Головна Новини Суспільство події Російсько-українська війна: проміжні висновки та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Російсько-українська війна: проміжні висновки та прогнози

Експерт Юрій Смілянський зробив проміжні висновки російсько-української війни, яка триває вже 10-й день та проаналізував, як може розвиватися ситуація далі

5 березня 2022, 17:25 comments1971
Поділіться публікацією:

Битва за Україну продовжується десятий день. Росія обстрілює мирні міста, позбавляє їх світла, тепла та води. Захопила ЧАЕС, завдає ударів і по Запорізькій АЕС.

Російсько-українська війна: проміжні висновки та прогнози

Російсько-українська війна (фото з відкритих джерел)

Які висновки можна зробити зараз? Чому не можна оголосити Путіна – військовим злочинцем, РФ – державою-терористом? Закрити небо над Україною? Викинути Росію із Ради безпеки ООН? Про які переговори з безумцем може йтися? Видання "Коментарі" звернулося з цими питаннями до Юрія Смілянського – експерта з питань тимчасово окупованих територій.

"На мій погляд, перший і найголовніший висновок на цей час – українське громадянське суспільство відбулося як українська політична нація! Це той фактор, який через свою психологію не розуміють і, відповідно, не можуть враховувати російські окупанти та їхні керівники. І це те, що робить Україну сильнішою, набагато більшою за чисельністю ворога", — зазначив Смілянський.

Також експерт підкреслив, що війна буде продовжуватися, поки Кремль не буде змушений визнати, що не досяг своїх певних цілей.

"Другий висновок. Мали рацію ті експерти, громадянські активісти, які всі 8 років війни твердили про те, що Кремль, починаючи у 2014 році війну проти України, формулював певні цілі (контроль над Україною). І поки ці цілі не будуть досягнуті, або Кремль не буде змушений визнати, що досягнення цих цілей неможливе – війна продовжуватиметься", — вважає він.

За словами експерта, Росія не очікувала такого опору та прорахувалася у своїх планах захоплення українських територій.

"Третій висновок. Судячи з подій, які відбуваються, окупанти в черговий раз прорахувалися, плануючи війну проти України, проти українського народу. Вихід у війні існує лише один – вигнати окупанта зі своєї землі. На жаль, для України не існує жодних інших варіантів. на своїй землі перемагаємо агресора, або ми знову потрапляємо до російського рабства", — зазначає Юрій Смілянський.

Ще експерт розповів про російську еліту і що "повалення царя" не означатиме автоматичного припинення війни в Україні.

"На російські еліти ми, в основному, дивимося з погляду свого розуміння суті еліти. У тій моделі державних відносин, яка склалася у РФ, шлях до "російської еліти" відкриває кремлівське керівництво. Іншими словами, вони там усі спільники, співучасники. І в "списку російської еліти" ти перебуваєш доти, доки в кремлі немає сумніву у твоїй лояльності. Така модель ускладнює, але не виключає "палацовий переворот", "повалення царя". Ось тільки результат такого перевороту не означає автоматичного припинення війни проти України", — вважає Смілянський.

За його словами, за допомогою переговорів із росіянами справді можна досягти миру та розв'язання гуманітарних проблем, але є нюанси.

"Проблема в тому, що домовлятися з росіянами — це обманювати самих себе. Але пробувати, мабуть, треба. Найбільш ефективними переговори з росіянами стануть у той момент, коли у РФ закінчаться солдати. І то не факт. Адже є ще ядерний фактор. У цьому контексті слід згадати інтерв'ю головного терориста планети В. Путіна, в якому чотири роки тому він сказав, що Росія має право мати все те, що мають інші й ніхто не повинен заважати досягненню такої мети. світ, у якому немає Росії". А на переконання кремля, вимога припинити війну в Україні є фактом ліквідації Росії, оскільки Росія має в Україні "інтереси, і вона має на них право"", — підкреслив експерт.

Щодо виключення Російської Федерації із Ради безпеки ООН, Юрій Смілянський зазначив, що мети створення ООН повністю суперечать діям РФ в Україні. І не лише в Україні. Ось тільки механізм виключення не існує. Тим більше виняток держави з одним із найбільших ядерних потенціалів у світі.

"Приведення складу ООН у відповідність до цілей цієї міжнародної організації можливе лише після програшу Росії у війні проти України. Як і залучення до суду Путіна, як фізичної особи; колективного російського Путіна як агресора, терориста, вбивцю, грабіжника та мародера", — розповів експерт.

Ще зараз гостро порушується питання щодо "закриття неба" в Україні, адже це дуже допоможе нам у відображенні російської агресії. Але західні партнери не поспішають це робити, бо не хочуть вплутуватися в конфлікт із РФ, їх у цьому випадку, як зазначає Смілянський, може лякати ядерний статус країни.

"Чи зможемо ми переконати наших партнерів у правильності, своєчасності та необхідності "закрити українське небо" покаже час. Швидше за все нам доведеться закривати його самими й просити про додаткові постачання необхідного озброєння", — вважає експерт.

За його словами, Кремль також прорахувався у тому, що Україна отримає високий рівень підтримки багатьох країн.

"На початку 90-х нам складно було в національному масштабі розуміти, що відбувався геноцид народів, які перебували у складі Югославії та бажали здобути незалежність. А таких конфліктів у другій половині XX століття, у тому числі після розвалу СРСР відбувалося чимало. Така реальність у світі, що в кожній державі національне суспільство сприймає те, що відбувається у світі, виходячи із власної системи координат. На це, в тому числі й був зроблений розрахунок у Кремлі. Рівень підтримки України у світі є прикладом ще одного прорахунку у російському військовому плануванні", — зазначив Смілянський.

Експерт каже, що ті злочини, які російська воєнщина вчиняє на території України, є ілюстрацією справжньої суті російської держави. Російської держави, яка є "коренем зла" для людства.

Також він зазначив, що третій та наступні раунди російсько-українських переговорів можуть не принести позитивного результату.

"Доки кремлівське керівництво не зрозуміє, що у них немає ресурсів для продовження війни в Україні, поки кремлівське керівництво не залишиться без солдатів. Розвиток подальшої ситуації залежить від дій ЗСУ; від опору окупантам, який чинять і чинитиме український народ; від кількості знищених на українській землі окупантів", — підсумував Юрій Смілянський.

Ще він зазначив, що зараз Кримський півострів виконує основну, по суті, єдину свою функцію, для реалізації якої було окуповано.

"Крим – це плацдарм для здійснення подальшої окупації території України. Створене за 8 років окупації військове угруповання рухається з півдня територією України. У Криму створено інфраструктуру забезпечення для просування військ агресора українською територією. Ліквідація сил агресора – це й інструмент відновлення територіальної цілісності України у довоєнних кордонах. Удачі нам усім!", — сказав експерт.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що закордонні партнери не закривають небо над Україною: чи варто шукати "зраду".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ну

6 березня 2022, 09:42

Олег приговор, соси хер, последний месяц существования твоей укропии

Олег приговор

5 березня 2022, 17:40

Московію треба розвалити як СРСР бо буде і далі від них вонь


Новини