Головна Новини Суспільство події РФ кидає виклик НАТО: чи наважиться Путін вдарити по Литві чи націлиться на Казахстан та Білорусь
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ кидає виклик НАТО: чи наважиться Путін вдарити по Литві чи націлиться на Казахстан та Білорусь

Москва продовжує підвищувати ставки у ситуацією з Литвою, але на відкритий випад Путін навряд чи наважиться

21 червня 2022, 13:52 comments1063
Поділіться публікацією:

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак закликав країни Заходу зберегти стійку позицію і не йти на поступки Росії у питаннях санкцій та обмежень транзиту вантажів до Калінінграду. Раніше стало відомо, що Литовські залізниці припиняють транзит низки російських продуктів, які потрапили під санкції Євросоюзу до Калінінграду. За словами Єрмака, спроби Кремля погрожувати Литві – це виклик для ЄС та НАТО. Чи може Росія атакувати Литву або влаштувати смуту в Казахстані чи Білорусі з метою втягнути їх у війну проти України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

РФ кидає виклик НАТО: чи наважиться Путін вдарити по Литві чи націлиться на Казахстан та Білорусь

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Росія всіляко уникатиме прямого зіткнення з НАТО

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Позиція Єрмака і взагалі Офісу президента щодо блокування постачання вантажів до Калінінграда (Кенігсберг) зрозуміла. Росіяни блокують наші порти, не дають вивозити зерно. Ми закликаємо влаштувати блокаду Калінінградської області. Напасти на Литву, я гадаю, Росія не зможе. Вона всіляко уникатиме прямого зіткнення з НАТО. Тому що на прикладі України всі побачили, наскільки російська армія слабка".

Щодо провокацій у Казахстані та Білорусі – тут, зазначає експерт, все можливо.

"З приводу Казахстану – ми бачимо, що президент Токаєв фактично дав ляпаса Путіну на так званому міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі. І, зважаючи на все, Путін це не пробачить. Тож Кремль всіляко намагатиметься будувати підступи Казахстану. Вже будує, блокуючи, наприклад, їхній нафтовий експорт. У відповідь Казахстан б'є по російському вугіллю, а той же Токаєв відмовляється від російського ордена Олександра Невського. Підозрюю, що відбуватимуться такі дрібні шпильки. Які навряд чи виллються у щось більше. Путін розуміє, що другий партнер Казахстану – це Китай. А перед Китаєм росіянам доводиться бити уклони", – пояснює Тетяна Попова.

Щодо Білорусі, тут, за словами експерта, ситуація складніша.

"Мені здається, що росіяни всіляко намагатимуться залучити Білорусь безпосередньо до війни з Україною. На вихідних відбувся черговий обстріл Київської області. Були збиті ракети над Бучею, над Вишгородом, третю збив літак. Багато хто подумав, що це був удар з боку Білорусі. Тому що ракети йшли не з Чорного моря. Проте пізніше з'ясувалося, що удар був зроблений, швидше за все, з Брянської області РФ. Підсмажувати настрої, щоб Україна застосувала силу проти Білорусі, росіяни постійно намагатимуться. Не виключаю навіть провокацій на українсько-білоруському кордоні, – зазначає Тетяна Попова. – При цьому в повноцінну війну білоруська армія вступити навряд чи. По-перше, військ нам не дуже багато. По-друге, всі ті білоруси, які хотіли воювати проти України (а таких було небагато), уже роблять це в лавах російської армії. Ті, що залишилися – ні на рівні особового складу, ні на рівні генералів – не виявляють особливого бажання воювати з українцями, бачачи, як ті "перемелюють" російські війська. Та й нема за що білорусам з нами воювати".

Росіяни відпрацюють сценарій, згідно з яким у Білорусь будуть направлені групи біженців із Близького Сходу

Політтехнолог Борис Тізенгаузен має сумніви, що Росія нападе на Литву. Хоча офіційні російські чиновники, та сама Марія Захарова, вже заявили, що РФ застосує всі доступні способи для деблокади Калінінградської області.

"Але доступних способів, за великим рахунком, лише два, – зазначає експерт. – Перший – військовий. А саме – пробивати 70-кілометровий коридор між Литвою та Польщею. Але це пряме зіткнення з країнами НАТО та з усім Альянсом. Тому дуже сумніваюся, що Росія на цій піде. Другий – переорієнтування логістики. Кинути на поромні переправи товари, що під санкціями. А залізницею перевозити товари, які не під санкціями. При цьому під санкції потрапили майже 50% товарної номенклатури. І в Калінінградській області наростає паніка, змітають із полиць продукти, скуповують будматеріали. Розуміючи, що можлива серйозна блокада.

Що стосується позиції Литви, то, на думку Бориса Тизенгаузена, вона не для того запроваджувала таку блокаду, щоб через загрози з боку РФ взяти все – і скасувати.

"Литва налаштована серйозно. І її у цьому плані підтримує весь Євросоюз, бо санкції запроваджено згідно з рішеннями ЄС, – наголошує політтехнолог. – Ну, а Росія тепер, природно, має намір провести навчання у Калінінградській області. Ясно, що буде брязкати зброєю, іноді порушувати повітряний простір своїми літаками – всіляко намагаючись змусити Литву скасувати блокаду. І навряд чи випадково до Калінінграда прибув глава Собвеза РФ Патрушев – і саме там запланували засідання даного органу. Можливо, росіяни відпрацюють сценарій, згідно з яким у Білорусь будуть направлені групи біженців із Близького Сходу, які намагатимуться штурмувати вже кордон із Литвою – як робили минулого року з Польщею. У такий спосіб теж спробують тиснути-лякати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського звернулися до мешканців тимчасово окупованого Херсона – просять якнайшвидше залишати місто.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

21 червня 2022, 13:27

Ось воно! Корумповані УПА-біснуваті, які будуть влаштовувати вогнища з книжок Пушкіна і Лермонтова, прагнуть розпалити третю Світову. Ні, єврей не може бути неонацистом. Єврей Каін став братовбивцею, євреї-фарисеї, під крики УПА-біснуватого натовпу, розіп'яли Христа. Зе не лідер України - він її вирок.


Новини