Головна Новини Суспільство події Росія заплатить за вторгнення: що запропонував Зеленський – де взяти гроші на відновлення України
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія заплатить за вторгнення: що запропонував Зеленський – де взяти гроші на відновлення України

Захід готовий підтримати Україну в її намірі використати заморожені активи РФ для відновлення країни

21 травня 2022, 13:55
Поділіться публікацією:

Під час свого нічного звернення 20 травня президент України Володимир Зеленський запропонував створити фонд для компенсації втрат від вторгнення Росії за рахунок її активів. Експерти проаналізували спеціально для видання "Коментарі" цю пропозицію.

Росія заплатить за вторгнення: що запропонував Зеленський – де взяти гроші на відновлення України

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Зараз команда ProZorro активно залучена до розробки законодавства, яке створить умови для відкритих тендерів

Політолог Петро Охотін нагадує, що українська влада неодноразово говорила – План відновлення країни буде втілено.

"Головні питання – де брати гроші та як гарантувати ефективність. Щодо джерел коштів. Вже протягом тривалого часу командою першого віце-прем'єра, міністра економіки Юлії Свириденко ведеться робота з вивчення заморожених активів РФ – та можливості їхнього залучення у відновлення української інфраструктури. Глава офісу президента Андрій Єрмак також озвучував, що Євросоюз розглядає можливість використання доходів від заморожених активів росіян та ініціювання випуску боргових зобов'язань на користь України", – зазначає експерт.

Цілком можна забезпечити і ефективність коштів, які підуть на відновлення нашої країни, упевнений Петро Охотін.

"В свій час реформа тендерних закупівель була визнана успішним кейсом. Зараз команда ProZorro активно залучена до розробки законодавства, яке створить умови для відкритих та сучасних тендерів, – розповідає політолог. – Цей проект вже опрацьовується на прикладі УкрАвтодору. Іншими словами, українська влада робить все можливе, щоб гроші можна було залучити – і прозоро відзвітувати за кожну копійку".

Війна затягує Україну в черговий зашморг залежностей від чужих грошей, причому в багаторазово більшому обсязі, ніж було до війни

Економічний експерт Данило Монін розмірковує так:

"Заклик Володимира Зеленського, звісно, добрий. Але ж заморожували гроші Західні країни. І вони вирішуватимуть – розморожувати їх чи ні".

Україна може просити про це, наголошує експерт. Але право розпорядження тут – колективний Захід.

"Взагалі, війна затягує Україну в черговий зашморг залежностей від чужих грошей, причому в багаторазово більшому обсязі, ніж було до війни. Це дуже погана тенденція, – упевнений Данило Монін. – Думаю, що Західні країни й так допоможуть тут все відбудувати, але за своїх умов, а не за умов України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому анексія нових територій закінчиться великою бідою для РФ — експерти відповіли.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини