Головна Новини Суспільство події Риболовний промисел: як впливають бойові дії на стан річок і водосховищ
commentss НОВИНИ Всі новини

Риболовний промисел: як впливають бойові дії на стан річок і водосховищ

Наслідки зриву нересту у водосховищах поки що неможливо оцінити, говорять екологи

7 квітня 2022, 12:03
Поділіться публікацією:

В результаті бойових дій та обстрілів окупантами населених пунктів, спонтанні скиди рівня водосховищ через військові загрози, вибухи, забруднення та браконьєрство під загрозою опинилася риболовна галузь. Про це повідомляє Українська природоохоронна група.

Риболовний промисел: як впливають бойові дії на стан річок і водосховищ

Фото ілюстративне / Pixabay

За даними Державного агентства меліорації та рибного господарства, вже зафіксовано браконьєрство в Черкаській та Полтавській областях. В порушників заборони було вилучено 1900 кілограмів риби.

"Враховуючи, що у регіонах, де відсутні активні бойові дії, почастішали випадки браконьєрської діяльності, яка вочевидь може розцінюватися як мародерська вважаємо, що проведення рейдів, де це можливо, є необхідним превентивним заходом у боротьбі з незаконним рибальством. Зараз ми всі маємо переслідувати одну спільну мету — здолати ворога у нашій країні. Особистій наживі браконьєрів зараз не місце і не час. Всі наші зусилля спрямовані на захист України", — зазначив голова Держрибагентства Артем Ріпенко.

Наразі нерестовий період й для розмноження риби потрібні певні умови: підвищений рівень води, відсутність випадків браконьєрства, відсутність вибухів поблизу водойм. Адже за мирних часів навіть заборонялося плавати моторними човнами по річках. Наразі, під час війни, ці умови не можливо дотримати. Екологи та фахівці Держагентства не можуть оцінити збитки від бойових дій для рибного промислу. 

Об’єктивної інформації про кількість та структуру нерестових стад риби та популяцій промислових видів у Дніпрі та водосховищах немає. Тож якими будуть наслідки для рибного промислу невідомо. В 2021-2020 роках з водойм виловлювали 16,5 тисяч тонн промислових видів риб, в основному карась, плітка та лящ, щороку. Левова частка (до 14 тисяч тонн) це риба, що росте у дніпровських водосховищах.

В деяких регіонах працівники Держрибагенства застосовують різні заходи для покращення умов природного відтворення водних біоресурсів, наприклад встановлюють в водоймах нерестові гнізда для риби.

Як повідомляв портал, у Міндовкілля розповіли про допомогу ЄС та збитки для України.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини