Головна Новини Суспільство події Росія готується до перекидання військ із Сирії до України: до чого все це може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія готується до перекидання військ із Сирії до України: до чого все це може призвести

Експерти розповіли, чи можуть допомогти російські військові, перекинуті із Сирії до України, здобути Путіну хоч якусь перемогу

8 травня 2022, 14:44 comments2419
Поділіться публікацією:

За даними ізраїльських ЗМІ, Росія терміново виводить сили із Сирії (для війни в Україні), передаючи військові бази іранському Корпусу вартових Ісламської революції. На інформацію вже відреагував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у своєму Twitter. Про що говорить такий крок (якщо він справді є)? До чого це може призвести? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія готується до перекидання військ із Сирії до України: до чого все це може призвести

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Російська військова присутність у Центральній Азії може бути поставлена під сумнів

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов пояснює:

"Підрозділи із сирійських баз – один із останніх боєздатних резервів російської армії. Обстановка на фронті наближається до перелому. Президент Зеленський оголосив про наміри вибити ворога із захоплених територій і поставив це як умову для початку будь-яких переговорів. За два місяці війни найбільш підготовлені російські підрозділи зазнали серйозних втрат і потребували підкріплень. На території Сирії було до 47 тисяч військовослужбовців РФ. Ймовірно, частина їх залишиться на основних базах Тартус і Хмеймім. Інші позиції передадуться або іранським підрозділам, або урядовим сирійським військам".

Невідомо, чи допоможуть переведені із Сирії війська для стримування українського контрнаступу, зазначає експерт. Тим більше, що перекидання такої великої кількості особового складу та озброєння, переважно повітрям через Іран, вимагатиме досить тривалого часу.

"Однак новина про вихід військових РФ із Сирії заслуговує на пильну увагу країн Близького Сходу і в потенційно лояльних до росіян урядах, – прогнозує Ігор Попов. – Мабуть, Кремль давав певні гарантії підтримки та присутності уряду Асада. Але зараз раптово відкликає більшу частину контингенту. Це може стати сигналом того, що російські гарантії не є надійними, а така велика армія не може вести одночасно дві великі операції за межами своєї країни".

Відповідно, продовжує експерт, доки йде війна в Україні, російські союзники не можуть розраховувати на військову підтримку з боку РФ.

"Особливо уважно це сприймуть у Венесуелі та Нікарагуа, – вважає Ігор Попов. – Фінляндія та Швеція також зможуть зробити висновки, що РФ уже не має боєздатних підрозділів для демонстрації сили у зв'язку з планами цих країн щодо вступу до НАТО. Російська військова присутність у Центральній Азії може бути поставлена під сумнів, що правильно можуть почути у Кабулі та Пекіні".

За словами експерта, якщо підтвердиться інформація про перекидання російських військ з вірменських баз – це також цікавий сигнал для Вірменії та послаблення гарантій усередині ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку, куди на даний момент входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан) ред.).

Російський контингент, що перекидається із Сирії – це від кількох сотень до кількох тисяч військовослужбовців

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик нагадує, що Росія зазнала під час широкомасштабної війни в Україні значних втрат. Так, згідно з даними Генштабу ЗСУ, з 24 лютого знищено близько 25,5 тисяч окупантів, понад 1,1 тисяч танків, понад 2,7 бойових бронемашин, майже дві сотні літаків, понад 150 вертольотів і так далі.

"Найважчими для РФ є втрати серед кадрових професійних військових із досвідом. Поповнити їх швидко неможливо. При цьому у армії РФ обмежені можливості щодо швидкого поповнення якісних втрат через скорочення армії, насамперед кадрових частин, у ході військових реформ минулих років. У умовах Росії доводиться залучати для війни з Україною досвідчених військових зі своїх іноземних контингентів. І їх залучають – із Сирії, а також із країн Африки, де працюють групи російських найманців", – зазначає експерт.

Він наголошує, що постачання того ж таки російського контингенту в Сирії стало більш складним завданням, оскільки Туреччина після вторгнення РФ в Україну закрила протоки для військових кораблів. У умовах становище російських військ у Сирії стає небезпечнішим, насамперед у логістичному сенсі — їх набагато складніше постачати, ситуація загрожує оперативним оточенням. Кораблі з постачанням доведеться вести в Сирію через Балтійське море, що робить ще незручнішим плече постачання для військ. У цих умовах часткове виведення російських військових є виправданим ще й з міркувань безпеки та економії ресурсів, пояснює Денис Москалик.

На його думку, відведення російських військ із Сирії та передача баз іранським силам призведе до посилення іранського впливу в країні.

"Іранці та їх проксі-структури, у вигляді шиїтських міліцій, Хезболли та формувань, що формально відносяться до 4-ї танкової дивізії, фактично завжди мали чисельну перевагу над російським контингентом. У Сирії цей факт визначав політичний вплив, і можливість брати під контроль місцеві родовища. Оскільки військова присутність Росії у Сирії послаблюється, послаблюватиметься та її політичний та економічний вплив там. Виграють від цього іранці, які займуть вакуум, що утворився", – прогнозує експерт.

Денис Москалик звертає увагу, що іранці й так мали у Сирії більше сил. І саме від них значною мірою залежала ситуація на цій змученій бойовими діями землі.

"Російський контингент, що перекидається із Сирії – це від кількох сотень до кількох тисяч військовослужбовців. Зрозуміло, це досвідчені військові, які потрібні агресору в Україні, особливо на тлі втрат тут. Однак саме собою переміщення цих сил не може рішуче вплинути на баланс сил на землі – ні в Україні, ні в Сирії, – упевнений експерт. – Причому для України цей фактор має якраз менше значення з огляду на масштаби військового протистояння тут. А ось для Сирії, за певних варіантів розвитку подій, цей фактор може зіграти роль одного з важливих при дестабілізації в майбутньому. Наприклад, за умов втрати важливої підтримки повітря військами Асада та її союзниками. Але, наголошую, цей фактор не може бути єдиним, який змінить ситуацію в Сирії у бік перегляду підсумків боїв 2015-2018 років. Набагато більше залежить від місцевої політичної ситуації, а також рішучості сирійських повстанців, США та Туреччини щодо організації нового наступу на сили Асада. Поки що такої рішучості не спостерігається".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у британській розвідці розповіли, яке лихо наздоганяє путінських командирів в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини