Головна Новини Суспільство події Росіянам частково дозволили легалізацію майна в Україні: про що йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Росіянам частково дозволили легалізацію майна в Україні: про що йдеться

До переліку дозволених нотаріальних дій, як-от засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства рф та посвідчення заповіту військовополоненого, було додано ще й видачу свідоцтва про право на спадщину

20 березня 2023, 09:50
Поділіться публікацією:

Сьогодні набула чинності постанова "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України щодо посилення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської федерації".

Росіянам частково дозволили легалізацію майна в Україні: про що йдеться

Нотаріус. Фото: із відкритих джерел

Урядовими змінами серед іншого передбачається часткове зняття заборони на вчинення нотаріальних дій за зверненням особи, пов’язаної з державою-агресором, яка була введена на початку повномасштабного військового вторгнення росії на територію нашої держави. Як інформує видання "Коментарі", про це у себе в Facebook повідомила екс-заступник міністра юстиції Ольга Оніщук.

За її словами, до переліку дозволених нотаріальних дій, як-от засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства рф та посвідчення заповіту військовополоненого, було додано ще й видачу свідоцтва про право на спадщину. Крім того встановлюється, що особи, пов'язані з державою-агресором, зможуть набувати право власності на об’єкти нерухомого майна, цінні папери, корпоративні права, транспортні засоби, повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання на  підставі рішення суду або свідоцтва про право на спадщину.

"Вочевидь, ці нормативні зміни у суспільстві будуть сприйняті досить неоднозначно, позаяк сам факт такої легалізації майна громадян "російської імперії зла" в Україні викликає справедливе обурення. З іншого боку, можна зрозуміти прагнення представників влади врегулювати статус майна, яке опинилося, так би мовити, у сірій зоні. Адже після того, як ці зміни будуть реалізовані, факти набуття права власності в Україні громадянами рф будуть обліковуватися, тобто інформація про майно, власниками якого є росіяни, відображатиметься в реєстрах. Така інформація може бути використана не тільки для майбутніх позовів нашої держави у зв’язку з військовою агресією рф, але для виявлення і вилучення активів фізичних осіб ворожої країни шляхом застосування санкційного законодавства", – зазначила екс-замміністра.  

Вона додали, водночас слід пам’ятати, що зняття заборони на набуття громадянами країни-агресора права власності в України абсолютно не означає обмеження мораторію на розпорядження таким майном: це табу продовжуватиме діяти! Іншими словами, якщо громадянин рф отримає у спадок квартиру в Україні, він повинен буде сплатити всі необхідні податки і утримувати таке майно, однак провести жодних юридичних операцій з ним (продати, подарувати тощо) він не зможе! Звісно, певні шпарини тут залишаються, адже такий громадянин зможе нелегально здавати нерухомість в оренду та отримувати через підставних осіб кошти за це.

"Багато питань вже зараз виникає і щодо практичної реалізації цих змін. Скажімо, складно уявити, що громадянин країни, яка розв’язала криваву війну проти нашої держави, приїде (!) в Україну, аби особисто подати заяву про прийняття спадщини… Як і те, що українські нотаріуси прийматимуть заяви, справжність підпису на яких засвідчена російськими нотаріусами, поштою…", — зазначила Ольга Оніщук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ISW пояснили, коли "великий наступ" росіян досягає своєї кульмінації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини