Головна Новини Суспільство події Риторика Заходу щодо РФ стає дедалі жорсткішою: у чому головна причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Риторика Заходу щодо РФ стає дедалі жорсткішою: у чому головна причина

Захід продовжує завдавати ударів по РФ на санкційному фронті, паралельно підтримуючи Україну фінансово та зброєю

10 квітня 2022, 13:47 comments1306
Поділіться публікацією:

Захід дедалі жорсткіше висловлюється про дії Росії. Навіть голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявляє, що українсько-російське протистояння закінчиться військовим, а не дипломатичним шляхом. Британський прем'єр Борис Джонсон здійснив несподіваний візит до Києва, привезши не лише словесні гарантії підтримки, а й анонсувавши чергову фінансову та військову допомогу. Експерти оцінили для видання "Коментарі" останні заяви та дії Заходу.

Риторика Заходу щодо РФ стає дедалі жорсткішою: у чому головна причина

Зеленський та Джонсон. Фото: з відкритих джерел

Чим більше будуть наші успіхи на фронті, тим більше змінюватиметься риторика політиків у Європі та на Заході загалом

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі зазначає, що в тому ж Євросоюзі є відверто проросійські уряди та глави держав (як той самий Орбан в Угорщині), політики (як та сама Ле Пен, яка балотується у президенти Франції – саме сьогодні там перший тур виборів). Але таких, певен він, – меншість.

"Більшість країн Заходу прозрівають. Вони вбачають варварство, яке несе Росія. Бачать, наскільки не відповідав дійсності міф про "другу армію у світі", якою намагалися представити російську – пропагандисти. Бачать реальні силу та міць української армії, волю нашого народу до опору в ім'я свободи, – пояснює політолог. – Ще один украй важливий фактор полягає в тому, що абсолютна більшість громадян країн Заходу підтримує Україну. Громадськість – за Україну. І політики, звані еліти, змушені орієнтуватися на такі настрої, якщо хочуть залишатися при владі. Вони не можуть йти проти волі свого ж народу. Це стосується не лише Німеччини, а й США, де Байден також не поспішав запроваджувати потужні санкції та передавати нам серйозні види озброєння. Але під тиском суспільства Байден, Шольц та багато інших змінюють свою риторику".

Наприклад, глава європейської дипломатії Боррель, нагадує Максим Ялі, ще в листопаді минулого року заявляв про те, що ЄС не воюватиме за Україну, що має намір допомагати лише дипломатичним шляхом. Йшлося також про економічну, фінансову підтримку. Але не про підтримку озброєнням.

"Наразі ж, після 45 днів українсько-російського протистояння, в якому РФ зазнала колосальних втрат, Боррель буквально "перевзується в повітрі" — і став чи не найпроукраїнськішим політиком у Європі, – наголошує експерт. – Що стосується Орбана та подібної камарильї у тій же Франції – вони давно взаємодіють із Кремлем, лобіюючи російські інтереси та отримуючи за це ті чи інші економічно та фінансові преференції. Як той самий газ за непрямими цінами. Фактично — це продажні політики, підкуплені Москвою. Влада РФ десятиліттями витрачала мільярди на подібний підкуп, формуючи в Європі проросійську колону".

Але, резюмує Максим Ялі, чим більше будуть наші успіхи на фронті, тим більше змінюватиметься риторика політиків у Європі та на Заході загалом – на користь України.

"Упевнений, що вчорашній візит до Києва британського прем'єра Бориса Джонсона – це початок такого роду "прочан". Незабаром (після того, як нашою перемогою завершиться Битва за Донбас, основна фаза, яка вже почалася) ми побачимо, як в українську столицю потягнеться потік політичних лідерів – прем'єрів, президентів тощо", – прогнозує політолог.

Позиція деяких представників Заходу "воювати з Росією до останнього українця" точно не відображає того, що відчувають самі українці

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов вважає візит Бориса Джонсона до Києва важливим кроком у ракурсі підтримки України. І дипломатичної, і фінансової, і воєнної.

"Важливо розуміти, що Джонсон – представник "яструбів". Тих, хто вважає, що успішні для України переговори з Росією можливі лише після воєнної перемоги нашої країни. І Великобританія надає у цьому сенсі серйозну допомогу Україні. У тому числі – надаючи певні види озброєння. Що особливо важливо у ракурсі Битви за Донбас, яка багато в чому може визначити результат війни", – пояснює експерт.

Водночас, він вважає важливим розуміти, що позиція деяких представників Заходу "воювати з Росією до останнього українця" точно не відображає того, що відчувають самі українці. Особливо мирні громадяни, котрі живуть у зоні бойових дій. І тут, вважає Микола Спиридонов, абсолютно правильна позиція президента України та його офісу – продовжувати шукати шляхи виходу шляхом переговорів.

"Зрозуміло, що свою суб'єктність ми маємо відстоювати саме на полі бою. У тому числі у битві за Донбас, битвах у районі Харкова. І тут нам важливо як мінімум – вистояти як максимум – перемогти. Щоб мати потужніші позиції у процесі переговорів, – пояснює експерт. – І, на мій погляд, після візиту Джонсона в України з'являється більше ресурсів, щоб майбутні битви закінчилися на нашу користь".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна запровадила повне ембарго на торгівлю з Росією: що це означає – чому це важливо.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини