Головна Новини Суспільство події Росія готується відкрити другий фронт: що означають маневри Кремля у Придністров'ї
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія готується відкрити другий фронт: що означають маневри Кремля у Придністров'ї

Російські спецслужби влаштували серію провокацій у невизнаному Придністров'ї

26 квітня 2022, 11:35 comments2320
Поділіться публікацією:

Росія почала розгойдування в Придністров'ї. За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, за вибухами там стоять російські спецслужби. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Росія готується відкрити другий фронт: що означають маневри Кремля у Придністров'ї

Придністров'я. Фото: з відкритих джерел

У Кремлі намагаються створити умови, щоб втягнути у свою агресивну війну мешканців Придністров'я

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков упевнений, що агресор потрапив у полон власним нав'язливим ідеям.

"Йому треба продемонструвати те, що можна втюхати росіянам як військовий успіх, до свого свята перемоги. Але для цього рашистам не вистачає живої сили. А вирушати в Україну на смерть якось не рвуться ні в Білорусі, ні в Росії", – акцентує аналітик.

Тому, продовжує він, у Кремлі намагаються створити умови, щоби втягнути у свою агресивну війну мешканців Придністров'я.

"От для цього й відбуваються провокації: щоб можна було сказати у Придністров'ї: на вас уже напали Україна та Румунія (так, саме Румунія, член НАТО, а не млява Молдова!), але ми вас захистимо. Тож оголошуйте мобілізацію – і на фронт, на Донбас. Або наступайте на Одесу. Так складається, що цю придністровську карту агресор намагатиметься розіграти, і Україні доведеться реагувати. Крім того, багато тут залежатиме від офіційної позиції Кишинева", – вважає Олександр Кочетков.

Придністровська група військ на даний момент не становить серйозної загрози українським тилам

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак пояснює, що чисельність оперативної групи російських військ у Придністров'ї становить 1 700 осіб. Чисельність Збройних сил Придністров'я оцінюється в 7500 осіб, з можливістю залучення резерву в 80 000. Крім того, в н.п. Колбасна знаходяться, ймовірно, найбільші військові склади в Європі, де зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів.

"Тому теоретично – це серйозне військове угруповання, підконтрольне РФ. І воно (також теоретично) будь-якої миті може вступити у війну на боці Росії як другий фронт. Не виключаю, що у Кремлі активно продумується цей варіант розвитку подій. Проте задля досягнення цієї мети РФ необхідно терміново розкачати та накачати суспільство ПМР необхідністю вступу у війну. Ймовірно, для цього і проводяться "контрольовані теракти" з метою підштовхування до вступу в активні бойові дії", – зазначає Іван Ступак.

При цьому, підкреслює він, все грізне військове угруповання РФ у Придністров'ї знаходиться лише на паперах та на оперативних картах Генштабу РФ.

"Ці військові не брали участі в активних бойових діях, а вся служба далеко від московського командування розцінювалася ними як відмінний відпочинок за формулою: "солдат спить, а служба йде". Крім того, згідно з численними публікаціями у ЗМІ, серед військовослужбовців військ РФ у Придністров'ї активно процвітає алкоголізм, розпродаж запасних частин до військової техніки, іншого військового майна, – розповідає експерт. – Резюмуючи: Придністровська група військ наразі не становить серйозної загрози українським тилам. Проте змушує нас тримати біля кордону певні військові сили, які могли б брати активну та вирішальну участь у бойових діях на Півдні та Сході України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Херсонщині ЗСУ знищили склад із боєприпасами та 70 окупантів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини