Головна Новини Суспільство події РФ готує серію "референдумів" у своїх квазіутвореннях: що за цим стоїть – яка справжня мета
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ готує серію "референдумів" у своїх квазіутвореннях: що за цим стоїть – яка справжня мета

У Російській Раді федерації очікують проведення так званих "референдумів" про приєднання окупованих територій до РФ, ватажки невизнаних республік готові провести їх якнайшвидше

31 березня 2022, 14:18 comments1761
Поділіться публікацією:

Спочатку псевдокерівники так званих "ЛНР" і "ДНР" — Пасічник і Пушилін, а потім і "президент" Південної Осетії — Бібілов — анонсували проведення референдумів з метою входження цих квазіутворень до складу Росії, що власне і створила їх. Експерти проаналізували ці заяви спеціально для видання "Коментарі".

РФ готує серію "референдумів" у своїх квазіутвореннях: що за цим стоїть – яка справжня мета

Референдум. Фото: з відкритих джерел

Не можна виключати, що ці розмови про можливе приєднання до РФ "нових земель" – просто тестування громадської думки

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник наголошує, що у Південній Осеті 10 квітня відбудуться президентські вибори. І тема інтеграції з Росією там дуже популярна.

"Мені здається, за рахунок цієї теми Бібілов, який вважається президентом, намагається наростити бали напередодні дня виборів. Слід враховувати і те, що після відходу з Південної Осетії кремлівського куратора – Суркова – та стала політично досить нестабільним місцем на проросійському просторі. Крім того, не можна виключати (з огляду на те, що подібні заяви звучали від т.зв. "лідерів" т.зв. "ДНР" та "ЛНР"), що йде гра частини російського керівництва. Можливо, ця частина готова задовольнитись малим на тлі складнощів після вторгнення в Україну. Пробує отримати якийсь позитивний піар-ефект, формуючи нову Російську імперію за рахунок невизнаних "освіт" і без того абсолютно підконтрольний РФ", – пояснює Руслан Бортник.

Білорусь, "ЛДНР", Південна Осетія, а в найближчому майбутньому, можливо, Придністров'я, Абхазія в рамках деякої Союзної держави з РФ, а то й (хтось із них) частин РФ – це, можливо, один із варіантів часткового задоволення імперських амбіцій сьогоднішньої Росії. На тлі того, що з Україною не виходить так, як планувалося, наголошує експерт.

"Водночас, не можна виключати, що всі ці розмови про можливе приєднання до РФ "нових земель" – це просто тестування громадської думки. І тиск на ту саму Грузію, щоб та продовжувала дотримуватися нейтралітету після відкритої агресії Росії проти України – не вводила санкції, не відкривала другий фронт", – резюмує Руслан Бортник.

Жодних юридичних наслідків псевдореферендуми загарбників не матимуть

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова розмірковує так:

"Все, що робить Росія на чужих територіях зараз (обстрілює мирних жителів, бомбардує лікарні, порушує повітряний простір європейських держав літаками з ядерною зброєю, проводить "референдуми"), має одну спільну назву – військові злочини. Чим більше ця держава-терорист їх робить, тим жорсткішим буде покарання. І тим більше співучасників буде покарано. Як би їм не хотілося уникнути колективної відповідальності, вони вже її несуть – тисячами смертей своїх солдатів та тими, хто тут навчився вбивати, ґвалтувати, мучити жінок та дітей. Вони спробували крові та повернутися додому. Повірте, це не вимикається за фактом перетину кордонів. Вони поки що цього не розуміють, але дістанеться всім".

А буде ще, прогнозує Тетяна Лупова, військовий суд.

"У Путіна, до речі, найбільше можливостей його "прогуляти" — він може не дожити. А решті доведеться нести відповідальність за його та колективне божевілля. Ми ж уважно стежимо та документуємо всі ці злочини, включаючи гіпотетичні "референдуми". Подібні вже привели до моря крові на Донеччині. Але комусь цього здалося замало, – зазначає експерт. – Жодних юридичних наслідків псевдореферендуми загарбників не матимуть. Не буває чесних референдумів на окупованих територіях. Я думаю, тут розрахунок на ватажків цих псевдореспублік. Вони давно мріяли увійти до Росії. Тепер їм це обіцяють, щоб вони бадьоріше мобілізували чоловіків, що залишилися, як "гарматне м'ясо". У Росії проблема – ніде брати солдатів. Ну, а під меседжі "Ми скоро будемо в Росії!", дивись, і мобілізація піде веселіше. Щоправда, туди-сюди, у псевдореспубліках мобілізувати вже доведеться дітей, старих та жінок. Хто ж тоді "входити" в Росію буде?".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можлива незабаром зустріч Зеленського та Путіна : експерти озвучили прогноз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини