Головна Новини Суспільство події Російські миротворці на Донбасі: експерти розповіли, чи чекати на «блакитні каски»
commentss НОВИНИ Всі новини

Російські миротворці на Донбасі: експерти розповіли, чи чекати на «блакитні каски»

У ЗМІ знову заговорили про миротворців на Донбасі - цього разу про російських

28 жовтня 2021, 16:39 comments1393
Поділіться публікацією:

Угруповання "ДНР" та "ЛНР" можуть публічно закликати Росію завести свої миротворчі війська на Донбас. Про це повідомляє "Східна правозахисна група" із посиланням на джерела. Наскільки високою є ймовірність такого розвитку подій? Чому це може (не може) статися саме зараз? Як слід реагувати Україні? Як – світовій спільноті? В інтерв'ю "Коментарі" тему допомогли розкрити наші експерти.

Російські миротворці на Донбасі: експерти розповіли, чи чекати на «блакитні каски»

Російські миротворці. Фото: verelq.am

Шанси на введення "миротворчих сил" зі сторони РФ до ОРДЛО – нульові

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один із учасників політичної підгрупи переговорників у Мінську Сергій Гармаш не виключає, що в інформаційному просторі заклики до введення російських "миротворців" до ОРДЛО можуть звучати. Але не з вуст ватажків "республік".

"Подібні заклики вже були колись. Як і заклики до референдуму щодо приєднання до РФ. Але я не бачу певної критичної точки кипіння дурості в РФ, щоб реалізувати ці заклики, – пояснює Сергій Гармаш. – Все міжнародне співтовариство розцінить такі "миротворчі сили", як відкриту інтервенцію на територію України. І жодних "приводів" для цього (типу "захист російських громадян") не буде взято до уваги. Адже навіть офіційна позиція Росії – ОРДЛО є територією України.

Та й у Донецьку з Луганськом "влада", на думку експерта, не настільки дурна, щоб такими зверненнями підставляти своїх московських господарів. Ставити їх у незручне становище. Оскільки однозначно надійде відмова. І це буде розцінено місцевим проросійським населенням як негативний факт.

"А поговорити про гіпотетичне введення російських "миротворців" можуть. Але це інформаційна провокація – не більше. Зараз шанси на введення "миротворчих сил" зі сторони РФ в ОРДЛО я оцінюю як нульові", – резюмує Сергій Гармаш.

Мета блефу окупаційних адміністрацій Росії — змусити Україну, ОБСЄ, Францію, Німеччину прийняти "суб'єктність" так званих "республік"

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", упевнений, що ми бачимо черговий блеф окупаційних адміністрацій Росії.

"Він розрахований на зміну порядку денного та найближчої зустрічі у ТКГ, і в рамках ймовірної зустрічі "нормандської четвірки". Головна мета – змусити Україну, ОБСЄ, Францію, Німеччину прийняти "суб'єктність" т.зв. "республік", створених на окупованих українських територіях Росією", – зазначає Петро Бурковський.

За його словами, блефом такі заяви є з як мінімум двох причин.

"Перша: Росія є членом ОБСЄ і тому змушена визнавати належність окупованих територій України. Без згоди України жодних незамаскованих збройних сил РФ не може бути в ОРДЛО. Друга: такі заяви просто пропагандистська робота Росії на окупованих територіях. Роздали паспорти, звозили на вибори, а тепер обіцяють "миротворців". Люди в ОРДЛО з 2014 року знайомі із цими "миротворцями". І що далі, то менше охочих жити у такому підвішеному стані. Тобто це просто вкидання, щоб підбадьорити любителів Путіна та "русского мира". Не більше того", – робить висновок аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти в ексклюзивному інтерв'ю оцінили можливість відновлення гарячої фази війни на сході вже в листопаді.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Елена С.

28 жовтня 2021, 16:16

а кто такие группировки "ДНР" и "ЛНР"??? они имеют юридический статус в Украине? кто это? их всех необходимо расстрелять. они вне закона на территории Украины. хотите вонять - валите на паРРашу. твари и подонки.


Новини