуміють, що кризу спровокувала та продовжує провокувати Росія. Війна, яку вона розв'язала проти України, так чи інакше, вдарила по економіках, насамперед країн, що розвиваються. Як тільки буде знищено путінську Росію — криза зникне. Це розуміють і в Китаї, і в Індії. Хоча за традицією звинувачують Захід. Той самий, від якого (насамперед від США та ЄС) неймовірно залежать індійська та китайська економіки", – наголошує Олександр Охріменко.

Він звертає увагу, що головні торгові партнери Китаю та Індії, як і їхні головні інвестори – США та ЄС. А зовсім не "партнери" з ШОС. Та сама Росія — сировинний придаток, яку видавлюють зараз максимум, акцентує економіст.

"Ну, а ШОС – пустушка. Зібралися, поговорили і нічого більше", – констатує він.

Сили зла грають на випередження та об'єднуються

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук вважає розширення ШОС небезпечною тенденцією.

"Сили зла грають на випередження – вони єднаються. Усі, хто працює за правилами схематозу, олігархату та тоталітаризму, – пояснює він. – Іран – така сама тоталітарна система як ті ж Росія та Китай, як практично всі члени ШОС та потенційний новий член – Білорусь. Тому вони консолідуються. Не виключаю, що до цієї ж орбіти втягуватимуться країни Африки, Латинської Америки (частково про це – формат БРІКС), які сумніваються у цінностях Заходу. Вони можуть намагатися запроваджувати свої платіжні режими, формувати якісь спільні військові сили. Це те, що є справжнім викликом. Особливо на тлі м'якотілості Заходу, його нездатності до ухвалення оперативних та ефективних рішень. Нездатність захистити справжні демократичні цінності, які Україна зараз захищає своєю кров'ю".

Минуло вже майже 500 днів із початку широкомасштабної російської агресії, а ми так і не отримали широкомасштабної допомоги із боку Заходу, наголошує Ярослав Романчук. Все надається із затримками, зі зволіканнями, із застереженнями. А щось (як ті ж сучасні винищувачі та далекобійні ракети) не надається досі.

"Це розглядається авторитарними режимами як слабкість. І як привід для консолідації з метою руйнування демократичного світу, вважає експерт. – ШОС, поряд із БРІКС, з іншими міжнародними структурами не західного штибу, може стати одним із майданчиків для консолідації частини країн, які сповідують авторитарну філософію. У результаті реально отримаємо двополярний світ, з одного боку якого – демократичні країни (колективний Захід, Австралія, Нова Зеландія, Японія, Південна Корея, деяка частина Африки, і також, звісно, Україна). А по іншу – на чолі з Китаєм та нацистською Росією – табір зовсім іншої спрямованості. Готовий привести світ до хаосу заради встановлення свого світопорядку".

Ярослав Романчук сподівається, що цей сигнал дійде до наших партнерів — країн "Великої сімки", блоку НАТО, ЄС.

"Чим швидше вони закінчать період придуманих "червоних ліній" і боязні роздратувати Путіна (як би чого не вийшло), чим швидше активно, пліч-о-пліч з Україною (а не за нашою спиною), вони включатимуться у боротьбу за збереження цивілізації, заснованої на демократичних цінностях, тим більше ця сама цивілізація має зберегтися і розквітати в майбутньому", – упевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи здатний Захід перешкодити РФ вчинити черговий теракт в Україні – до чого наближаються США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини