Головна Новини Суспільство події Росія скорочує термін дії зернової угоди: чому так – чим незадоволені болгарські фермери
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія скорочує термін дії зернової угоди: чому так – чим незадоволені болгарські фермери

Країни ЄС вже почали шукати спосіб підтримки європейських фермерів у надзвичайній ситуації через війну в Україні

14 березня 2023, 13:50 comments2071
Поділіться публікацією:

У Росії заявили, що підтримують продовження зернової угоди після закінчення терміну дії попередньої (18 березня), але лише на 60 днів. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков уже заявив, що продовженням угоди лише на 60 днів Росія порушує домовленості, укладені раніше між нею, Туреччиною, ООН та нашою країною (там йшлося про продовження мінімум на 120 днів). Тим часом болгарські фермери виступають проти імпорту дешевшого українського зерна. Що відбувається на "зерновому фронті"? Як ситуація з угодою та навколо Болгарії може розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія скорочує термін дії зернової угоди: чому так – чим незадоволені болгарські фермери

Зернова угода. Фото: з відкритих джерел

Збереження пільгового торгового режиму з ЄС є вкрай важливим для подальшої підтримки економіки України

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук пояснює ситуацію з Болгарією:

"Чи не єдиним безпечним коридором для експорту аграрної продукції з України став напрям кордонів із країнами ЄС. У тому числі – для транзиту. Саме відновлення нових шляхів транзитної логістики було одним із ключових чинників відчутного збільшення аграрного експорту у напрямі країн ЄС. Обсяги постачання аграрної продукції до ЄС збільшилися втричі, а частка Євросоюзу у зовнішніх постачаннях аграрної продукції у 2022 році досягла рекордних 55% (з урахуванням передбачуваного транзиту)".

За словами експерта, надання підтримки з боку ЄС, запровадження преференційного режиму торгівлі, безумовно, відчутне для аграрного сектору України.

"Зупинення чи обмеження експорту прискорить падіння аграрної галузі з усіма негативними соціально-економічними наслідками для нас, – попереджає Денис Марчук. – Тому сподіваємося, що рішення, які були прийняті 30-31 січня поточного року у Брюсселі, на засіданні Ради міністрів з питань сільського господарства та рибальства ЄС та Комітету сільського господарства та розвитку сільських територій Європарламенту, де порушувалося питання, зокрема щодо пільгового торгового режиму України з ЄС, буде впроваджено".

Експерт нагадує, жодна з країн-членів не висувала ініціатив щодо скорочення чи створення будь-яких бар'єрів для українського сільгоспекспорту. Усі висловлювали абсолютну підтримку Україні та нашим фермерам.

"Водночас, – продовжує Денис Марчук, – країни ЄС почали шукати спосіб підтримки європейських фермерів у цій надзвичайній ситуації. Тому сподіваємося, що буде знайдено і рішення щодо підтримки болгарських аграріїв".

Враховуючи, що термін дії зернової угоди спливає 18 березня, а досі не ясно, на який термін вона буде продовжена (при тому, що навіть сьогоднішні умови постійно порушуються через штучно створені російською стороною додаткові інспекції судів), Україна повністю залежить від експорту своїх товарів через західний кордон, наголошує експерт. Отже, підсумовує він, збереження пільгового торговельного режиму з ЄС є вкрай важливим для подальшої підтримки економіки України в цілому та аграрного сектору зокрема.

Заступник голови ВАР звертає увагу, що досі незрозуміло, чи маємо ми остаточне рішення щодо скорочення терміну дії зернової угоди зі 120 до 60 днів.

"Консультації, схоже, продовжуються. Так, ми почули російську заяву, але поки що – не офіційного рівня, без підпису під відповідними документами. Швидше за все, до 18 березня переговори триватимуть, прогнозує експерт. – Росія явно торгується, хоче зняття певних санкцій (зокрема – повернути можливість проводити масштабніші валютні операції, послабити обмеження для Россільгоспбанку), домагається запуску труби з аміаком Тольятті-Одеса".

Своїми діями РФ фактично підставляє партнерів по угоді – Туреччину та ООН, упевнений Денис Марчук.

"Країна-агресор цинічно користується тим, що Туреччина ослаблена після катастрофічних землетрусів, що її аграрні потужності серйозно постраждали. Україна вже сказала, що Росія йде на свідоме порушення угод, підписаних 22 липня 2022 року. Можливо, щось подібне ми почуємо від Туреччини та ООН. У будь-якому випадку, крапку в цьому питанні поки що ставити зарано, – вважає експерт. – Сподіваємося, в результаті операцію буде продовжено, як мінімум, на 120 днів. Це важливо і для України (експорт дає валютний виторг), і для світу (отримання вчасно зерна дозволяє збільшити продовольчу безпеку, особливо бідних країн, включаючи африканські)".

Росія хоче бути постійно у переговорному процесі

Економічний експерт Данило Монін міркує так:

"Я думаю, спроба зменшити кількість днів по роботі зернового коридору викликана бажанням РФ бути постійно у переговорному процесі. Щоб війну зводити до переговорів – і натомість провалів на фронті".

Мета таких дій агресора, на думку експерта, мати переговорну позицію, сподіваючись залишити поточний статус-кво на території України – з утриманням зайнятих територій. Крім того, зернова угода – не лише привід все знову і знову зводити до переговорів, а й спроба висувати якісь нові вимоги, вважає Данило Монін.

Щодо ситуації в Болгарії, вона не є кінцевим пунктом постачання українського зерна. Але, можливо, захід суден із ним до портів Болгарії ставить місцевих фермерів у не зовсім конкурентне становище, зазначає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – спецтрибунал для Путіна: у МЗС розповіли, скільки держав підтримують це рішення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

dexxx

14 березня 2023, 14:22

Секс знакомства в вашем городе - реальные анкеты людей, которые ищут и хотят секса. Заходи и просматривай фото без регистрации!----- http://redirect.sk/kiska


Новини