Головна Новини Суспільство події Росія нагнітає: що зараз відбувається в ОРДЛО - і чому місцеві жителі стали заручниками
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія нагнітає: що зараз відбувається в ОРДЛО - і чому місцеві жителі стали заручниками

На фронті розпочалася серія постійних провокацій, вибухи та обстріли. Бойовики оголосили "евакуацію" жителів непідконтрольних територій Донбасу до Ростова, потім масштабну мобілізацію

20 лютого 2022, 18:41 comments2293
Поділіться публікацією:

Останні кілька днів Росія не перестає нагнітати істерію навколо ОРДЛО, натякаючи на те, що Україна за підтримки Заходу може силовим методом вирішити питання Донбасу. Що зараз відбувається в ОРДЛО (обстріли, евакуація, мобілізація) з погляду дій російського керівництва, пропаганди? Які використовуються методи? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Росія нагнітає: що зараз відбувається в ОРДЛО - і чому місцеві жителі стали заручниками

Евакуація мешканців ОРДЛО. Фото: з відкритих джерел

Росія жителів ОРДЛО використовує як масовку, як живий щит

Політичний психолог Валентин Кім упевнений, що Росія використовує мешканців окупованих територій Донбасу виключно як інструмент для реалізації своєї стратегії.

"Росіяни роблять це постійно. Тривожно, що вони мають стратегії. І ці програми виїзду абсолютно непродумані, непідготовлені, якщо судити з інформації, що є, є елементами стратегії роботи з жителями ОРДЛО. Їх використовують як масовку, як живий щит. Таке було на початку 2015 року, коли проводилася подібна "евакуація" людей із захопленого Дебальцево. Були епізоди, коли росіяни "на камеру" вивозили величезну кількість людей із Дебальцево, за великим рахунком, у порожнє поле. Потім виводили з автобусів – все, дякую, ми вас "евакуювали". Такі дії цілком зрозумілі. Адже РФ, Кремль не має стратегії з інтеграції цих людей у свій простір, у свою спільноту. Є виключно стратегія щодо інтеграції себе в Україну. А люди у цьому випадку, на жаль, є розмінною монетою", – пояснює Валентин Кім.

За його словами, основні зусилля кремлівської політики спрямовані на дестабілізацію в Україні за допомогою різноманітних інструментів. Насамперед, за допомогою мешканців окупованих територій.

"Якщо говорити про інші інструменти, то вони є досить стандартними, але при цьому залишаються ефективними: інформаційні вкидання, фейкові новини, коментарі через власну призму сприйняття основних подій, іноді відверто дурна демонстрація своєї непричетності до тих чи інших подій. Як нещодавня заява Пєскова – прес-секретаря Путіна – запевняла, що Росія ніколи ні на кого не нападала. Спростування очевидного (Молдова, Грузія, Україна можуть підтвердити) у цьому висловлюванні – найявніше", – резюмує політичний психолог.

Інформаційним вкиданням Росія намагається відвернути увагу не лише українських, а й іноземних розвідок

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова зазначає:

"Населення окупованих територій Донбасу опинилося у заручниках. І це не новина, закриття ватажками бандформувань КПВВ для виїзду мирних жителів в Україну, заборона для абітурієнтів вступати до українських ВНЗ добре показує, що використовувати заручників там уміють та люблять".

Наразі, наголошує експерт, черговий сплеск психозу у російських загарбників.

"На що схоже вивезення громадян України, які ще залишилися на окупованих територіях? По-перше, цей процес має ознаки депортації. Їх фактично насильно, використовуючи загрози, вивозять на територію іншої держави, а це може призвести до наслідків аж до міжнародної кримінальної відповідальності. По-друге, це схоже на маневр, що відволікає. Створюється картинка — жінок і дітей вивозять до Росії, потім виявляється, що там їм місця немає і вони сидять в автобусах без можливості навіть сходити в туалет... І поки туди переключається увага, всі стежать, чи не почнуться на території ОРДЛО вибухи чи інші провокації з метою звинуватити ЗСУ, Росія продовжує нарощувати війська на прикордонних з Україною територіях. Ось із свіжих новин, наприклад, російські війська не залишили територію Білорусі після закінчення так званих спільних навчань", – наголосила Тетяна Лупова.

За її словами, є підстави припустити, що цю ситуацію російські військові спробують використати як обманний маневр, який відволікає увагу для наступу в зовсім іншому місці.

"Ситуація продовжує розпалюватися, постійні озвучування даних розвідки, цілком можливо, не дають Росії зробити свій наступ раптовим та несподіваним. Українські війська зараз досить мобільні і встигають швидко передислокуватися згідно з новими даними про місце та дату нападу. Що залишається робити Росії? Створювати інформаційні вкидання дуже високого рівня, щоб увага не лише українських, а й іноземних розвідок була прикута туди, куди вигідно росіянам", – пояснює експерт.

Але ясно одне – ні про яку турботу про людей у цій ситуації не йдеться, впевнена Тетяна Лупова.

"Я переглянула кілька десятків відео, в яких люди, які раптово опинилися на території Росії, просять допомоги у місцевої влади і у жителів, але не отримують її. Натомість деяким з них пропонують вирушити, наприклад, до Магадану. Росіяни не раді таким гостям, відмовляються їм співчувати та співпереживати, – наголошує експерт. – Що дуже ранить людей, особливо літнього віку та мам із маленькими дітьми. На жаль, ми спостерігаємо наслідки окупації наших територій чужою державою – люди, які зустрічали загарбників із квітами, тепер принижені та нікому не потрібні, викинуті у чужій країні. Повернутись назад у свої будинки у більшості з них можливості вже немає".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ситуація навколо України напружена: експерти розповіли – війна вже почалася чи ще є шанс її уникнути.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини