Головна Новини Суспільство події Росія посилює газовий шантаж: чим це закінчиться для Кремля – хто в ЄС погодиться на умови агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія посилює газовий шантаж: чим це закінчиться для Кремля – хто в ЄС погодиться на умови агресора

Росія знову використовує брехню, щоб показати, що на Заході є країни, які готові обійти санкції

27 квітня 2022, 15:20
Поділіться публікацією:

Росія перекриває постачання газу до Польщі та Болгарії, які відмовилися платити за нього у рублях. Тим часом, Bloomberg пише, що 4 європейські компанії вже сплатили за постачання газу в рублях, а 10 імпортерів відкрили рахунки в Газпромбанку для подібних платежів. У свою чергу канцлер Австрії Карл Нехаммер спростував ранкову інформацію про те, що ця країна нібито погодилася на умови РФ з оплати газу в рублях. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" черговий етап енергетичної війни, що розкручується країною-агресором — Росією.

Росія посилює газовий шантаж: чим це закінчиться для Кремля – хто в ЄС погодиться на умови агресора

Газопровід. Фото: з відкритих джерел

РФ вирішила випробувати свій "гнів" на менших споживачах – тих же Польщі та Болгарії

Спеціаліст з держполітики у ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев пояснює:

"Якщо президент РФ ухвалив рішення, видав відповідний указ, фактично наказ перевести всі розрахунки за природний газ у рублі, то виконавці змушені, незважаючи на можливі втрати, цей указ втілювати в життя. Зрозуміло, що не всім нова практика подобається. Деякі споживачі вбачають у ній порушення літери та духу раніше підписаних контрактів. І намагаються заперечувати. Російською стороною заперечення не приймаються, бо "Путін так сказав". Вимоги монарха не підлягають сумніву".

За словами експерта, європейських споживачів поставлено перед вибором. Або вони заплющують очі на явне порушення умов контракту — і переходять на іншу форму оплати, підігруючи Москві. Або відкривають скриньку Пандори багаторічних арбітражних розглядів.

"Зверніть увагу, що РФ не почала з Німеччини, Італії або інших великих споживачів. А вирішила випробувати свій "гнів" на менших споживачах – тих же Польщі та Болгарії. Вибір був очевидним, – говорить Геннадій Рябцев. – Польща, яка активно підтримує Україну у конфлікті з РФ, раніше сама оголосила про швидку відмову від споживання російських енергоносіїв. А обсяги споживання російського газу у Болгарії не настільки великі. І вона тут швидше була обрана як хлопчик для биття. Тим більше, що також дедалі більше допомагає Україні у війні з Росією".

Експерт зазначає, що становище європейських політиків, які не проти протистояти російському шантажу, ускладнюється тим, що контракти підживлює не держава, а суб'єкти господарювання.

"І той самий канцлер Австрії не може наказати компанії OMV не погоджуватися на вимоги "Газпрому". Тому зараз тривають багатосторонні консультації, які мають остаточно підвести європейське законодавство під відмову від змін умов оплати в контрактах, що вже діють", – резюмує Геннадій Рябцев.

Ворог прорахувався – ніхто в ЄС на шантаж не поведеться

Експерт з питань енергетики Центру Разумкова, екс-директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський наголошує, що Болгарія повідомила про оплату за поставлений газ у доларовому еквіваленті. Як і передбачає чинний контракт із холдингом агресора. Але "Газпром" у відповідь заявив про зупинення постачання. І така реакція, на думку експерта, – це прояв екстремізму та шарлатанства.

"Втім, на іншу реакцію російської корпорації було складно очікувати. Адже й той самий Росатом веде себе на Запорізькій АЕС (що належить НАЕК "Енергоатом") як терорист. Очевидно, що агресор планує зірвати другий рік поспіль підготовку до нового опалювального сезону в ЄС та чинити політичний тиск для зміни ставлення держав-імпортерів до варварських злочинів росіян в Україні. Але не вийде. Ворог прорахувався. Ніхто в ЄС на шантаж не поведеться. Навпаки – заміщення російського газу відбудеться набагато швидше, ніж це звучало раніше", – прогнозує експерт.

На думку Максима Білявського, повна зупинка постачання російського газу на європейський ринок можлива після вирішення двох завдань.

"Перша – це підтримка завантаженості газотранспортної системи України, хоча б на рівні 55% від встановлених потужностей – за рахунок збільшення власного видобутку, надходження ресурсу балканським коридором та збільшення заявок на зберігання в газосховищах України. Друга – це достатнє надходження ресурсу на європейський ринок із альтернативних джерел, наприклад, африканських країн", – пояснює експерт.

Сумний досвід спілкування з Росією має бути детально розглянутий країнами ЄС як елемент гібридної війни проти всього європейського континенту, упевнений Максим Білявський.

"Сутність рашизму вже всім цивілізованим державам є зрозумілою. І це додатково підтверджує вчорашня зустріч проукраїнської коаліції на військовій базі "Рамштайн" у Німеччині. Коаліції, яка становить 60% світового ВВП", – наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Британії відповіли на загрози Сергія Лаврова про ризики ядерної війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини