Головна Новини Суспільство події РФ почала шантаж голодом в обмін на зняття санкцій: як цьому завадити та розблокувати порти України
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ почала шантаж голодом в обмін на зняття санкцій: як цьому завадити та розблокувати порти України

Росія не дає Україні вивозити зерно морем, але продає захоплене зерно під виглядом російського

27 травня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

Радник президента України Олег Устенко у коментарі американському виданню Newsweek звинуватив РФ у тому, що вони спочатку планували блокаду українських портів з метою створення продовольчої кризи у світі, щоб чинити тиск на Захід і використовувати "їжу як зброю". Це доводять заяви і особисто путіна, і представників РосМЗСу. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ситуацію із загрозою голоду, українськими портами та російським шантажем.

РФ почала шантаж голодом в обмін на зняття санкцій: як цьому завадити та розблокувати порти України

Морські порти. Фото: з відкритих джерел

Для подолання санкційних обмежень загроза голоду є хорошим інструментом і Росія почала його використовувати

Експерт фонду "Майдан закордонних справ", співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", експерт з питань окупованих територій Юрій Смелянський пояснює:

"Мені здається, що слід почати з питання "світової продовольчої кризи", вірніше, загрози її виникнення. Про це вже багато говорять, зокрема, звучали відповідні заяви з боку ООН. Говорячи про загрозу "продовольчої кризи", насамперед йдеться про постачання зернових культур (пшениця, жито, ячмінь, гречка, рис тощо). Україна та Росія входять до групи ТОП-експортерів зернових культур. При цьому Росія входить в ТОП-5, а Україна в ТОП-10 з експорту пшениці. За підсумками 2020-2021 року загальний обсяг експорту зернових двох держав становив близько 87 мільйонів тонн".

За словами експерта, у структурі ООН існує організація під назвою "Продовольча та сільськогосподарська організація об'єднаних націй" (ФАО). Вона щорічно публікує дані про стан продовольчого балансу у світі (залишки на початок періоду очікуваний урожай – споживання = залишки на кінець періоду). Офіційно опублікований прогноз на 2021-2022 рік має позитивний баланс залишків на кінець періоду 2021-2022 аграрного року у 855,9 мільйона тонн зернових. Цей прогноз опубліковано у травні поточного року.

"Тобто, – зазначає Юрій Смелянський, – прогнозується позитивний баланс залишків у розмірі 855,9 мільйонів тонн зернових, а сукупний обсяг експорту з України та Росії близько 87 мільйонів тонн. Трохи більше ніж 10% прогнозованого залишку на кінець періоду. Про який голод йдеться?".

Експерт вважає, що йдеться про два аспекти, які стосуються ринкових відносин та війни.

"По-перше, ринок завжди реагує на будь-яку подію, яка потенційно може позначитися на якомусь сегменті ринку. Економічні санкції щодо Росії, блокування експорту з українських портів, захоплення економічних українських вантажів у Чорному морі (рейдерство). Тобто нанесення економічної шкоди Україні як елементу ведення бойових дій, – наголошує Юрій Смелянський. – По-друге, будь-яка війна складається із елементів. Зазвичай виділяють: безпосередньо бойові дії чи протистояння збройних сил; ідеологічна війна чи протистояння ідеологій; інформаційна війна чи протистояння інформаційних потоків; дипломатична війна чи протистояння дипломатичних служб (ступеня дипломатичного впливу); економічна війна чи протистояння економічних потенціалів".

Війна – це дуже дорогий захід і для її ведення (особливо у тривалому періоді) потрібна потужна економіка як інструмент ресурсного забезпечення для ведення війни, наголошує експерт. У цьому завдання кожної з протиборчих сторін – послабити економічний потенціал противника. Тобто позбавити його можливості для ресурсного забезпечення ведення війни. Економічні санкції – один із інструментів економічної війни. Іншим інструментом є знищення економічної інфраструктури супротивника. Ще один із інструментів захоплення економічних ресурсів противника.

"У період Другої світової війни прем'єр-міністр Великобританії Вінстон Черчілль створив міністерство економічної війни, основним завданням якого був підрив економічного потенціалу Німеччини. Міжнародне співтовариство, змушуючи керівництво Росії припинити загарбницьку війну в Україні, запровадило проти Росії економічні санкції. Які б "позитивні" заяви не робила Росія про "іскандери та санкції", насправді санкції – серйозний удар з ефектом, що накопичується з мінімізації ресурсних можливостей для ведення війни. У тому числі це стосується й експорту зернових як одного з найстабільніших джерел надходження валютної виручки", – зазначає Юрій Смелянський.

Україна чудово знає, як Росія веде економічну війну. Не раз випробовували. Молочні війни, газовий шантаж, обмеження на експорт кондитерських виробів і так далі, нагадує експерт. За його словами, інструменти економічної війни Росія використовувала проти України багаторазово для досягнення своїх політичних цілей контролю над нашою країною.

"Ведучи економічну війну проти України сьогодні, Росія отримала на окупованих територіях доступ до українських елеваторів із загальним потенціалом одночасного зберігання зернових в обсязі понад 6 мільйонів тонн. Окупанти почали експортувати вкрадене українське зерно. Вже є випадки відмови з боку Лівії, Єгипту та інших держав купувати вкрадене зерно. Плюс санкції загалом. Джерело надходження валютної виручки для Росії втрачається. Голод – це страшно. Україна знає про це на власному історичному досвіді. Для подолання обмежень санкцій загроза голоду є хорошим інструментом. І Росія почала його використовувати. Через дипломатичний вплив, через "друзів Росії", через прямі звернення до держав-учасниць (наприклад, держави Африки). Не страшно, якщо "загрозу голоду" використовують для примусу Росії до деокупації всієї суверенної території України. Страшно, якщо "загрозу голоду" використовують для примусу України до ганебного миру через територіальні та інші поступки агресору", – резюмує Юрій Смелянський.

Єдина можливість швидкого вирішення проблеми – влаштовувати продовольчі конвої під прикриттям військово-морських сил країн НАТО

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко впевнений, що початковий план путіна полягав не в блокаді українських портів, а в їхньому занятті. Одеса, Миколаїв також були у списку. Зі створенням умовної Новоросії або включенням їх пізніше до складу Росії.

"Але, коли не пішов план "А", плану "Б" – не було. І окупанти по наїті пробують — так чи інакше — різні варіанти. У тому числі – використовувати світовий страх щодо можливих проблем із продовольством та перспективами глобального голоду в низці країн. І ці росіяни зараз шантажують весь світ", – пояснює аналітик.

За його словами, одразу було ясно, що Кремль піде таким методом, коли не вдалося захопити Миколаїв, Одесу, Київ, Харків.

"Оскільки шантаж – основна зброя росії. Вона "продає" вирішення проблем. Спершу створює проблеми, а потім допомагає чи хоча б не заважає їх вирішувати. За якісь печінки. Саме така стратегія, часів СРСР, із приходом до влади путіна використовується росією", – розповідає Віктор Бобиренко.

Він вважає, що єдина можливість швидкого вирішення проблеми – влаштовувати продовольчі конвої під прикриттям військово-морських сил країн НАТО, які мають вихід у Чорному морі.

"Це Румунія, Болгарія, Туреччина. З огляду на те, що Босфор зараз закритий і кораблі тієї ж Великобританії чи тих же Штатів зайти сюди не можуть. Слід пустити тральщики, провести розмінування – та супроводжувати танкери із зерном із українських портів до місць призначення, – пояснює Віктор Бобиренко. – У нас же не вивезено мільйонів тонн зерна торішнього врожаю. А ми сподіваємось у липні-серпні зібрати новий урожай. І є прогнози, що зможемо взяти близько 70% торішнього врожаю. Що зовсім непогано, враховуючи тимчасово втрачений контроль над частиною південних та східних територій, на відсутність посівної у низці регіонів через бойові дії. Але рішення треба приймати швидко, щоб не було потім боляче… Усьому світу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Британія може сплутати всі карти Брюсселю: Джонсон запропонував Зеленському альтернативу ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Украина_Донбасс

27 травня 2022, 12:20

Контрнаступление надо начинать с Банковой. Пока эти зеленые мрази у власти и распихивают себе по карманам помощь, которую нам дают, это ж надо в открытую, типа законно, продают гуманитарку в АТБ, никто ничего освобождать не будет, а только будут гибнуть люди и дальше, а эти мерзкие твари у власти только богаче становятся.


Новини