Головна Новини Суспільство події Росія втратила «Москву» та обличчя, але хоче більше крові: чого чекати на Донбасі – чи можна зупинити Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія втратила «Москву» та обличчя, але хоче більше крові: чого чекати на Донбасі – чи можна зупинити Путіна

Російські війська намагатимуться здобути для Путіна хоча б якусь перемогу до 9 травня

15 квітня 2022, 13:55 comments2434
Поділіться публікацією:

Росія вже програла війну проти України стратегічно. Тепер ще й втратила флагман Чорноморського флоту – крейсер "Москва". Путін, за деякими даними, не знаходить собі місця. Як можуть розвиватися події? Чи є можливість уникнути повномасштабного зіткнення на Донбасі, яке прогнозують практично всі експерти? Чи наважиться Росія відкрито оголосити Україні війну? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Росія втратила «Москву» та обличчя, але хоче більше крові: чого чекати на Донбасі – чи можна зупинити Путіна

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Путіну дуже хочеться на 9 травня пред'явити росіянам свою особисту перемогу, а не просто пишатися подвигами дідів

Політолог Кирило Сазонов зазначає, що ескалація на Донбасі вже почалася – і піде наростаючою.

"Це неминуче, – упевнений експерт. – Путіну дуже хочеться на 9 травня показати росіянам свою особисту перемогу, а не просто пишатися подвигами дідів. Київ взяти не вдалося. Як і Харків чи Одесу. Розгромлений Маріуполь як перемога – дрібнувато".

Отже, акцентує Кирило Сазонов, всі сили росіян будуть кинуті на захоплення Донецької та Луганської областей у їхніх адмінкордонах.

"Щоб як перемогу заявляти про звільнення міфічного народу Донбасу від таких же містичних бандерівців, – пояснює політолог. — Будь-якою ціною".

Не можна виключати, що росіяни організують якийсь теракт чи тотальний обстріл на своїй території

Політтехнолог, магістр міжнародних відносин (King's College London 2004) Тарас Березовець розмірковує так:

Поразка Путіна, загибель флагманського крейсера "Москва" можна порівняти з Цусімою 1905 року. Російська імперія тоді також проводила "спецоперацію" проти Японії. Приголомшливі паралелі. Тоді був спірний Порт-Артур, як зараз Крим, були також надії досягти малими силами швидкої і легкої перемоги. Але в результаті росіяни зазнали тоді нищівної поразки, яка рано чи пізно чекає на них і в цій війні".

На думку Тараса Березовця, з огляду на кількість сил і коштів, які росіяни зараз стягнули в районі Донбасу, кровопролитної битви не уникнути.

"При цьому в агресора – проблеми із мотивованістю військ та ресурсами. І навіть перетасовування генералітету (керувати військами зараз поставлено Дворникову, відомого по кривавому шляху у Чечні та Сирії) мало що змінить. По суті, це ті ж генерали радянського загартування, які продовжують воювати за старими методичками", – пояснює експерт.

Він не думає, що Росія наважиться оголосити Україні війну (яку зараз вона називає "військовою спецоперацією").

"Це не у стилі Путіна. Втім, не можна виключати, що росіяни організують якийсь теракт чи тотальний обстріл на своїй території. І тоді можуть і війну оголосити, і ядерним ударом погрожувати. При цьому шанси на те, що Путін наважиться завдати такого удару – невеликі. Як, втім, малоймовірно й те, що спецслужби "пов'яжуть" самого Путіна, якщо він на такий удар наважиться", – резюмує Тарас Березовець.

Імовірність подальшої ескалації з боку Кремля виглядає більш ніж реальною

За словами політолога, викладача Київського нацуніверситету ім. Шевченка, експерта з міжнародної політики Петра Олещука, розвиток подій прогнозувати важко через те, що російське керівництво залишається неадекватним і все ще намагається перемогти у ситуації, яка унеможливлює перемогу.

"Ймовірність подальшої ескалації з боку Кремля виглядає більш ніж реальною, – вважає експерт. – У такій ситуації для України головне – подальше посилення обороноздатності та санкційного тиску на РФ. Нам потрібне дедалі серйозніше озброєння, про що постійно говорить у своїх виступах президент Володимир Зеленський. Нам потрібна авіація, артилерія та інше наступальне озброєння, яке має зупинити будь-які спроби РФ просуватися далі".

Якщо ж про санкції, то, на думку Петра Олещука, потрібна повна блокада РФ: ембарго на нафту і газ, закриття портів, розрив будь-яких відносин.

"Росія має позбутися будь-яких ілюзій щодо власної можливої "перемоги". Це може вплинути на еліту, яка має піти на усунення Путіна заради самозбереження", – припускає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, чи варто очікувати на візит Байдену до Києва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини